Vil bevisstgjøre brukere om energibruk i kontorlandskap

Vil bevisstgjøre brukere om energibruk i kontorlandskap

Årets vinner av GKs miljøstipend, Anders Espeseth, foreslår smart løsning for å synliggjøre og informere om individuell energibruk i kontorlandskap.

  • ENOK
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

GK deler årlig ut miljøstipend til studenter som klekker ut smarte, energieffektive konsepter for næringsbygg. Stipendet skal motivere og inspirere studenter til å finne fremtidens løsninger.

Espeseth (25) studerer til daglig Energi og Miljø ved NTNU i Trondheim og skriver master om smarthus-teknologi. Han tildeles et stipend på 25.000 kroner for sin idé.

I sin masteroppgave skriver han blant annet om brukergrensesnitt og styring av temperatur i smarthus, og lot seg derfor inspirere til å tilpasse den kunnskapen for miljøstipendet.

- Oppgaven min går ut på å bevisstgjøre kontoransatte på hvor mye energi de bruker på bakgrunn av hvilken temperatur de selv har valgt, forklarer Anders.

Han vil utstyre de ansatte med en egen app som gjennom blåtann-teknologi lar deg styre panelovner eller andre oppvarmingskilder og beregne energibruk. Appen vil med utgangspunkt i U-verdier, utetemperaturer og valgt innetemperatur regne seg frem til den lokale energibruken.

Gjennom verdier for kilowatt og fargekoder skal de ansatte bevisstgjøres hvor mye energi man bruker.

- Appen blir kort fortalt et eget lite EOS (energioppfølgings-system) kombinert med enkel styring av temperaturen, sier Anders.

Anders ser også for seg at applikasjonen kan gi brukerne alternativer til å skru opp temperaturen.

- Det kan være at appen kan komme med forslag av typen "denne temperaturøkningen tilsvarer å ta på seg en ullgenser eller en genser", sier Anders.

For Anders kommer stipendet godt med i en travel studiehverdag.

- Det vil gi meg en enklere hverdag. Det gjør at jeg kan gå på butikken og kjøpe meg en god middag, jeg kan dra på en tur en helg – det kommer til å gi meg en fleksibilitet som gjør at jeg kan fokusere mer på skolen, sier Anders.

Han er snart ferdig med studiene i Trondheim, og sier han godt kunne tenke seg å jobbe i GK.

- Det virker veldig interessant og allright. Jeg har ikke søkt enda, jeg ville vente til jeg hadde vært her nede og blitt kjent med folk, men jeg har tenkt å søke, avslutter Anders.

REHABILITERING/16. august 2018

Den verdensberømte arkitekt: – Vi er nødt til å rehabilitere bygninger

Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden. Les hele saken

Til toppen