– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet, påpeker Orskaug.
– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet, påpeker Orskaug. (Bilde: Lund+Slaatto Arkitekter)

– Valle Wood setter nasjonal massivtre-agenda

Midt i Oslo utvikler og bygger NCC det som blir Norges største næringsbygg i massivtre – Valle Wood. Thomas Orskaug, en av landets fremste tre-eksperter, er ikke i tvil om at bygget er svært viktig både for hovedstaden, men også nasjonalt.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Valle Wood vil ha nasjonal betydning og er et sentralt prosjekt. Ikke bare for Oslo, men for hele landet. Dette vil være banebrytende og kan sette agendaen for andre utbyggere og entreprenører, påpeker Orskaug.

Tirsdag holdt tre-eksperten, som har arbeidet med trekonstruksjoner de siste 20 årene, foredrag om massivtre som byggemateriale på et frokostmøte i regi av NCC Property Development.

Massivtre er ikke nytt som byggemateriale, faktisk startet man bygging med massivtre i Frankrike allerede på 1950-tallet. Men i skogslandet Norge er det først på 2000-tallet at de første større konstruksjonene er kommet opp, og nå dukker stadig større og mer spennende prosjekter opp.

En av landets fremste treeksperter Thomas Orskaug er ikke i tvil om massivtre-byggets banebrytende betydning.

Paradoks

Et av disse er Valle Wood, som skal ligge sentralt på Helsfyr i Oslo, og blir på 6700 kvadratmeter fordelt på 7 etasjer. Byggingen er allerede godt i gang etter at det første spadetaket ble tatt i juni.

– Oslo er en av de få europeiske hovedstedene som nesten ikke har høyhus i tre. Det er et paradoks at Oslo har lavere tetthet av høye trehus enn både London, Milano, Berlin og Paris, sa Orskaug.

Med kledning i tre vil Valle Wood være et varmt og innbydende bygg i et raskt voksende område på Valle ved Helsfyr. Spesielt på innsiden vil det være meget synlig at dette er et særegent bygg med overflater og bærende konstruksjoner i massivtre.

– Det blir god takhøyde med 3,43 meter i kontoretasjene og mye synlig treverk. Dette gir ikke bare en visuell effekt, men massivtre er bærekraftig og sørger samtidig for et meget godt inneklima, sier utleiesjef Bent Roar Ekse i NCC Property Development.

Lave vedlikeholdskostnader

Et annet viktig, men lite omtalt aspekt ved et massivtre-bygg som Valle Wood, er det vedlikeholdsmessige. Thomas Orskaug, som nylig byttet beite fra Treteknisk Institutt til Aanesland Limtre, har studert en rekke bygg i inn- og utland og har meget positive nyheter å komme med, både for utbyggere, leietagere og investorer.

– Erfaringer fra eksisterende prosjekter viser at man har ekstremt lite vedlikehold på bærende trekonstruksjoner og -overflater. For både utbyggere og leietagere over tid er det kroner å spare, slår Orskaug fast.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen