Statsbygg har valgt glass til det nye Nasjonalmuseet
(Foto: MIR Kommunikasjon as / Kleihues + Schuwerk)

Statsbygg har valgt glass til det nye Nasjonalmuseet

Glass med marmor skal lyse opp hallen for skiftende utstillinger.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Etter en grundig prosess har Statsbygg nå funnet glasstypen til den 133 meter lange utstillingshallen, som skal ligge øverst på det nye Nasjonalmuseet.

Løsningen Statsbygg har valgt svarer svært godt både på arkitektoniske, tekniske og estetiske krav.

– Vi er meget fornøyde både med materialet og med arbeidet som har ledet fram til valget av det. Marmoren vil gi en fasade med steinens naturlige spill på dagtid og et fantastisk, lysende element i mørke, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Glassveggene i utstillingshallen vil bestå av 11 lag. Den lysende effekten oppnås med en tynn marmorskive i det ytterste laget.

Fakta om glasset

Glassveggene i hallen for skiftende utstillinger ved det nye Nasjonalmuseet vil bestå av 11 lag.

Det ytterste av disse 11 lagene er tredelt og består av to glassplater med en 2-4 millimeter tykk marmorskive mellom seg.

Hallen har et utvendig mål på 3.200 kvadratmeter. Den er 9,2 meter høy, 23 meter bred og 133 meter lang.

– Dette vil gi bygningen et unikt uttrykk. Vi gleder oss over beslutningen som nå er tatt, sier Lyssand Sandberg.

Fornøyd arkitekt

De øvrige glasslagene består blant annet av innbruddsikkert glass og isolerglass, som bidrar til klimavennlig energiforbruk.

Glasset skal kle veggene i hallen for skiftende utstillinger, opprinnelig kalt Alabasthallen. Hallen har et utvendig mål på 3.200 kvadratmeter, er 9,2 meter høy, 23 meter bred og lengre enn Slottet.

Også arkitekt Klaus Schuwerk er begeistret for løsningen Statsbygg har valgt. Steinglass er den løsningen som best treffer arkitektens opprinnelige konsept.

– Den lysende hallen er et av de viktigste arkitektoniske grepene til det nye Nasjonalmuseet. Nå vil den bli en vakker lanterne i bymiljøet, sier han.

Innenfor kostnadsrammen

Statsbygg er nå i forhandlinger med flere leverandører for leveranse til prosjektet.

Den valgte glassløsningen håndteres innenfor prosjektets kostnadsramme på 6 mrd. kroner.

Statsbygg skal overlevere det nye nasjonalmuseet i 2019. Museet skal åpne i 2020.

MILJØ/21. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

HMS/21. februar 2019

Bedre kjønnsbalanse gir mer på bunnlinjen

– Tallenes tale er klar. Nå har byggebransjen om lag 2% kvinnelige fagarbeidere. Alt tyder på at de bedrifter som sørger for å skaffe seg en bedre kjønnsbalanse, tjener mer penger. Logisk betyr det da at om byggebransjen hadde gjort en sterkere innsats for å bedre kjønnsbalanse, hadde bunnlinjen sette hyggeligere ut. Les hele saken

Til toppen