Statsbygg får kulturminnepris

Statsbygg får kulturminnepris

I anledning grunnlovens 200-års jubileum fikk Eidsvollsbygningen omfattende restaurering. Statsbygg har nå mottatt EUs kulturminnepris for sitt arbeid med den autentiske restaureringen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Satte besøksrekord

[factbox id="1"]


Formålet med prosjektet var å ta Eidsvollsbygningen tilbake til 1814. Riksbygningen har blitt satt i stand og pyntet på til hvert jubileum men nå ønsket prosjektlederen å løpe linen fult ut til 200-års jubileet. På jubileumsdagen satte museet besøksrekord med 215 000 besøkende . 

- Hver gang man har gjort noe med bygget har man hatt de beste hensikter, men har ikke hatt anledning til å følge kildene fult ut. Ved 200-års jubileet har gitt en helt annen mulighet til å realisere prosjektet og det har vært lettere å få midler til det, sier prosjektdirektør i Eidsvoll 1814 Erik Jondell til Fremtidens Byggenæring.

I statsbudsjettet for 2013 ble det satt av 9,9 millioner til restaureringen av Eidsvollsbygningen.

Fortiden møter fremtidens krav

Det er utfordrende å tilpasse 200 år gammel arkitektur og historie med dagens krav til sikkerhet. Krav til moderne sikkerhet er ivaretatt, og det har vært viktig å gjøre de nødvendige installasjonene lite synlige for publikum.

Bygget er sprinkelsikret for brann, og dysene er gjemt godt i taket. På spørsmål om vannskade ved eventuell utløsning er ikke prosjektdirektøren bekymret da dette var den sikreste løsningen for riksbygningen.

- Risikoen ble overveiet av riksantikvaren og dette var det nødvendige brannsikkerhetstiltaket for bygget, sier Jondell.

[slider]

 Tiltak for rullestolbrukere

En annen utfordring ved Eidsvoll1814 var å tilføre riksbygningen med en heis. Dette er noe alle statlige bygg skal ha og dette var viktig for å gjøre bygget tilgjengelig for alle. Heisen ble spesialbygget i Sverige og måtte installeres et sted i bygget hvor den ikke ville stå i veien for 1814-illusjonen.

Det å installere en heis i et så gammelt bygg er en utfordring. Løsningen ble å bruke et gammelt kott som kunne ta den spesiallagde heisen opp i rikssalen, forteller Jondell.

EUs kulturminnepris

EUs kulturminnepris gis til fremragende arbeid innen europeisk kulturminnebevaring. Statsbygg vil motta prisen 11. Juni i Oslo Rådhus som en del av Europa Nostra Europeiske Kulturminnekongress. Juryen for prisen ble imponert over den autentiske gjenskapningen av interiør og de sterke fargeopplevelsene.

- Eidsvollsbygningen er unik i norsk sammenheng, Med denne prisen tillegges den også en sentral plass i den europeiske kulturarven, avslutter Jondell.

TEK17/22. februar 2019

Trapper tar langt flere liv enn branner

– Det finnes riktig nok ikke sikre tall på dette, men undersøkelser tyder på at trapper tar nær dobbelt så mange liv per år som branner gjør. I tillegg kommer jo alle skadene, og her er det nok store mørketall. Det er på tide å ta dette problemet på alvor. Les hele saken

Til toppen