ZinCo har levert grønt tak til Stavanger Forum.
ZinCo har levert grønt tak til Stavanger Forum. (Bilde: Stavanger Forum)

Verdens eldste på grønne tak

Avhengig av oppbygningen, så kan et grønt tak holde tilbake opptil 90 % av vannet som treffer taket. Det vil signifikant redusere overflateavrenningen på taket.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Grønne tak er et viktig tiltak i forhold til Lokal Overvanns Disponering (LOD). Mindre avrenning fra taket reduserer belastningen på avløpssystem og rør, sier daglig leder Johhny Trandem i ZinCo.

ZinCo Norge leverer komplette systemer til grønne tak og takhager i Norge. Løsningen er utviklet av ZinCo GmbH, verdens eldste grønne tak firma. Systemet bygges opp av rotsperre, vannbevarende beskyttelsesmatte, dreneringslag, systemfilter, vekstlag og vegetasjon – og hvert lag har nødvendige funksjoner.

– Vegetasjonen kan bestå av tørketålende og robuste planter som sedumarter opp til mer krevende busker til og med trær. Under har vi et substrat som er et perfekt vekstmedium, forteller Trandem.

 

ZinCo bygges opp av mange lag
ZinCo bygges opp av mange lag

– Substratet har skrinn jord, bruker man matjord vil ugress ta over, sier han.

Grønne tak kjøler og tilfører fuktighet til luften. Dette bedrer mikroklimaet i nærheten av taket. Dette er spesielt viktig i urbane strøk. Strategisk plasserte grønne tak kan redusere effekten av såkalte ”heat islands”, som frekvent forekommer i byområder om sommeren.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen