Vil gjøre digital prosjektering enklere

Vil gjøre digital prosjektering enklere

Digitalisering har for alvor gjort sitt inntog i bygningsbransjen, og digitale bygningsmodeller har i stigende grad blitt et krav i byggeprosjekter. I arkitekt- og bygningsbransjen har den virtuelle bygningsteknologien BIM derfor blitt et viktig verktøy.

  • BIM
Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

BIM (Building Information Modellering) gir oversikt i prosjekteringsforløpet og gjør det mulig å innhente kunnskap om de brukte materialer og deres egenskaper allerede i det tidlige designstadiet. Dette kan bidra til økonomiske besparelser og man kan unngå konflikter under konstruksjonen.

Derfor krever den statlige forvaltningsbedriften Statsbygg prosjektering i BIM i nesten alle deres byggeprosjekter, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim:

- BIM er et verdifullt verktøy for å kostnadseffektivt gjennomføre Stortingets vedtatte politikk innen statelig bygge- og eiendomssektor. BIM reduserer sannsynligheten for feil i byggeprosessen og er et effektivt kommunikasjonsredskap i utviklingen av byggeprosjekter. I tillegg er dette et miljøvennlig verktøy siden alt gjøres digitalt.

På grunn av stigende krav til prosjektering i BIM, lanserer nå Rockfon BIM-objekter til et bredt utvalg av deres akustiske tak- og veggløsninger. Virksomheten vil gjerne bidra til et enkelt digitalt prosjekteringsforløp for arkitekten, ingeniøren og entreprenøren. Med presis og tilstrekkelig produktdata bidrar de nye BIM-objekter til en enklere informasjonsstyring og er med på å sikre et vellykket forløp fra start til slutt.

Optimering av bygningsdesignet

De digitale byggeklossene inneholder relevante data til digital prosjektering med akustiske tak- og veggløsninger fra Rockfon. BIM-objektene gir produktdetaljer om størrelse, farge og materialeparametere, og linker direkte til relevant data på hjemmesiden. Filene er alltid oppdaterte og krever kun 1 MB. Arkitekten får derfor mulighet til å enkelt designe modeller over komplette akustikkløsninger fra Rockfon.

- Det har vært en stor etterspørsel etter BIM-objekter fra Rockfon, og vi vil bidra til et suksessfullt digitalt prosjekteringsforløp for alle parter involvert i byggeprosessen. Derfor stiller vi nå BIM-objekter til rådighet. Dette gjør det enkelt å bygge og samarbeide om prosjekter hvor løsninger fra Rockfon er med. Våre BIM-objekter kan brukes som et integrert design-, analyse- og dokumentasjonsverktøy til å støtte byggeprosjekter fra konsept til konstruksjon og til drift, forteller Oskar Meres, teknisk sjef i Rockfon.

Oversikt i alle faser

Zeso Architects har siden 2008 jobbet målrettet med BIM og har en klar strategi om å være markedets foretrukne BIM-samarbeidspartner. Her ser de BIM som et godt konkurranseparameter som øker prosjektforståelsen og kunnskapsdelingen internt og eksternt.

- Hos oss spiller BIM-teknologien en viktig rolle i prosjektutviklingen. BIM gir byggherren den merverdi som skaper et bæredyktig ståsted – både med tanke på byggeriets prosess, økonomi og livssyklus. En BIM-prosess kan være med til å sikre et enkelt og dialogbasert samarbeid mellom arkitekt, ingeniør, entreprenør og byggherrer. Samtidig er BIM et godt visuelt kommunikasjonsverktøy som gir byggherren detaljert innsikt fra første fase av et utviklingsforløp, sier Torben Juul, CEO, Founding Partner for Zeso Architects, og fortsetter:

- Rockfons lansering av et bibliotek med produktspesifikke bygningskomponenter gjør arbeidsprosessen mye enklere. Det gir mulighet for en rask visualisering og det er ikke nødvendig å søke om dokumentasjon utenfor BIM-modellen.

BIM-objekter fra Rockfon er tilgjengelige i både Revit og ArchiCad.

Til toppen