Statsbygg får kulturminnepris

Statsbygg får kulturminnepris

I anledning grunnlovens 200-års jubileum fikk Eidsvollsbygningen omfattende restaurering. Statsbygg har nå mottatt EUs kulturminnepris for sitt arbeid med den autentiske restaureringen.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Satte besøksrekord

[factbox id="1"]


Formålet med prosjektet var å ta Eidsvollsbygningen tilbake til 1814. Riksbygningen har blitt satt i stand og pyntet på til hvert jubileum men nå ønsket prosjektlederen å løpe linen fult ut til 200-års jubileet. På jubileumsdagen satte museet besøksrekord med 215 000 besøkende . 

- Hver gang man har gjort noe med bygget har man hatt de beste hensikter, men har ikke hatt anledning til å følge kildene fult ut. Ved 200-års jubileet har gitt en helt annen mulighet til å realisere prosjektet og det har vært lettere å få midler til det, sier prosjektdirektør i Eidsvoll 1814 Erik Jondell til Fremtidens Byggenæring.

I statsbudsjettet for 2013 ble det satt av 9,9 millioner til restaureringen av Eidsvollsbygningen.

Fortiden møter fremtidens krav

Det er utfordrende å tilpasse 200 år gammel arkitektur og historie med dagens krav til sikkerhet. Krav til moderne sikkerhet er ivaretatt, og det har vært viktig å gjøre de nødvendige installasjonene lite synlige for publikum.

Bygget er sprinkelsikret for brann, og dysene er gjemt godt i taket. På spørsmål om vannskade ved eventuell utløsning er ikke prosjektdirektøren bekymret da dette var den sikreste løsningen for riksbygningen.

- Risikoen ble overveiet av riksantikvaren og dette var det nødvendige brannsikkerhetstiltaket for bygget, sier Jondell.

[slider]

 Tiltak for rullestolbrukere

En annen utfordring ved Eidsvoll1814 var å tilføre riksbygningen med en heis. Dette er noe alle statlige bygg skal ha og dette var viktig for å gjøre bygget tilgjengelig for alle. Heisen ble spesialbygget i Sverige og måtte installeres et sted i bygget hvor den ikke ville stå i veien for 1814-illusjonen.

Det å installere en heis i et så gammelt bygg er en utfordring. Løsningen ble å bruke et gammelt kott som kunne ta den spesiallagde heisen opp i rikssalen, forteller Jondell.

EUs kulturminnepris

EUs kulturminnepris gis til fremragende arbeid innen europeisk kulturminnebevaring. Statsbygg vil motta prisen 11. Juni i Oslo Rådhus som en del av Europa Nostra Europeiske Kulturminnekongress. Juryen for prisen ble imponert over den autentiske gjenskapningen av interiør og de sterke fargeopplevelsene.

- Eidsvollsbygningen er unik i norsk sammenheng, Med denne prisen tillegges den også en sentral plass i den europeiske kulturarven, avslutter Jondell.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen