Smarthusteknologi - ikke nok med funksjonalitet

Smarthusteknologi - ikke nok med funksjonalitet

Ved design av smarthusteknologi må man forvente at det vil gå galt. Sikkerhet må bygges inn fra starten, ikke legges på i etterkant. Man må også forhindre hackere i å komme seg videre inn i andre systemer.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Det blir opplagt utfordringer når det foreligger ny teknologi, konstaterer Torgeir Waterhouse, Direktør for Internett og nye medier i IKT Norge.

Mange henger seg på. Ikke alle er vant til å tenke IT-sikkerhet eller har slik kompetanse. Da er det viktig å samarbeide med aktører fra IT-næringen som har det. Det er ikke nok å bare tenke funksjonalitet.

På markedet finnes alt fra sikre og gjennomtenkte løsninger, til utstyr som medfører høy risiko. Det kommer også an på bruken. Får uvedkommende tilgang til annet utstyr via svakeste ledd eller en bakdør, har de plutselig et helt annet spillerom.

[factbox id="1"]

– Man må tenke sikkerhet og personvern fra starten av. Det må være premisset for hva man gjør. Hvis det er gjort skikkelig, så er det ikke noe problem. Hvis ikke, så er det betydelig risiko, understreker han.

– Det må (også) handle om merverdi, om å gjøre hverdagen enklere. Mange synes det er gøy å styre noe via Internett, men det må være mer enn det.

– Det er uante muligheter. Vi kan fort havne i den situasjon at det er 50 gjenstander som gjør at det er et smarthus. Det kan gjelde alt fra strøm til en bitteliten dings.

Mye kan gå galt

Forsker ved SINTEF IKT, Marie Gaup Moe, viser til manglende standarder og dårlig interoperabilitet.

– Forbruker har forventninger om at det skal være trådløst og sømløst, men vi er ikke der ennå. Det er mange eksempler på dårlig sikkerhet, for eksempel at det ikke er bygget inn sikkerhet fra starten, bekrefter hun.

– Det er manglende kunnskap om sikkerhet hos publikum, det er kanskje ikke det første de tenker på ved innkjøp. Vi ser at mye personlig sensitiv data lastes opp.

Lovmessig kan ansvaret være uklart, for eksempel der overvåkningssystemer har sikkerhetshull som gjør det mulig å bryte seg inn.

Eksempler på at det har gått galt inkluderer hacking av google-konto via smartkjøleskap, spionasje via videoovervåkningskamera eller babymonitor og smart-TV der det man sier kan avlyttes.

Å gjøre seg avhengig av smartteknologi kan også gi utfordringer om man mister nettdekning eller strøm. Hva om du erstatter dørlåsene med trådløs, og så går strømmen og du ikke får låst opp?

I en sak fra USA gjorde en «bug» i termostatens software at batteriet tømte seg midt i en kuldeperiode. Beboerne våknet til kaldt hus. Det ble en lang affære å ta termostaten av veggen, lade den med USB og en lite brukervennlig prosedyre med gjenoppstart.

Alle produsenter er kanskje ikke rustet til å ta imot mange kundeklager og prosessene for gjenstart eller sikkerhetsoppdatering er kanskje ikke gode nok.

I et annet eksempel tok en mann hevn ved å slå strømmen av og på hos eksen og den nye kjæresten etter at han selv flyttet ut. Mannen hadde nemlig styringsapp på telefonen.

[img id="1"]

Det har også blitt påpekt at entreprenører vil kunne utnytte smarthusløsninger til egen vinning. I forbindelse med smarte målere (AMS) kan man også se for seg at noen hacker seg inn og manipulerer så naboen får en kjemperegning. Eller at noen sørger for mer strøm til seg selv og mindre til naboen.

I Storbritannia grep GCHQ (Government Communications Headquarters) inn i innføringen av smarte strømmålere på grunn av dårlig sikkerhet i systemet. Ifølge Waterhouse avhenger trygg bruk av at teknologien er skikkelig sikret, også siden sensitiv data samles inn.

Løsninger

Fordeler og risiko må veies mot hverandre. Det jobbes med løsninger på mange fronter og flere har gitt ut retningslinjer for produkter tilknyttet nett, the Internet of Things (IoT).

– Det er virkelig et område hvor man vil se mye konkurranse, spår Waterhouse og understreker at løsninger må kunne fungere på tvers og snakke sammen, med åpen standard.

SINTEF har tidligere gitt ut en veiledning for risikoanalyse og råd om sikring av smarte strømmålere. Moe er med i Iamthecavalry (organisasjon av frivillige) som har publisert fem prinsipper for å sikre slike produkter (se liste).

– Jeg vil understreke at vi må gå inn i teknologien på IT’s premisser, ikke tvinge den til å fungere etter modeller fra bygningsbransjen. Det er som ved alle teknologiske skifte

— Hvis man skal lykkes må man jobbe på og satse på teknologiens premisser, anbefaler Waterhouse.

ENERGIBRUK/18. februar 2019

Ny byggstatistikk og nye graddagstall er ute

Enovas byggstatistikk fra 2017 er nå publisert. Statistikken gir byggeiere muligheten til å sammenligne energibruken i egne bygg med bygg eid av andre, og kan være et nyttig verktøy for alle som jobber med å planlegge, utvikle og drifte bygg. Graddagstallene for 2018 er også klare. Les hele saken

Til toppen