Vestby Sentrum kan bli klimaoase

Vestby Sentrum kan bli klimaoase

Etter offentliggjørelsen av de nye planene for Vestby Sentrums byutvikling ser Teglbransjen byfornyelsen som et godt eksempel på den nye klimaøkonomien i aksjon.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

- Arkitektforslagene er elegante og har potensial til å gjøre Vestby Sentrum til en oase av trivsel og bærekraft. Men det krever at man tar evalueringsutvalgets oppfordring om å velge klimasmarte løsninger seriøst. Ekte bærekraft begynner med byggematerialene, poengterer Gitte Krusholm Nielsen, direktør i Byggitegl.no.

Tre utvalgte arkitektforslag er fremlagt for offentligheten. Evalueringsutvalget for arkitektforslagene anbefaler i en rapport fra 2015, at Vestby setter tydelige klima- og energimål, så det blir enkelt å prioritere klimasmarte løsninger. Når byggeprosjektet er endelig realisert, vil tusenvis av nye boliger og et vell av kontorer, bedrifter og servicetilbud prege bysentrumet.

I tråd med ny klimaøkonomi

Et av målene med byfornyelsen er å skape en mer levende bykjerne med en struktur som bl.a. legger til rette for bruk av offentlig transport og et grønt byrom for fotgjengere og syklister.

Dermed lener byutviklingsprosjektet seg på Den Globale Kommisjon for Økonomi og Klimas’ anbefalinger for fremtidens klimaøkonomiske byer. I en delvis norsk finansiert rapport fra 2014 peker kommisjonen på at byers klimaøkonomi kan forbedres betraktelig ved å skape sammenvevde og kompakte byer med god infrastruktur og sikre offentlige transportsystemer, slik at CO2-utslippene senkes.

Bærekraftige materialer

CO2-utslipp fra transport i bykjernen er imidlertid kun en del av den klimaøkonomiske kaken. Ekte bymessig bærekraft krever også bærekraftige byggematerialer og -løsninger.

Murbygg er blant tungvekterne når det gjelder bærekraft og scorer høyt på alle parameter av de internasjonale bærekraftstandardene. Det er blant annet murverks lange levetid, det ekstremt lave behovet for vedlikehold og murverks energireduserende egenskaper, som gir den høye scoren.

- I teglbransjen har vi i mange år arbeidet for å spre budskapet om ekte bærekraft. Vi ønsker for Vestby at det nye sentrumet må stå som en klimaøkonomisk perle, og vi samarbeider gjerne med kommunen og arkitektene om å få det til å skje, uttaler Gitte Krusholm Nielsen.

VERKTØY/20. februar 2018

Lanserer radio for byggeplassen

Kanonbra lyd, app-styring og uslåelig lang batteritid. Dewalts nye radio er tilpasset moderne byggeplasser og sørger for under-holdning på arbeidsplassen. TSTAK Radio & lader er både IP-klassifisert og værbestandig. Les hele saken

ENERGIEFFEKTIVISERING/20. februar 2018

Slik skal Enova få fart på energieffektiviseringen av bygg

Til tross for at mange tiltak er lønnsomme går det for tregt med energieffektiviseringen av bygg. Nå utlyser Enova en konkurranse for å få fram ideer til forretningsmodeller som kan få fart på markedet. Samtidig varsler de endringer i støttetilbudet til eksisterende bygg. Les hele saken

Til toppen