-  Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Et bedre klima for alle, sier Buchardt.
- Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Et bedre klima for alle, sier Buchardt. (Foto: Anti)

Tar Paris-avtalen på alvor

- Klimautslipp og temperaturstigning er alvorlig. Vi må hver og en av oss bli bevisst på hva vi gjør, hva vi bruker og hvordan vi lever, sier byggherre Arthur Buchardt.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Spørsmålet mange stiller seg er hvorfor han bestemte seg for å bygge verdens høyeste trehus - Mjøstårnet - nettopp i småbyen Brumunddal i Ringsaker kommune sørøst i lille Norge? Hvorfor valgte ikke investoren en tomt i en storby på det Europeiske kontinentet der han kan få tre ganger så mye betalt for huset når det står ferdig? 

- Å bygge med tre er et sentralt poeng for meg, og Ringsaker passer i så måte godt. Ringsaker den kommunen i verden som lager flest trebaserte produkter til byggebransjen. Kommunen er også den i verden som har mest kompetanse på bygging av store komplekse bygg i tre. Jeg vil sette Ringsaker og småbyen Brumunddal på verdenskartet. I tillegg har jeg har vokst opp i Ringsaker og har bodd her i 28 år. Jeg er oppriktig glad i plassen, sier Arthur Buchardt. 

Nært er viktig

For ham er det også viktig at råvarene er kortreiste og at de finnes i skogene rett i nærområdene. 

«Vi må hver og en av oss bli bevisst på hva vi gjør, hva vi bruker og hvordan vi lever. Vi må bidra på hver vår måte. Jeg ville med dette prosjektet bidra med å formidle et viktig budskap. Å vise hva som er mulig.»

- Arthur Buchardt

- I nærheten finner vi råvaren til Mjøstårnet. Lokalt sages tømmeret og bearbeides til flotte konstruksjonsmaterialer i tre. Og kompetansen finnes her. Kombinert med ambisjonene om mindre Co2 i lufta, blir det en helhet. En fin og verdifull historie. Det hadde ikke vært den samme historien å fortelle om vi bygget huset i Malmø. Kortreist og lokalt er derfor en viktig dimensjon. Brikkene i puslespillet faller på plass, sier han.

Parisavtalen er viktig

Parisavtalen - som blant annet består av bestemmelser for reduksjoner i utslipp av Co2 -  og oppfordringen fra nasjonale og internasjonale politikere samt ledende eksperter om at vi alle må tilpasse oss det grønne skiftet, har inspirert byggherren Arthur Buchardt.

- De er inne på noe. Det har gått opp et lys for meg og det bør det gjøre for flere. Klimautslipp og temperaturstigning er alvorlig. Vi må hver og en av oss bli bevisst på hva vi gjør, hva vi bruker og hvordan vi lever. Vi må bidra på hver vår måte. Jeg ville med dette prosjektet bidra med å formidle et viktig budskap. Å vise hva som er mulig. Og bygge med tre vil bidra til et bedre miljø. Det er bærekraftig. Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i. Et bedre klima for alle, sier Buchardt.

Se første film av i alt seks filmer om verdens høyeste trehus her 

Håper å inspirere

- Det er viktigere enn før at vi har en ambisiøs og innovativ treindustri som er tidlig ute med tanker, ideer og løsninger, sier Buchardt.
- Det er viktigere enn før at vi har en ambisiøs og innovativ treindustri som er tidlig ute med tanker, ideer og løsninger, sier Buchardt. Foto: Anti

Buchardt håper at hans ambisjoner om å bygge verdens høyeste hus i tre kan ha inspirert andre. 

- Gjennom Mjøstårnet viser vi nå at det er mulig å bygge store, kompliserte bygg  i tre. Da kan også for eksempel det planlagte norske regjeringskvartalet i Oslo bygges i tre. Det kan bli et landemerke i tre internasjonalt, sier Buchardt.

Elsker tre

Arthur Buchardt er oppriktig glad i tre. Han har bodd i trehus hele livet og har et som er bygget i 1887. Han puster bedre trehus. Treentusiasten mener naturligvis også at det er bedre å leve i et trehus enn i et hus av stål, betong og gips. Og det stopper ikke der for ham. Han tror det snart blir internasjonalt lovpålagt å bygge store bygg i klimavennlige materialer. 

«En må tørre. Jeg er både litt dum og litt klok, og jeg har heller ikke FOR mye kunnskap. Det er en bra kombinasjon.»

- Arthur Buchardt

- Vi kommer til å oppleve samme utvikling i byggebransjen som i bilbransjen. Om 15 år vil det være ulovlig å produsere og selge biler som går på fossilt drivstoff. Det er derfor mer viktig enn før at vi har en ambisiøs og innovativ treindustri som er tidlig ute med tanker, ideer og løsninger, sier Buchardt.

Kreativitet er nøkkelen

Buchardt mener at nøkkelen til suksess når det gjelder å bygge Mjøstårnet er kreativitet og litt «galskap»! 

- Og en må tørre. Jeg er både litt dum og litt klok, og jeg har heller ikke FOR mye kunnskap. Det er en bra kombinasjon. Det bidrar til gjennomføringskraft. Det går heller ikke uten økonomiske muskler. Har du det, har du også muligheten til å gå foran. Enhver leder som vil noe må gå foran å vise at det er mulig. Jeg må kunne forklare det og stå for det. Jeg ønsker deg hjertelig velkommen til Mjøstårnet, enten du skal ha en kaffekopp, en middag, ligge på Wood Hotell eller besøke noen av de som har kontorer eller bor her. Det blir en opplevelse for livet, sier Buchardt.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen