Spesialkonstruerte glassfasader gir trygghet

Spesialkonstruerte glassfasader gir trygghet

Fasaden beskytter mot ytre påvirkning samtidig som den gir mulighet til dagslysutnyttelse, utsyn og god ventilasjon. Likevel finnes det fasader som avviker fra standard-konsepter.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

En helhetlig prosjektering av glassfasader har avgjørende betydning for bygningens funksjoner. Den har mange oppgaver som må ivaretas for å sikre optimal energibruk og et godt innemiljø for brukerne. Fasadens kompleksitet avhenger av klima, beliggenhet og ulike krav til funksjon, design, sikkerhet og energibruk.

Schücos standardfasader er utviklet for å ivareta krav på ulike nivåer og legger til rette for mest mulig designfrihet. De imøtekommer behov i markedet og forenkler hverdagen for fasadeentreprenøren, som ved hjelp av få tastetrykk kan hente frem tegninger og dokumentasjon ved hjelp av Schücos software, SchüCal. Standardløsninger garanterer trygge og gjennomprøvde konstruksjoner, samtidig som kostnads- og tidsplanlegging forenkles.

Krevende spesialkonstruksjoner

Likevel finnes det fasader som avviker fra standard-konsepter og som ikke kan gjennomføres med lagerførte produkter. Enkelte av prosjektene løser fasadeentreprenøren selv ved hjelp av intern kompetanse.

[img id="1"]

Et eksempel er «Schweigaardsgate 21-23» i Oslo, levert av Bolseth Glass AS. Her ble det blant annet levert en spesialkonstruert, luftet dobbeltfasade med åpningsluker.

Prosjekter som krever spesialløsninger, håndteres med støtte fra Schücos prosjektavdeling. Her utvikles de mest spektakulære fasadekonstruksjoner på grunnlag av arkitektens og byggherrens ønsker. Fasadeentreprenør, arkitekt og Schüco samarbeider tett for å oppnå ønsket løsning samtidig som byggetekniske krav ivaretas. Brann- og innbruddssikkerhet, samt maksimale dimensjoner på glass og åpningsbare enheter er blant faktorene som setter premisser for utførelsen. Når det er sagt, finnes det få begrensninger innen spesialdesign.

Testing i Schücos teknologisenter

Standardløsninger bygges som prototyper i Schücos testverksted og testes i teknologisenteret før lansering. Spesialløsningene må ofte prøves ut for det enkelte prosjekt. Disse kan gjennomføres i Schücos teknologisenter i Bielefeld.

Prototypen bygges hos fasadeentreprenør og fraktes til Tyskland for utprøving, slik som ved «Jonsvollkvartalet», prosjektet på bildet. Elementet ble bygget i Sandane hos Bolseth Glass AS og sendt til Bielefeld der prototypen ble testet med hensyn til regn- og vindtetthet.

BELYSNING/20. februar 2019

Giganthall fikk pris for lysbruk

– Dette er et stort prosjekt, det er ingen tvil om det. 4 spor inne i fjellet, der de to midtre sporene er dimensjonert for passering av tog i 250 kilometer i timen sier sitt om hvilke tekniske utfordringer vi har møtt. Kanskje nettopp derfor er det hyggelig å få en utmerkelse for lysdesignet. Les hele saken

REHABILITERING/20. februar 2019

Slik skal Nationaltheatret bli flott igjen

En moderne hovedscene, omfattende restaurering, store tekniske utbedringer og arealer under bakken vil gi publikum og ansatte en helt ny opplevelse i Nationaltheatret. Nå søker Statsbygg etter en prosjekteringsgruppe som skal anbefale konkrete løsninger for oppussingen. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen