Forslaget «Adapt» av Team Urbis.
Forslaget «Adapt» av Team Urbis. (Bilde: TEAM URBIS)

Team G8+ vurderer rettslige skritt

Statsbygg har avvist klagen på tildelingen i konkurransen om prosjekteringen av det nye Regjeringskvartalet som selskapene bak Team G8+ leverte. Team G8+ vil derfor i løpet av kort tid avgjøre hva de nå gjør videre. Saken kan havne i retten.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Opplysninger om inhabile jurymedlemmer og informasjon som ble holdt tilbake i konkurransen, gjorde at Team G8+ så seg nødt til å klage på tildelingen. Nå har Statsbygg behandlet klagen og avviser at de har gjort noe galt.

– Vi hadde ikke noe valg. Det var helt nødvendig å klage på denne tildelingen. Verken samfunnet, bransjen eller vi som seriøse næringsaktører kan leve med mistanker om inhabilitet, manglende informasjon og gråsoner. Det blir selvsagt ekstra alvorlig når vi snakker om Norges største byggeprosjekt, med selveste Statsbygg som byggherre. Vi har sett det som vårt samfunnsansvar å belyse saken utover Statsbyggs vurdering av det arbeidet de selv har gjort, sier Lars Haukeland, partner i LPO og talsperson for Team G8+.

Flere selskaper har stilt seg bak klagen til Team G8+

Flere selskaper som var med i plan- og designkonkurransen har stilt seg bak klagen til Team G8+ og flere andre aktører har stilt kritiske spørsmål ved tildelingen og konkurransen etter at klagen ble offentlig, inkludert flere sentrale medier.

Team G8+ er likevel ikke overrasket over at Statsbygg avviser klagen. De mener tidligere uttalelser tyder på at de enten ikke har forstått eller ikke vil forstå alvoret i saken.

– Jeg frykter at Statsbygg nå vurderer at målet om nytt regjeringskvartal helliger de fleste midler.

Mener Team URBIS hadde en konkurransefordel

Team G8+ kom på andreplass i konkurransen om prosjekteringen av Norges største byggeprosjekt. I klagen på tildelingen påpekte G8+ at vinnerlaget Team URBIS hadde en konkurransefordel fordi flere selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet for Statsbygg. Alle konkurransedeltakerne burde ha fått kunnskap om dette. I klagen pekte de også på at to av jurymedlemmene må regnes som inhabile.

– Møtereferater vi fikk tilgang til etter konkurransen viste etter vår vurdering at skissen til vinnerutkastet ble tegnet i samarbeid mellom Team URBIS og enkelte av jurymedlemmene allerede i 2015. Dette har gjort at selv om forslagene ble levert inn anonymt, må flere av jurymedlemmene ha kjent igjen vinnerforslaget, rett og slett fordi de har vært med på å lage skissen til det, sa Haukeland, da klagen ble levert.

Team G8+ består av selskapene A-Lab, LPO Arkitekter, Ratio Arkitekter, IARK,Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.

Omfattende svar fra Statsbygg

Det er advokatfirmaet Schjødt og advokat Inger Roll-Matthiesen som bistår G8+.

– Vi har nå mottatt et omfattende svar fra Statsbygg. Vår klient og de andre selskapene i konkurransen har nå én uke på å vurdere Statsbyggs anførsler og hvilke rettslige skritt som eventuelt kan og skal iverksettes mot Statsbygg. Dette gjelder både på kort og lang sikt, sier Roll-Mathiesen.

ALUMINIUM/17. oktober 2018

Aluminium, en versting som kan brukes om igjen fra gamle bygg

Wicona tilbyr blant annet aluminiumsprofiler, tilbehør og beslag. Prosjektmedarbeider Kristian Sivertsen og Ragnhild Lokna Nygård, Byggeteknisk rådgiver i Nygård Hydro building har spennende ting å fortelle på sin stand i utstillingslokalet. Les hele saken

BÆREKRAFT/17. oktober 2018

Saga Wood et miljøvennlig alternativt til trykkimpregnerte materialer

– Vi er her fordi vi tror helt og fullt på å at også i byggenæringen vil det settes krav til en mer miljøvennlig bransje. Dette ligger i vår DNA å arbeide miljøvennlig, sier Lars Høymann Kristensen fra Saga Wood. Les hele saken

BUILDING GREEN/17. oktober 2018

Building Green feirer Oslo sin status som miljøhovedstad

Møtestedet Building Green ble etablert i 2011, og har stadig vokst og blitt viktigere for Skandinaviske utbyggere. Nå er Building Green Norden største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur. Møtestedet tar opp viktige utfordringer for bærekraftige nybygg og rehabilitering av eldre bygg. I København i fjor, ble utstillingen og konferansen besøkt av rundt 8 000 mennesker. Les hele saken

Til toppen