Muring av naturstein på Nasjonalmuseet gjøres grundig og omstendig.
Muring av naturstein på Nasjonalmuseet gjøres grundig og omstendig. (Foto: Byggutengrenser)

Tålmodighetsmuring på Nasjonalmuseet

11.000 kvadratmeter med natursteinsfasade ute, og 6.000 kvadratmeter inne. Muringen av oppdalskiferen er en monumental oppgave som blir utført med en presisjon og planlegging som mangler sidestykke i Norge.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Fra bruddet i Oppdal, via bearbeiding i Tyskland og tilbake på byggeplassen på den gamle Vestbanetomta i Oslo. Det er en lang vei, men nødvendig da norske leverandører ikke hadde kapasitet til å bearbeide en slik mengde stein. Skiferen ble valgt på grunn av sitt sobre, grå-sjatterte ytre og de gode tekniske egenskapene. Denne steinen vil holde seg fin i mange generasjoner.

Hver eneste stein er laget på mål og i praksis tegnet inn der den skal være. Det er et massivt puslespill når leveransene kommer og steinen skal finne sin plass. Tykkelsen er riktignok lik, men høyden og lengden er variert. Toleransen er på millimeteren. For å ikke snakke om hjørnesteinene som er ekstra krevende å produsere.

Stein på stein mures de opp. Og når du ser bortover fasadene så er det snorrette linjer mellom skiftene. Murergjengen fra Ellingard Naturstein gjør jobben grundig og nøyaktig enten det er ute der "alle" ser den eller inne i gangene i bygget. Det tar tid, men denne muringen vil også stå i generasjoner.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen