Statsbygg lanserer Digibygg

Statsbygg lanserer Digibygg

Statsbygg skal bygge Norges smarteste bygg – og det blir heldigitalt. Det nye byggeprosjektet kalles Digibygg.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Det nye byggeprosjektet, som er kalt Digibygg, skal planlegges kun ved hjelp av digitale arbeidsprosesser. Gjennomføringen vil innebære at alle prosjektmedarbeidere vil bruke de beste digitale verktøyene på markedet. Når bygget står klart skal det driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring.

- Det skal bli et digitalt bygg i verdensklasse. Digitalisering vil gi funksjonelle, fleksible bygg av høyere kvalitet for mindre penger. Det sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Tar digitaliseringen på alvor

Å skreddersy bygg etter brukerens behov er en kjernevirksomhet i Statsbygg. Det nye digitale bygget skal benytte stordata til å optimalisere etter brukernes behov, noe som tar denne skreddersømmen et skritt videre.

- Det er på tide at byggebransjen tar digitaliseringen på alvor. Vi ønsker med denne satsingen å samarbeide med innovative leverandører og begynne å tenke kreativt på hva slags teknologi som er relevant for oss, sier Nikolaisen.

Kan sette standard for bransjen

Metoden for å planlegge et slikt byggeprosjekt er ennå ikke fastlagt, så de som ønsker å samarbeide om dette, vil kunne få være med på å stake ut kursen mot en ny bransjestandard.

- Vi ønsker å bruke dette prosjektet til å løfte frem det ypperste innen digitalisering av byggeprosjekter og styring av bygg, og håper dette kan bidra til hele bransjen, sier Nikolaisen.

Hvem som skal holde til i det nye bygget er ennå ikke bestemt. Men vi tror mange statlige funksjoner kan ha interesse av et hypermoderne bygg som er tilrettelagt for fremtidens løsninger, som for eksempel universitet, museum eller administrasjonsbygg.

EIENDOMSFORVALTNING/20. november 2018

Skal forvalte verdens høyeste trehus

Usbl har sikret seg forvaltningskontrakten på verdens høyeste trehus. Mjøstårnet i Brumunddal, hvor Arthur Buchardt er byggherre, vil rage hele 84,5 meter over bakken. Når bygget står ferdig skal Usbl sørge for både etablering og forvaltning videre. Les hele saken

Til toppen