Unge med hjelpebehov: egen bolig eller senter?

Unge med hjelpebehov: egen bolig eller senter?

Kommunene skal gi tilrettelagte botilbud for unge med stort hjelpebehov. Men hva er best, individuelle boliger eller helse- og velferdssentre?

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

SINTEF har intervjuet beboere, pårørende og ansatte for å komme med innspill til utforming av botilbudet for ynger personer med fysisk funksjonsnedsettelse.

Kommunene bør tilby ulike boformer

Gjennom besøk og intervjuer med beboere, pårørende og ansatte i ulike botilbud i Trondheim, har SINTEF evaluert ulike boligkonsepter. Målet har vært å skaffe kunnskap om bokvalitet, livskvalitet, hjelpebehov og hverdagsliv. Prosjektet er finansiert av Husbanken og gjennomført i samarbeid med Trondheim kommune. Resultatene fra undersøkelsen er presentert i rapporten En bydel for alle? Botilbud for yngre personer med stort hjelpebehov.

Undersøkelsen bekreftet at yngre personer med fysisk funksjonsnedsettelse er en sammensatt gruppe, med ulike behov og ønsker. Dermed bør kommunene også tilby ulike boligkonsepter. Noen beboere opplever sentermodellen som et vell av muligheter, mens andre opplever den som en klam hånd og en trussel mot privatliv og individualitet.

- Vi ønsker at denne rapporten skal være et innspill til kommuner, planleggere og arkitekter som skal utforme boligene. Målet er å skape botilbud som både ivaretar ønsker om et hjem med privatliv, sosial kontakt og integrering i nærmiljøet, sier forsker Solvår Wågø i SINTEF.

Last ned rapporten En bydel for alle? botilbud for yngre personer med stort hjelpebehov her.

BUILDING GREEN/26. september 2018

Building Green: Bli inspirert til å tenke bærekraftig

Snart åpner dørene til lanseringen av Building Green i Oslo. Arrangementet holdes på prisbelønte Gamle Museet hvor bærekraftige produkter, tanker og løsninger innen arkitektur og bygg blir satt på dagsorden. Building Green gir besøkende muligheten for å høre mange forskjellige inspirerende emner innen byggeri og arkitektur. Og de kan delta den ene dagen eller begge dager, alt etter hvilket tema som interesserer dem mest. Les hele saken

POWERHOUSE/26. september 2018

Forskningssenteret ZEN inn i Smart by Powerhouse

Arbeidet med å utvikle en veileder for smarte bygg, Smart by Powerhouse, er godt i gang. – For å ta hensyn til områdeperspektivet og øke innsikten rundt responsive bygg, er også forskningssenteret ZEN (Zero Emission Neighbourhood in Smart Cities) engasjert, sier daglig leder for Powerhouse, Rune Stene. Les hele saken

Til toppen