Tråkker til på Sola Arena
(Illustrasjon: Trollvegg Arkitektstudio AS)

Tråkker til på Sola Arena

Swecos spisskompetanse er viktig når Norges første innendørs velodrom prosjekteres og bygges på Sola.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Oppdraget ble vunnet i en «design and build»-konkurranse sammen med entreprenøren Consto, som skal bygge anlegget, Trollvegg Arkitektstudio AS og Aanesland limtre.

Mange Sweco-kolleger bidrar til prosjekteringen av Sola Arena som i tillegg til velodromen skal inneholde flerbruksbane og turnanlegg.

Store dimensjoner

Det er ikke småtteri prosjekteringsteamet skal hanskes med. Bygningskroppen er komplisert, med store krefter og lange spenn. Bygget består av ti stk. tre-leddsbuer i limtre med strekkbånd – med fritt spenn opp til 76 meter – som bærer det stealth-formede taket. Buene lander på tolv meter lange prefabrikkerte betongsøyler.

  Illustrasjon: Trollvegg Arkitektstudio AS

– Fasaden stabiliseres av en tradisjonell stålreis som støttes opp av en oval kjerne av prefabrikkerte betongelementer. Den omfatter tribune, et gitt antall rom og selve velodromen. Denne kjernen omkranser så en sone i midten med blant annet flerbruksbane og turnanlegg, forklarer Bendik Nesland ved Swecos kontor i Kristiansand. Han er prosjektleder og fagansvarlig for bygg.

– Det er vel strengt tatt ikke uvanlig å bruke tre-leddsbuer med strekkbånd som bærekonstruksjon, men det er ikke helt vanlig at disse er opp til 76 meter lange. Da er det godt å ha med seg Swecos limtreeksperter som sparringspartnere og mentorer på limtreprosjekteringen og utforming av totalstabiliteten i konstruksjonen, sier Bendik.

Spisskompetanse

For å imøtekomme entreprenørens ønsker har Sweco plukket spisskompetanse fra en rekke kontorer og fagområder. Eksperter på både limtre-, stål- og betongkonstruksjoner bidratt inn i prosjektet, i tillegg til fag som for eksempel bygningsfysikk.

  Illustrasjon: Trollvegg Arkitektstudio AS

Velodromen skal etter planen være ferdig bygget til årsskiftet 2019/2020. Arenaen prosjekteres samtidig som den bygges, og den stramme tidsplanen krever mye av rådgiveren i den innledende fasen.

– Dette er et særdeles spennende prosjekt som krever sitt av alle parter, men det er ikke vanskelig å være god i Sweco, når vi har så mange dyktige kolleger rundt i selskapet, sier Bendik.

BIM/24. september 2018

Cramo lanserer BIM-tjenester

I mai i år inngikk Cramo avtale med Pro-Consult for å kunne utvikle konsepter og tjenester med smart teknologi. Cramo satser tungt på digitalisering, og målet er å bidra til mer effektiv prosjektledelse og prosjektgjennomføring, som gir lønnsom og bærekraftig vekst i bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

DIGITALE VERKTØY/24. september 2018

Vil bli blant Norges fremste innen digitale verktøy for BA næringen

Devinco i Trondheim kjøper majoriteten av aksjene i Bergensbedriften Mobile Worker, og de ansatte vil utgjøre de resterende eierne. Samlet vil de to selskapene få over 80 ansatte og en forventet omsetning på nærmere 100 millioner i 2018, og dermed bli en av Norges største kompetansemiljø innen digitale og skybaserte løsninger for bygg- og anleggsbransjen. Les hele saken

Til toppen