Tips for reparasjon av skadet betong

Tips for reparasjon av skadet betong

Sliter du med betongskader? Nedbryting av betong kan ha en rekke årsaker. Her får du de beste tipsene for hvordan riktige produkter gir et best mulig langsiktig resultat når skaden først er ute.

  • Produkt
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Mekanisk reparasjon betyr i praksis å fjerne det som er skadet og ødelagt, for deretter å bygge opp igjen med nytt materiale, forklarer Trond Helgedagsrud hos Mapei AS.

Første trinn er å kartlegge årsaken til skaden og tilstanden til konstruksjonen.

– Når vi ser rustutslag eller vet at konstruksjonen er utsatt for klorider på grunn av for eksempel vegsalting, bør det gjøres mer enn en visuell undersøkelse. Det er for eksempel viktig å sjekke hvor dypt armeringen ligger i forhold til karbonatiseringsdybde og/eller innhold av klorider.

En befaring gir i tillegg viktig kunnskap om konstruksjonen, hvilke typer belastninger den er utsatt for og i hvilken tilstand den er i. Når du har kartlagt både skaden og konstruksjonen kan du velge løsning.

[img id="1"]

– Reparasjonsmørtelen skal helst være i samsvar med underbetongen. Vi skiller mellom konstruktive reparasjoner, der skaden har medført en svekkelse av bæreevne og denne må gjenopprettes, eller kosmetiske reparasjoner, forklarer Helgedagsrud.

Etter at skadet betong er fjernet, blir om nødvendig armeringsjernet sandblåst slik at det blir metallisk rent. Synlig armeringsjern påføres Mapefer 1K, en sementbasert korrosjonsbeskyttelse som er farget blå slik at det er enkelt å kontrollere at påføringen er kontinuerlig og dekkende.

– Etter tørk påføres en reparasjonsmørtel med egenskaper tilpasset underbetongen. Planitop Rasa & Ripara kan påføres i tykkelse fra 3 til 40 mm og er et godt alternativ der arbeidet gjøres med vanlig murerverktøy. Det glattes slik at reparasjonen får samme struktur som omkringliggende flater.

Både Mapefer 1K og Planitop Rasa & Ripara er sementbasert og skal kun blandes med vann på byggeplass. Det er viktig å ikke bruke mer vann enn det som er oppgitt.

– Reparasjonsproduktene trenger gode herdebetingelser, og etterbehandlingen tilpasses hvilken overflatebehandling som skal påføres: maling, membran, keramisk flis eller liknende, understreker Helgedagsrud.

JURIDISK/ 9. november 2018

Hvilket ansvar har hovedentreprenøren?

En aktuell problemstilling i bygge- og anleggsbransjen er om en hovedentreprenør kan holdes ansvarlig for en underentreprenørs merverdiavgiftsforpliktelser. Fremtidens byggenæring har snakket med senioradvokat Kari-Ann Mosti fra advokatfirmaet Grette. Hun er ekspert på merverdiavgift, og har mer enn 20 års erfaring på området. Les hele saken

Til toppen