Spenstig passivhus i Leca

Spenstig passivhus i Leca

De gode isolasjonsegenskapene til Leca gjorde at entreprenørene valgte å endre planene fra å bygge i tre til å bruke Leca overalt.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Passivhus er en standard som setter strenge krav til energibruk. Målet er at husene skal ha et spesielt lavt energibruk som reduserer miljøbelastningen. Passivhus har vært spesielt populært i Tyskland og Skandinavia.

– Som et murerfirma hadde vi lyst til å lage et skikkelig Leca-hus når vi først skulle bygge et passivhus. Opprinnelig var det planlagt å bygge huset i tre, men vi valgte å bruke Leca i alle ledd, sier daglig leder Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

[factbox id="1"]

Brødrene Ulveseth har lang tradisjon med å bygge murbygninger. Siden starten i 1932 har selskapet vært engasjert i alle typer prosjekter, men i dag bygger de stort sett næringsbygg og leilighetsbygg.

Så mye Leca som mulig

Valget falt på å bygge huset med Leca Isoblokk 35. Blokkene tilfredsstiller nesten i seg selv de strenge passivhuskravene. Med 10 cm utforing og isolasjon på innsiden trenger husene svært lite energi for oppvarming.

[factbox id="2"]

– Vi har brukt Leca-produkter på alle områder hvor det var mulig. Innvendige bærevegger er bygget med vanlige Leca-blokker, mens ikke-bærende vegger er montert med Leca Lettveggsblokker. I tillegg er det brukt Leca Byggeplank i gulvet, forteller prosjektleder Magnus Mjelstad.

Beboerne flyttet fra mindre hus, men har erfart at Leca-husene bruker vesentlig mindre energi for å holde varmen.

Solid materiale

En merverdi ved å bruke Leca er at det er et tungt materiale som gjør at lydisoleringen i husene blir spesielt god.

[factbox id="3"]

– Erfaringen viser at beboerne knapt kan høre lyder fra utsiden av husene hvis de ikke åpner et vindu eller en dør. Du merker det med en gang du kommer inn at det er gode hus å være i, sier Ulveseth.

En annen fordel er at på vindutsatte Vestlandet er husene tette. Selv på de mest forblåste dagene er det ikke trekk i huset.

– I et klima hvor regn og snø ikke alltid kommer ovenfra, men sidelengs, er det et viktig poeng at fasaden og ytterveggene tåler mye. Pussen på veggen er sterk og vil motstå påkjenningene fra det vestlandske været i lang tid, sier Magnus Mjelstad og Inger Kristine Ulveseth i Brødrene Ulveseth AS.

SOLENERGI/24. april 2019

Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatteri

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler. Les hele saken

Til toppen