Verdens største skole i tre

Verdens største skole i tre

Den nye skolen i finske Pudasjärvi vekker oppmerksomhet allerede før den er ferdig. Den blir ikke bare verdens største skolebygning oppført i tre. Hele bygget har i tillegg en tydelig miljøprofil i alt fra valg av materialer til det fysiske arbeidsmiljøet.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Tre for bedre inneklima

Skolebygget i Pudasjärvi er størrelsesmessig ikke så uvanlig. Arealet er på ca. 9 800 kvadratmeter.

Det unike med bygget er at det oppføres i tre.

Når bygget står ferdig våren 2016, vil det romme rundt 800 elever.

Årsaken til valg av materialer, er problemet med dårlig inneklima på skolene som har vært aktivt diskutert i Finland den siste tiden.

Kort sagt så ble det allerede på planleggingsstadiet valgt materialer og metoder med tanke på å skape best mulig undervisningsmiljø for elever og lærere. Rundt omkring i Finland følger man med stor interesse hvordan skolebygget i Pudasjärvi blir.

Isolasjonen ble undersøkt

Av naturlige grunner ble valget av isolasjon nøye undersøkt. God isolasjonsverdi var ikke tilstrekkelig. Her var det i tillegg behov for en isolasjon som var sertifisert i henhold til Breeam, og hovedentreprenør Lemminkäinen hadde sine ønsker når det gjaldt metode og utførelse.

Valget ble Supafil Frame fra Knauf Insulation, og i henhold til Kimmo Similä, arbeidsleder hos Lemminkäinen så var det et klart valg.

– Løsull er den eneste rette måten å isolere et byggeprosjekt av denne typen på, og vi har i tillegg svært gode erfaringer med Supafil og løsullentreprenøren Oulun Taloeristys Oy, sier Kimmo
Similä.

Mange fordeler

Fordelene er mange i henhold til Kimmo. Ved at man slipper arbeidet med å bære og flytte alle pakkene med isolasjon rundt omkring på byggeplassen, frigjøres arbeidskraft til andre oppgaver på bygget.

– For meg er det en stor lettelse at en ekstern og kunnskapsrik entreprenør tar hånd om isoleringen. De jobber i henhold til en oppsatt tidsplan, noe som gjør at vi helt og holdent kan konsentrere oss om det øvrige byggearbeidet, og det finnes en del av det, ler Kimmo.

Han peker også på at logistikken på arbeidsplassen blir mye smidigere siden alt av isolasjonsmateriale håndteres av entreprenøren. De sørger også for at isolasjonen håndteres og lagres på rett måte.

– Det blir heller ikke noen rester av isolasjonsmateriale, slik at vi bare betaler for det som blir brukt. Alt dette gir til sammen en stor fordel sammenlignet med andre isoleringsmetoder.

VEDLIKEHOLD/19. februar 2019

Flere offentlige bygg uten overflatebehandling

– Det finnes jo en del forskjellige definisjoner av hva som er en vedlikeholdsfri fasade. Hva er i grunnen vedlikeholdsfritt? Men om vi definerer dette som «ikke-overflatebehandlet trevirke» tror jeg neppe dette vil bli den helt store trenden i tiden fremover. Les hele saken

BIM/19. februar 2019

Bedre byggeprosesser med nye internasjonale standarder for BIM

Internasjonalt er bygge- og anleggsnæringen i sterk vekst, og med det følger behovet for effektive, globale verktøy som bygningsinformasjonsmodellering (BIM). De nye internasjonale standardene gir mer effektivt samarbeid, mener den norske lederen for arbeidsgruppen som har utviklet de nye standardene, Jøns Sjøgren fra Boligprodusentene. Les hele saken

Til toppen