Det nye Teknologibygget Statsbygg har bygget for NTNU skal brukes som eksempel under Hackathon.
Det nye Teknologibygget Statsbygg har bygget for NTNU skal brukes som eksempel under Hackathon. (Bilde: Statsbygg)

Studenter hacker frem fremtidens bygg

Statsbygg var en av flere aktører bak arrangementet LivingLab: BIM + IoT Hackathont på NTNU i Trondheim.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Studenter med teknisk kompetanse og kunnskap og interesse for bygg, sensorer, data og kunstig intelligens var invitert til Hackathon med anledning til å treffe aktuelle aktører fra bransjen. Her fikk studentene, i løpet av en helg, mulighet til å jobbe med prosjekter og løsninger for byggenæringen og ikke minst få prøve ut ny teknologi. Nysgjerrige studenter kunne lære mer om BIM og IoT (digitale tvillinger av bygg og sensorer), og teste ut raskt sine ideer. De ble invitert til å hacke frem forslag på hvordan man kan bruke sensorer og kunstig intelligens for å revolusjonere fremtidens bygg.

Digital byggenæring

Statsbygg deltok med prosjektet Digibygg som har som mål å fremme bruken av digitalisering og smart-teknologi i Statsbyggs byggeprosjekter.

- Statsbygg ønsker å muliggjøre de banebrytende endringene og innovasjonene, som ikke lar seg gjøre i et tradisjonelt byggeprosjekt. Vi har behov for ny kompetanse og inviterer til samarbeid med studenter for å finne de innovative løsningene.

- Den digitale og teknologiske revolusjon er her. Skal byggebransjen klare omstillingene, må gjennomføringsmodeller og kontraktstandarder endres slik at de underbygger digitale prosesser. I tillegg må vi bruke teknologi tidlig i våre prosjekter. Roller og kultur vil endres radikalt fremover. Vi må gå fra digitale verktøy til digitale prosesser og fokusere på teknologi, sier Jan Myhre som er Statsbyggs prosjektdirektør for Digibygg .

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier det er svært gledelig at NTNU og blant andre Statsbygg inviterer til Hackathont for studentene sine.  

- Mer enn noen gang trenger vi smarte løsninger og ny teknologi for å møte morgendagens utfordringer.  Byggebransjen trenger både innovasjon og økt produktivitet. Vi vet at digitalisering bidrar til bedre samarbeid, lavere kostnader og høyere kvalitet, sier Sanner.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen