Tester ut ny teknologi mot tyveri fra byggeplasser

Tester ut ny teknologi mot tyveri fra byggeplasser

Tyverier fra byggeplasser er et stort problem. Nå skal Betonmast sammen med politiet teste ut mikromerketeknologi på utvalgte byggeplasser.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Teknologien har bidratt til å redusere vinningskriminaliteten i andre land.

Tidligere undersøkelse fra Byggenæringens Landsforening (BNL) viser at 90 prosent av de store bedriftene i byggenæringen har opplevd tyveri fra byggeplass.

– Vinningskriminalitet påfører både samfunnet og de som blir rammet store kostnader. Bekjempelse av vinningskriminalitet er derfor svært god prosjekt- og selskapsøkonomi, sier Jørgen Evensen, konsernsjef i Betonmast.

Tre av Betonmasts byggeplasser på Løren og Økern er med på utprøvingen av metoden.

Teknologien går ut på å merke verdifulle gjenstander med flytende mikropartikler, der gjenstander som er merket er registrert i en internasjonal eiendelsdatabase.

– Politipatruljer i Oslo er blitt utstyrt med UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å kunne lese av den unike nummermerkingen på aktuelle gjenstander som vurderes som mulig stjålet gods, sier Evensen.

– Tyveri fra byggeplasser er et problem, bekrefter Frode Antonsen, administrerende direktør i Betonmast Selvaagbygg. En ting er de store materielle verdiene, en annen er ressursene vi bruker på dette, tapt arbeidstid osv.

Politiets erfaringer fra andre land er at metoden er et godt og effektivt verktøy i bekjempelsen av vinningskriminalitet. Utprøvingen gjøres i samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), BNL, EBA og Finans Norge.

– Det er positivt for alle parter, ikke minst oss som utførende entreprenør med tettere samarbeid om felles utfordringer når det gjelder vinningskriminalitet. Vi har stor tro på at denne teknologien vil gi gode resultater også i Norge, og er glade for å kunne bidra, avslutter Antonsen.

BÆREKRAFT/25. mai 2018

Stor interesse for mer kunnskap om bærekraftig bygg

Nordens største møtested for bærekraftig bygg og arkitektur kommer for første gang til Oslo i oktober. Danskene bak møtestedet har blitt godt mottatt med mange henvendelser fra interesserte utstillere, og har oppstartet samarbeid med blant andre Bellona, OREEC og Omsorgsbygg. Les hele saken

BYUTVIKLING/25. mai 2018

Fra sentrumsdød til sentrumsglød

Kullkranbrua løfter den slitne havna i Aarhus. Den nedlagte flyplassen huser et kunst- og kultursenter. Den tomme butikken har blitt pop-up-shop, verksted, drivhus og grendehus. Torsdag 31. mai åpner DOGA to store utstillinger som viser hvordan vi kan ta i bruk byenes ressurser på nye måter og skape nytt liv i tomme lokaler. Les hele saken

Til toppen