Trondheimsduo til topps i internasjonal arkitektkonkurranse

Trondheimsduo til topps i internasjonal arkitektkonkurranse

Amund Mikalsen Rolfsen og Mari Synnøve Opheim Gjertsen fra NTNU er vinnerne av den internasjonale arkitekt- og designkonkurransen Communicating FutureBuilt. Arkitektstudentene fra Tronheim gikk helt til topps blant over 2000 deltakere fra 79 land.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Gevinst på 50 000 kroner

[factbox id="1"]

Vinneren av idékonkurransen Communicating FutureBuilt ble offentliggjort under en prisutdelingssermoni på ærverdige Vestbanen. Byråd i Oslo, Bård Folke Fredriksen delte ut premiesjekken på 50 000 kroner til de to arkitektstudentene fra Trondheim. Andreplassen gikk til MIRAI ved Eva-Lotta Holby, Rui Murabe, Alexey Golitsyn og tredjeplassen til arktiektbyrået Asas arkitektur.

– Det er helt sjukt å vinne denne konkurransen. Selv om vi er veldig stolte av prosjektet vårt hadde vi aldri trodd at vi skulle nå så langt, sier Mari Synnøve Opheim Gjertsen.

Studentene forteller at de hadde lave skuldre gjennom de fem konkurransedagene og angrep oppgaven som en skoleprosjekt, med mål om å lære mest mulig om arbeidsprosessen.

– Det var veldig artig å kunne slå så mange deltakere, både studenter og profesjonelle. Dette er en fjær i hatten for oss og veldig fint å ha med videre når vi skal søke jobb i bransjen, sier Rolfsen som har to år igjen ved arkitektlinja på NTNU.

Det er FutureBuilt, programmet for klimavennlig byutvikling i Oslo-regionen som står bak den innovative konkurransen. Sammen med arrangørene av verdens største konkurranse for arkitektstudenter, 120 HOURS, har de laget en idékonkurranse som er åpen for både studenter og profesjonelle innen arkitektur- og designfaget. I løpet av fem døgn, eller 120 timer, har 700 lag jobbet med å tegne forslag til et nytt informasjonspunkt for FutureBuilt sine 50 klimanøytrale forbildeprosjekter i Oslo-regionen.

– Vi er utrolig stolte over at så mange arkitekter og designere ønsket å bidra med sine ideer til hvordan vi kan gjøre våre klimanøytrale forbildeprosjekter synlige og tilgjengelige for publikum, sier Birgit Rusten, Programleder i FutureBuilt

Lar deg føle det på kroppen

[factbox id="2"]

Juryen som var sammensatt av ledende fagpersoner innen arkitektur, industri- og interaksjonsdesign og representanter fra FutureBuilt, brukte to dager på å vurdere alle de innsendte bidragene. Til slutt falt valget på prosjektet «Ditt mikroklima er levert av:».

Det nytenkende konseptet lar publikum føle effekten av ulike energibesparende og miljøvennlige bygningsmaterialer på kroppen gjennom å bygge små «mikroklima» ved hvert forbildeprosjekt. Her vil publikum kunne oppleve effekten av for eksempel solskjerming, vindavkjøling eller bruk av glass og vann til oppvarming. Dette er energibesparende tiltak som brukes i FutureBuilt sine forbildeprosjekter.

Juryleder og seniorarkitekt hos Snøhetta, Tine Hegli, mener vinnerforslaget har stort potensial til å appellere både til arkitekter, utbyggere og til publikum generelt.

– Vinnerbidraget fremstår som et unikt forslag i konkurransen i måten det fremstiller FutureBuilts mål og ambisjon på en følbar måte. Forslagets konsept er både enkelt og nytenkende, og lar publikum føle effekten av forskjellige arkitektoniske grep på kroppen, og samtidig subtilt og elegant styrke forbildeprosjektenes identitet, sier hun.

FutureBuilt vil nå gå i dialog med vinnerne for å se på muligheten for å realisere vinnerprosjektet. Premiene i konkurransen er på henholdsvis 12.500, 25.000 og 50 000 kroner.

Gratis utstilling på Vestbanen

En utstilling med de innsendte bidragene åpnes nå i 2. og 3. etasje på informasjonssenteret på Vestbanen. Utstillingen er åpen for publikum alle hverdager fra kl. 13.00-17.00. Lørdag og søndag fra kl. 12.00-16.00 frem til 2. august.

Les mer om konkurransen her

[img id="1"]

TRE/17. juli 2018

Et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre. Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid. Les hele saken

Til toppen