– Dette er et utrolig spennende prosjekt å få jobbe med. Vi er jo tross alt med på å sette verdensrekord for annen gang, og på å tøye strikken for hva som er mulig å få til, sier Bjertnæs.
– Dette er et utrolig spennende prosjekt å få jobbe med. Vi er jo tross alt med på å sette verdensrekord for annen gang, og på å tøye strikken for hva som er mulig å få til, sier Bjertnæs. (Bilde: Sweco)

Verdens høyeste trehus tar form

Sweco er rådgivende ingeniør for Mjøstårnet, verdens høyeste trehus, hvor montasjen av de massive limtrekonstruksjonene er godt i gang.

  • Tre
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

– Det første av fire byggetrinn på hovedkonstruksjonen er allerede fullført, og limtreelementer på over 10,5 tonn er heist på plass, forteller Magne Aanstad Bjertnæs.

Han er Swecos oppdragsleder for prosjektering av byggets hovedbærekonstruksjon, og vant prestisjetunge Nordic Wood Award 2017. Bjertnæs har lang erfaring med prosjektering av trebygg i ulike størrelser. Han forklarer at det likevel er en del som er nytt for ham i dette oppdraget.

– Vi bruker velkjente teknikker. Samtidig er jo Mjøstårnet digert, og alt vi gjør blir forstørret. Det betyr blant annet at vi må planlegge og tenke oss ekstra godt om før vi handler, sier han.

Er med hele veien

Sweco har ansvar for byggteknikk, i tillegg til brann, akustikk og betong. Detaljprosjekteringen av konstruksjonene har i sin helhet foregått i én og samme BIM-modell, noe som har fungert veldig godt.

– Både kommunikasjon mellom deltakerne i prosjektet og tverrfaglig kontroll, men også det digitale grunnlaget for produksjon av treelementene har blitt samlet her.

Til tross for at store deler av jobben er gjort, skal Bjertnæs og kollegene være tett på montasjen av konstruksjonene, og følge opp arbeidet gjennom selve byggefasen.

– Vi blir med hele veien. På grunn av den usedvanlige størrelsen kan man ikke bare sette opp konstruksjonen på vanlig vis. Man må hele tiden beregne hvordan alt skal monteres slik at det blir stående stabilt, og her kommer vi inn, sier han.

Tøyer strikken

Råbygget til det rekordhøye trebygget ved Mjøsa skal stå ferdig rundt påsketider neste år. Før den tid blir det bånn gass og et høyt aktivitetsnivå på alle involverte.

– Dette er et utrolig spennende prosjekt å få jobbe med. Vi er jo tross alt med på å sette verdensrekord for annen gang, og på å tøye strikken for hva som er mulig å få til. Det er veldig gøy å følge med på konstruksjonene etter hvert som de reiser seg, og det blir selvsagt stor stas å se det endelige bygget når den tid kommer, sier Bjertnæs.

GRØNNE TAK/16. november 2018

Grønne tak er på fremmarsj i byene

– Grønne tak er ikke bare en ting, slik mange kanskje ser for seg. Når folk hører dette begrepet, tenker man seg gjerne et tradisjonelt torvtak. Men det er altså mye mer enn som så, og grønne tak er på fremmarsj. I Oslo jobbes det med en egen strategi for slike tak. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/16. november 2018

Jakter videre på ideer som kan knekke milliardkoden

Enova anslår at det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går det for tregt med energieffektiviseringen. Statsforetaket har allerede støttet 8 ulike forretningskonsept som kan få fart på utviklingen med til sammen 6,4 millioner kroner. Nå er en ny konkurranse ute. Les hele saken

Til toppen