Weng bygger multikomfortabelt hus

Weng bygger multikomfortabelt hus

Heidi Weng har krav til sin nye bolig som kan oppleves som sære. Blant annet ved å plassere oppholdsrom og soverom i separate etasjer vil My Comfort-konseptet imøtekomme toppidrettsutøverens ønsker om et praktisk og komfortabelt hus.

Motta nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring

Wenghuset blir Norges første hus basert på My Comfort –et byggekonsept utviklet av Saint-Gobain, definert gjennom fem verdier: Lev, hør, se, pust og spar.

– I bunn og grunn handler det om trivsel, helse og komfort. I dag oppholder vi oss ca. 90 prosent av tiden innendørs. Det betyr at bygningenes kvalitet har avgjørende betydning for hvordan vi har det som mennesker, sier adm. dir. Vidar Eikeset i Gyproc.

[img id="1"]

Pilotprosjekt

På Lillehammer setter Tinde Bolig opp pilotprosjektet Wenghuset, med solid bidrag fra Saint-Gobain-bedriftene Weber, Leca, Gyproc og Bøckmann Glassolutions. Glava er også med på laget. Det blir et funkisbygg med harde, flate vegger – men det går an å gjøre noe med akustikken.

– Spesielle produkter som vår akustiske himling velges ikke av bruker, fordi de ikke vet hva som er mulig. Vi kan ikke forvente at privatpersoner har slik oversikt, det må være husbyggerne som tar slike løsninger inn i sine tilbud, sier Eikeset.

Huset har fått et mørkt og svalt soverom, og et luftig og lyst treningsrom. Soverommene får naturlig noe lavere temperatur, samtidig som stue og kjøkken får varmegevinsten av å være plassert i husets øverste etasje.

– Ved å plassere oppholdsrom og soverom i separate etasjer kan vi skape god termisk komfort i husets ulike soner, forklarer arkitekt Jan Øye Sanden i S+H Arkitekter.

[factbox id="1"]

Utsikt alle veier

I tillegg til at huset skal ligge nære treningsfasiliteter på Lillehammer, samt oppfylle praktiske krav som skistall, smørebod og treningsrom, har Weng også særskilte behov når det gjelder inneklima. Toppidrettsutøvere er mer utsatt for sykdom og smitte, noe som kan forebygges gjennom riktig fuktighet, rensing av inneluften og trekkfri, stabil innetemperatur.

– Tradisjonelt legges huset på langs, gjerne i bakkant på en skrående tomt. Ved å legge det på tvers får du bedre utnyttelse av tomten, med minst mulig areal til vei og gårdsplass. Det gir et større uterom på vestsiden av huset, og du får god utsikt i flere retninger, sier Sanden.

Huset bygges i tre etasjer på en skråendene tomt, der blir det best utsikt på toppen. Derfor er stue og oppholdsrom lagt i tredje etasje, mens soverom og trimrom er i andre etasje. I første etasje kommer det en utleieleilighet. Formen tar utgangspunkt i kuber på 9x9x9 meter. Slisser i fasaden for rister til ventilasjonen gjør at volumet brytes ned, og blir mer tiltalende.

– Når det gjelder stedstilpasning kan du si det er gjort mer med hensyn til landskap, utsikt og uterom enn til hva som er bygget i nærheten fra før, mener Sanden.

Norgeshus AS har sammen med Sanden+Hodnekvam Arkitekter stått for prosjekteringen, mens Tinde Bolig er hovedentreprenør.

– Wenghuset er en interessant utfordring. Vi har et hyggelig samarbeid med byggherren (Heidi Weng) og Saint-Gobain, sier prosjektleder Stein Løland i Tinde Bolig.

– En bratt tomt gir litt ekstra utfordringer, men prosjektet går fremover. Første spadetak ble tatt 19. mai, og huset skal være innflyttingsklart på forsommeren neste år, forteller Løland.

Kommuniserer inneklima

MyComfort kan godt brukes på rene trehus. Norgeshus viser at de kan levere også når det er mye mur – ved hjelp av solide underleverandører.

[img id="2"]

– Tanken er at MyComfort-konseptet skal bygges med de leverandører Saint-Gobain har i sin portefølje. Dette er et av verdens største og eldste konsern. De skal ha kapasitet til å levere gode nok byggematerialer, sier Løland.

– Syv av Norgeshus sine mest solgte hustyper vil ha ferdig kalkyle om kunden ønsker MyComfort-standard. Det koster litt mer, men man sparer en del på energikostnader – i tillegg til at man får et klart bedre innemiljø, sier Eikeset.

Weber (Leca) har i flere år hatt godt samarbeid med skilandslaget. Wenghuset er laget som et showcase, fordi de gjerne vil kommunisere ut mot mannen i gata hva man kan gjøre med et boligbygg for å få til god bokomfort.

– Vi ville lage en folkelig opplevelse der vi viser hva som skjer i byggeprosessen. Skal vi nå ut må vi også gjøre utstrakt bruk av sosiale media, sier Eikeset.

Fremdriften av byggeprosessen kan følges på facebook og en egen nettside, wenghuset.no som også har en blogg.

ARKITEKTUR/25. april 2018

Vinner av en enstemmig jury med sitt forslag

Fem arkitektgrupper ble i fjor høst invitert til å delta i konkurransen om å tegne det nye sykehjemmet på Hogsnes i Tønsberg kommune. I tillegg til Norconsult besto de øvrige gruppene av Aas arkitektur/Landskaperiet, Bølgeblikk/Topic/Feste, Asplan Viak og Spir/Friis & Moltke/Gullik Gulliksen. Norconsults leveranse ble til slutt utpekt som vinner av en enstemmig jury med sitt forslag «Møteplassen i grenda». Les hele saken

Til toppen