Sweco og Oslo kommune trakk fullt hus under MIPIM
(Foto: Sweco)

Sweco og Oslo kommune trakk fullt hus under MIPIM

240 bransjefolk var i dag samlet til frokostseminar under verdens største eiendoms- og byutviklingsmesse, som finner sted i Cannes denne uken.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Tema for frokosten var «Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 – Levende byliv, renere luft». Sweco, som har invitert til seminar flere år på rad, hadde denne gangen med seg Oslo kommune som medarrangør. Blant foredragsholderne var blant andre Brent Toderian, internasjonal superstjerne innen byutvikling og tidligere plansjef i klimabyen Vancouver.

I følge Toderian har byer med høy forurensning paradoksalt nok et fortrinn når det kommer til arbeidet mot et grønt skifte.

Brent Toderian. Foto: Sweco

– Dersom befolkningen ser, lukter eller smaker den dårlige luften, er det lettere for dem å forstå alvoret i situasjonen og det akutte behovet for tiltak. Om du kun blir fortalt at luften i byen din burde bli bedre, men ikke selv ser eller føler det, er det vanskeligere å finne motivasjonen til å ta grep, sa han.

– Løsningene er derimot i bunn og grunn de samme for alle byer, mener Toderian.

– Det kanskje viktigste rådet jeg kan gi, er å fokusere på forstedene. I veldig mange byer ser jeg en tendens til ensporet fokus på bykjernen. Dersom man virkelig skal lykkes med å skape gode, bærekraftige byer ligger nøkkelen i fortetting og utvikling ved kollektivknutepunkt, og tilrettelegging for gange og sykkel også utenfor sentrum. Det handler ikke om å bannlyse bilen, men å prioritere den aller sist i planleggingen, forklarte han.

Grønt samarbeid

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sto også på scenen i Cannes. I følge ham kan Oslo bli et testbed for utprøving av grønn teknologi.

Raymond Johansen og Grete Aspelund. Foto: Sweco

– Oslo er liten nok til å teste ut nye løsninger, men samtidig stor nok til at disse løsningene kan skaleres opp og tas i bruk av langt større byer. Vi i kommunen bruker vår innkjøpsmakt til å stille krav til næringslivet, og nå ser vi at leverandørene også selv går foran i utviklingen av grønne løsninger, fordi de ikke har tid til å vente på trege politikere. Bærekraftig byutvikling krever et tett samarbeid mellom kommunen og næringslivet, sa Johansen.

Swecos administrerende direktør Grete Aspelund er ikke i tvil om at årets tematikk engasjerer.

– Over hele Europa er trenden den samme. Mennesker flytter til byene, og der blir de utsatt for helseskadelig støy- og luftforurensning. Luftforurensningen alene tar livet av hele 500 000 europeere hvert år. Derfor bet jeg meg særlig merke i et veldig godt poeng Raymond Johansen gjorde fra scenen. Han sa at det er på høy tid at klimaspørsmålet avpolitiseres. Det burde være like naturlig og selvfølgelig å snakke om både klima og ren luft som det er å snakke om behovet for rent vann. Der er vi dessverre absolutt ikke kommet enda, sier Aspelund.

BYGGEPLASS/20. mars 2019

Slik skal AF og Cramo effektivisere byggeplassen

For å effektivisere byggeprosessen, er utleieselskapet Cramo fast til stede på AF Gruppen og Oslo S Utviklings byggeplass i Bjørvika. Målet er å øke produktiviteten ved å alltid ha riktig utstyr tilgjengelig og korte ned leietiden på utstyr. Les hele saken

BREEAM/18. mars 2019

Vant milliardoppdrag i Bærum

Bærum kommune og Veidekke har inngått avtale om å bygge Oksenøya senter på Fornebulandet. Senteret får en meget sterk miljøprofil og skal inneholde en stor barneskole, barnehage, idrettsanlegg og et bo- og behandlingssenter. Oppdraget, som ble vunnet i en pris- og designkonkurranse, er verdt i overkant av 1,1 milliard kroner ekskl. mva. Les hele saken

Til toppen