Verdens beste klimabygg snart ferdigstilt

Verdens beste klimabygg snart ferdigstilt

Når Campus Evenstads nye, hypermoderne administrasjonsbygning etter planen står ferdig før nyttår, er det med urnorsk tradisjon blåst inn i veggene.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet er Statsbygg byggherre for den nye administrasjonsbygningen til Campus Evenstad, Høgskolen i Hedmarks minste avdeling.

Etter mange måneders arbeid nærmer bygget seg nå ferdigstillelse, og fortsatt gjelder det ambisiøse målet Statsbygg satte seg for bygget før byggestart: Null klimagassutslipp.

[img id="1"]

– Dette er aldri gjort tidligere – i hvert fall ikke i Europa. Og hvis prosjektet går som planlagt, vil administrasjonsbygningen overgå plusshusstandarden, sier Michael Lommertz, tidligere seniorarkitekt i Statsbygg.

Klarer man i løpet av byggets levetid å kompensere for alt av klimagassutslipp som går til  produksjon av materialer og drift, så vil bygget trolig være verdens beste klimabygg. Alle beregninger så langt viser at det målet vil bli nådd.

– Miljø viktig parameter

På grunn av de klare miljøfordelene har valget falt på tre som primært byggemateriale. Bygningen er reist med tre-bjelker og -plater fra trefiberprodusenten Hunton på Gjøvik. Deretter er det sprøytet inn rundt 20 tonn med miljøvennlig trefiberisolasjon.

– Vi merker at miljøet er et viktig parameter når isolasjonstype skal velges. Det gjelder både for store byggherrer som Statsbygg så vel som for private huseiere, sier Ole Mathias Lygren, daglig leder og byggmester i Norsk trefiberisolering (NTI).

[img id="2"]

I sommer fortalte forskningssjef Jonas Holme i Sintef i et innlegg i DN om oppkuttede materialer og flis som den første formen for isolasjon i hus med doble vegger.

Anledningen for tilbakeblikket var forskernes gode lab-resultater for bruk av trefiber – bittesmå trefliser – som isolasjon i norsk klima. Holme mente ringen var sluttet, og at resultatene av labforsøkene har lagt grunnlaget for vekst for grønn industri i Norge.

Sparte tid

– Det er noe nostalgisk og fint ved at en gammel norsk isoleringstradisjon brukes i det som trolig blir verdens fremste miljøbygg. Vi tar riktignok i bruk moderne hjelpemidler for å sprøyte inn isolasjonen i veggene, men miljø og bærekraft står likevel helt sentralt, sier prosjektleder Øystein Engesveen i Hunton i Oppland og Hedmark.

De siste rundene med innblåsing av Hunton trefiberisolasjon gjøres på Campus Evenstad i disse dager.

– Blåseisolering er svært effektivt på store volum. De første to dagene fylte vi cirka to tredjedeler av veggarealet. Håndisolering hadde tatt mye lenger tid. Vi kan med sikkerhet si at vi i dette prosjektet har brukt maks 20 prosent av tiden det ville tatt å håndisolere, sier Lygren.

DIGITALISERING/ 9. april 2019

Styrker sin posisjon som digitaliseringspartner til byggebransjen i Norden

Infobric utvider sortimentet av smarte digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten i den nordiske byggebransjen. Gjennom oppkjøpet blir Tempus AS med datterselskapet Templus AB nå en del av Infobric. Les hele saken

Til toppen