Tar arbeidsbekledningen et skritt videre

Tar arbeidsbekledningen et skritt videre

I Vika pågår en kontinuerlig prosess for å skape det ypperste og mest moderne innen arbeidsbekledning. Teknologien gir stadig nye muligheter for synlighet, værbestandighet og komfort.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Med utgangspunkt i Helly Hansen sitt hovedkontor i Oslo, sørger produktutviklerne for en stadig mer sikker og behagelig og dermed også mer effektiv arbeidssituasjon for bygg- og anleggsarbeidere rundt i verden. I tillegg til å lage nye kolleksjoner med jevne mellomrom, er de eksisterende kolleksjonene under utvikling og fornyelse.

Ifølge Josefine Sandersen og Ragnhild Dalen som begge jobber med design og produktutvikling i Helly Hansen Workwear, tar det rundt 18 måneder fra en ide oppstår til produktene er klar for butikk. Selv om det kommer nye produkter og oppgraderinger betyr det ikke at originalene uten videre forsvinner fra hyllene.

Kryss på ryggen blir brukt i Canada for at man skal se at en person står med ryggen til. Det er et genialt grep, og noe vi ville prøve ut her og

– Det blir en naturlig utfasing, men vi fjerner ikke ting som fungerer bra, sier Dalen.

– Det er ikke så fashiondrevet. Vi ønsker produkter som varer lenge, og er avhengig av kontinuitet, sier Sandersen.

Trenden er klar: Klærne skal være komfortable og praktiske. Men de skal også se bra ut. Både når det gjelder snitt og materialer er det likhetstrekk mellom arbeidsbekledning og sport- og fritidsantrekk. Klær og sko utvikles i tett samarbeid med et knippe engasjerte sluttbrukere.

[img id="1"]

– Dette er folk som er fleksible og interessert i å bidra til å forbedre vårt arbeidsutstyr, sier Sandersen.

Evolusjon

I år lanseres en ny kolleksjon som er en videreføring av den meget populære serien for håndverkere, Chelsea, som første gang ble lansert i 2009. Både buskene og jakkene i den nye «Chelsea Evolution» kolleksjonen er svarte, med hetter og andre detaljer i oransje. Kontrastfargen har både en visuell og sikkerhetsmessig effekt. Kolleksjonen består blant annet av en ny shell-jakke som er bygget opp av tre lags HellyTech Performance stoff og er vanntett, vindtett og pustende, samt bukser, hettejakke, T-skjorte og arbeidssko.

Mens snekkerbukser tradisjonelt sett har vært romslige, skal de nå ha en god passform.

– Den originale Chelsea arbeidsbukse er en klassisk bukse som er røff i stoffet. Vi tenkte at vi ville ta det beste fra denne over i den nye buksa. Men vi har også lagt inn noen nye elementer, sier Dalen.

Som før er den laget av et solid stoff med bomull som hovedkomponent. I Chelsea Evolution-buksa er det også lagt inn et nytt og unikt polyamidstoff med fire veis stretch på strategiske steder, som gjør det lettere å bevege seg, øker komforten og gir en myk, behagelig følelse. Dette er en viktig nyvinning i bransjen. Utsatte områder er forsterket med Cordura. Produktene har små HH-logoer plassert på en slik måte at de ikke kommer i konflikt med kundenes logoer.

– På den måten ødelegger man ikke for kunden, sier Dalen.

Lette sko

Ved å ta i bruk nye materialer og ny teknologi har man mulighet til å lage sko som er lettere, mer fleksible og bedre tilpasset brukerens behov. Også her har utseendet mye å si. De nye Chelsea Evolution-skoene kommer som resten av serien i svart og oransje.

– Vi har prøvd å matche både når det gjelder design og egenskaper, sier Sebastian Riedel.

Skoene minner mest om sneakers; de er lette og er laget for å sitte godt på foten. Midtsålene er laget av materialet EVA og tåkappene av aluminium. De har også flere andre egenskaper som sklisikre gummisåler, vannavstøtende overflater, pustende materiale og spikerbeskyttelse. Utviklingen påvirkes av det som skjer i skobransjen generelt.

[img id="3"]

– Vi følger med på det som skjer i England, Tyskland og på andre markeder, og prøver å ta med all kunnskapen inn i utviklingen av nye sko, sier han.

–  Selv om vi har mye fokus på utseendet, går vi ikke på kompromiss med sikkerheten, understreker Christian Wilkens som jobber som nordisk markedsspesialist i Helly Hansen Workwear.

Godt synlig

Synlighet i kombinasjon med brukervennlighet blir stadig viktigere. Det gjenspeiler seg i den nye synlighetsserien «ICU». Helly Hansen lanserer blant annet en ny gul og svart shell-jakke laget av tre lags HellyTech Performance-stoff som skal gi en god beskyttelse mot vær og vind og god bevegelighet. Refleksstripene er printet på, og består av mange små striper med mellomrom. I tillegg til shell-jakken kommer en lettere ICU softshell-jakke.

ICU- buksa er laget med tanke på økt komfort og bevegelighet. I disse buksene er stoff med fire veis stretch kombinert med et synlighetsstoff av polyester og bomull.

At ny teknologi har mye å si for utviklingen av nytt arbeidstøy er også tydelig i ICU-serien, som er blitt enda synligere takket være «Light Flex».

Håndverkere vil også føle seg pene samtidig som bekledningen skal være funksjonell

– Refleks er avhengig av en lyskilde, så selv om de som står innenfor lysfeltet reflekterer lyset, er folk som står utenfor ikke synlige, poengterer konseptdesigner Ralph Kirner, som jobber med bruk av wearable technology i Helly Hansen-produktene.

De nye gule vann- og vindtette ICU sikkerhetsvestene har fått en unik kombinasjon av Light Flex bånd med blinkende lys, med refleksbånd under, på oransje bakgrunn. På ryggen danner dette et kryss.

– Kryss på ryggen blir brukt i Canada for at man skal se at en person står med ryggen til. Det er et genialt grep, og noe vi ville prøve ut her og. Det handler om at personen som har Helly Hansen Hi-vis på, skal føle seg sikker og trygg, sier Dalen.

Kirner mener at det nye synlighetsproduktet er anvendelig på en rekke ulike arbeidsplasser som flyplass og jernbane i tillegg til bygg og anlegg.

– Tilbakemeldingen så lang har vært veldig god, sier han.

[img id="2"]

Batteriet ligger i en egen lomme i vesten. Dette må fjernes før vask, men selve Light Flex-båndet tåler vask. Produktet er også tatt i bruk på sikkerhetsjakken i ICU-serien. Jakken har samme farger som shell-jakken i HellyTech Performance-stoff, men har altså en kombinasjon av printede refleksbånd og Light Flex.

Vedlikehold

Vedlikehold er viktig både med tanke på levetid og funksjonen.

– Vi sier ikke at «dette er levetiden». Det er veldig avhengig av bruken. Det er også veldig stor forskjell på hvordan plaggene vaskes og vedlikeholdes, sier Sandersen.

Riktig vedlikehold henger også sammen med sikkerhet, spesielt på synlighetsklær.

– Jeg ser ofte på gata at folk ikke vasker synlighetsplaggene godt nok. Sluttbrukeren har et visst ansvar, påpeker hun.

Wilkens mener at det er viktig å gi kundene god opplæring på de nye produktene, slik at de kan formidle kunnskapens videre til sluttbrukerne. Han mener også det er viktig at konseptene vises frem i sin helhet. Nå ser han frem til å presentere 2017-kolleksjonene.

– Vi har fått feedback på at det er et behov for Chelsea Evolution. Håndverkere vil også føle seg pene samtidig som bekledningen skal være funksjonell, sier han.

ENERGIBRUK/18. februar 2019

Ny byggstatistikk og nye graddagstall er ute

Enovas byggstatistikk fra 2017 er nå publisert. Statistikken gir byggeiere muligheten til å sammenligne energibruken i egne bygg med bygg eid av andre, og kan være et nyttig verktøy for alle som jobber med å planlegge, utvikle og drifte bygg. Graddagstallene for 2018 er også klare. Les hele saken

Til toppen