Det nye Teknologibygget Statsbygg har bygget for NTNU skal brukes som eksempel under Hackathon.
Det nye Teknologibygget Statsbygg har bygget for NTNU skal brukes som eksempel under Hackathon. (Bilde: Statsbygg)

Studenter hacker frem fremtidens bygg

Statsbygg var en av flere aktører bak arrangementet LivingLab: BIM + IoT Hackathont på NTNU i Trondheim.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Studenter med teknisk kompetanse og kunnskap og interesse for bygg, sensorer, data og kunstig intelligens var invitert til Hackathon med anledning til å treffe aktuelle aktører fra bransjen. Her fikk studentene, i løpet av en helg, mulighet til å jobbe med prosjekter og løsninger for byggenæringen og ikke minst få prøve ut ny teknologi. Nysgjerrige studenter kunne lære mer om BIM og IoT (digitale tvillinger av bygg og sensorer), og teste ut raskt sine ideer. De ble invitert til å hacke frem forslag på hvordan man kan bruke sensorer og kunstig intelligens for å revolusjonere fremtidens bygg.

Digital byggenæring

Statsbygg deltok med prosjektet Digibygg som har som mål å fremme bruken av digitalisering og smart-teknologi i Statsbyggs byggeprosjekter.

- Statsbygg ønsker å muliggjøre de banebrytende endringene og innovasjonene, som ikke lar seg gjøre i et tradisjonelt byggeprosjekt. Vi har behov for ny kompetanse og inviterer til samarbeid med studenter for å finne de innovative løsningene.

- Den digitale og teknologiske revolusjon er her. Skal byggebransjen klare omstillingene, må gjennomføringsmodeller og kontraktstandarder endres slik at de underbygger digitale prosesser. I tillegg må vi bruke teknologi tidlig i våre prosjekter. Roller og kultur vil endres radikalt fremover. Vi må gå fra digitale verktøy til digitale prosesser og fokusere på teknologi, sier Jan Myhre som er Statsbyggs prosjektdirektør for Digibygg .

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier det er svært gledelig at NTNU og blant andre Statsbygg inviterer til Hackathont for studentene sine.  

- Mer enn noen gang trenger vi smarte løsninger og ny teknologi for å møte morgendagens utfordringer.  Byggebransjen trenger både innovasjon og økt produktivitet. Vi vet at digitalisering bidrar til bedre samarbeid, lavere kostnader og høyere kvalitet, sier Sanner.

EIENDOM/23. mars 2018

Blir taket det nye gulvet?

– Det ligger an til at takene i byene i fremtiden blir tatt i bruk i mye større omfang enn de gjør i dag. I alle fall om Knut Schreiner, sosiolog i arkitektfirmaet Rodeo får rett i sine antagelser. Han mener nemlig at taket kan bli det nye møtepunktet i mange bygårder. Les hele saken

SYKEHUS/23. mars 2018

Blir langsiktig eier av LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen

Hemfosa gjennomfører kjøpet av Aspelin Ramm sin eierandel på 35% i selskapet som eier LHL sykehuset og helsehuset på Gardermoen. Videreutviklingen av området kommer fortsatt til å skje gjennom den etablerte JV modellen med Aspelin Ramm. Hemfosa har i samband med transaksjonen sikret langsiktig finansieringen av sykehuset og helsehuset gjennom et grønt lån på 1,5 mrd kr fra Swedbank. Les hele saken

TREARKITEKTUR/22. mars 2018

Arven etter Norwegian Wood

I 2008 ble Stavanger-regionen europeisk kulturhovedstad. Et av de største prosjektene under arrangementet ble satt i gang i 2005, og ble til Norwegian Wood. Målet var, gjennom innovative forbildeprosjekter, å skape et utstillingsvindu for nyskapende miljøvennlig trearkitektur og videreutvikle den rike trearkitekturen i Norge og Stavanger. Les hele saken

Til toppen