Unike fasadeuttrykk vinner frem i moderne arkitektur

Unike fasadeuttrykk vinner frem i moderne arkitektur

Fremtidens mursteinsfasader byr på nye farger og uttrykk. Mursteinsfasaden er på vei opp. Nye former, nye mønstre, store høyder og masse variasjon.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Skaper liv i fasaden og arbeider aktivt med fargene

Fargevalget er et forholdsvis nytt område som virkelig kan gjøre bygningen unik. Murstein finnes i et utall av farger og nyanser; rød, rosa, gul, brun, grønn, grå, blå, hvit, sort m.fl. Steinene kan være enten ensfargede eller med fargespill. For øyeblikket er de grålige fargene i mørke og lyse nyanser populære. Mindre kjent er kanskje de spesielle ”blandingene” av murstein i forskjellige farger i varme eller kalde fargesammensetninger.

[factbox id="1"]

100 % naturprodukt

Murstein er formet av tegl som er brent leire. Tegl er et 100 % naturprodukt, og fargene oppstår også naturlig. En del av fargen kommer fra selve leiren. Rødleire gir rødaktig stein og blåleire gir gul stein. Det skyldes blant annet innholdet av mineraler. Nettopp mineraler i form av salter og metaller kan også tilsettes leiren, slik at det oppstår andre farger og fargespill. I tillegg påvirkes fargene av brenningsprosessen, hvor man f.eks. ved å kontrollere oksygentilførselen eller ved å brenne steinene flere ganger, kan skape andre farger. Det gjelder f.eks. de blå- og grådempede nyansene.

Kreative steinformater og spennende forband

Det finnes et utall av formater; både lange, korte, brede og smale. En del teglverk produserer stein i nettopp de formatene arkitekter og byggherrer ønsker seg. Man behøver heller ikke nødvendigvis velge det samme steinformatet til hele bygningen, hvis bare de forskjellige formatene inngår på fornuftig vis i et bestemt mønster. De mønstrene man legger mursteinene i kalles «forband» De rommer i seg selv et vell av muligheter for vannrette og loddrette mønstre. Kombinasjonen av steinformater og forband er med på å gi bygningen sin egen, unike karakter.

Naturlig finish og forskjellige overflater

Grunnleggende finnes 3 typer murstein: Maskinstein, bløtstrøket og håndstrøket. Maskinstein blir skapt ved å presse leire ut gjennom et munnstykke, der steinene skjæres av. Maskinstein gir bygningen et ensartet og klart uttrykk. Bløtstrøket stein får sidene strøket i en form, noe som gir et mykere uttrykk. Med håndstrøket stein skjer denne prosessen manuelt, noe som gir steinene et mer rustikt og variert uttrykk.

Steinene kan også glaseres. Mange eldre bygninger har f.eks. ”bånd” av glaserte murstein som del av murverket for å gi mønster og variasjon. Engobering er en annen mulighet. Her legges et ekstra lag farget leirblanding på steinens overflate, som samtidig kan gjøre dem blanke, halvblanke eller matte. Leirblandingen er leirerester fra produksjonen, som gjenbrukes og farges med mineraler.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen