Tester ut ny teknologi mot tyveri fra byggeplasser

Tester ut ny teknologi mot tyveri fra byggeplasser

Tyverier fra byggeplasser er et stort problem. Nå skal Betonmast sammen med politiet teste ut mikromerketeknologi på utvalgte byggeplasser.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Teknologien har bidratt til å redusere vinningskriminaliteten i andre land.

Tidligere undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening (BNL) viser at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har opplevd tyveri fra byggeplass.

– Vinningskriminalitet påfører både samfunnet og de som blir rammet store kostnader. Bekjempelse av vinningskriminalitet er derfor svært god prosjekt- og selskapsøkonomi, sier Jørgen Evensen, konsernsjef i Betonmast.

Tre av Betonmasts byggeplasser på Løren og Økern er med på utprøvingen av metoden.

Teknologien går ut på å merke verdifulle gjenstander med flytende mikropartikler, der gjenstander som er merket er registrert i en internasjonal eiendelsdatabase.

– Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å kunne lese av den unike nummermerkingen på aktuelle gjenstander som vurderes som mulig stjålet gods, sier Evensen.

– Tyveri fra byggeplasser er et problem, bekrefter Frode Antonsen, administrerende direktør i Betonmast Selvaagbygg. En ting er de store materielle verdiene, en annen er ressursene vi bruker på dette, tapt arbeidstid osv.

Politiets erfaringer fra andre land er at metoden er et godt og effektivt verktøy i bekjempelsen av vinningskriminalitet. Utprøvingen gjøres i samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), BNL, EBA og Finans Norge.

– Det er positivt for alle parter, ikke minst oss som utførende entreprenør med tettere samarbeid om felles utfordringer når det gjelder vinningskriminalitet. Vi har stor tro på at denne teknologien vil gi gode resultater også i Norge, og er glade for å kunne bidra, avslutter Antonsen.

MILJØ/21. februar 2019

40.000 billass spares med Yara Birkeland

– Dette er et svært spennende prosjekt. Ikke fordi det har hatt spesielt store tekniske utfordringer, men fordi det representerer en sterk miljøsatsing og er en spydspiss på sitt felt. Her har vi fått være med på å være helt i front i utviklingen, og det setter vi pris på. Les hele saken

HMS/21. februar 2019

Bedre kjønnsbalanse gir mer på bunnlinjen

– Tallenes tale er klar. Nå har byggebransjen om lag 2% kvinnelige fagarbeidere. Alt tyder på at de bedrifter som sørger for å skaffe seg en bedre kjønnsbalanse, tjener mer penger. Logisk betyr det da at om byggebransjen hadde gjort en sterkere innsats for å bedre kjønnsbalanse, hadde bunnlinjen sette hyggeligere ut. Les hele saken

Til toppen