– Vi opplever at bygg- og anleggsnæringen i Norge har fått et mer bevisst forhold til de positive effektene av god belysning. Dette gjelder både inne i et bygg og utenfor. I forbindelse med nye eiendomsprosjekter har mange entreprenører fått øynene opp for hvordan riktig lys virkelig kan heve det visuelle inntrykket av et næringsbygg eller et leilighetskompleks. God og strategisk plassert belysning øker i tillegg sikkerheten og gir trygghet i nærmiljøet. Dette gjelder spesielt for parkeringsplasser, parkeringshus og gangstier. Samtidig er det mer fokus på hvordan god og tilpasset belysning i kontorlandskaper gir bedre konsentrasjon og øker trivselen, sier konserndirektør i SG Armaturen i Lillesand, Geir Tønnesland.
Det heleide norske selskapet SG Armaturen har spesialisert seg på belysning til bolig- og prosjektmarkedet, og leverer primært til el-grossister, installatører og belysningskonsulenter.
Strengere EU-direktiv: LED-teknologi tar over
LED-belysning har vært på det norske og internasjonale markedet i en årrekke, og skiftet fra gløde- og halogenpærer til LED-pærer markerte det virkelig store skillet innen belysning, sier Tønnesland.
EU startet utfasingen av glødepærer allerede i 2009, mens det samme fant sted for halogenpærer fra 2016. Fra september 2018 var det ikke lenger lov å selge halogenpærer i EU-land. Årsaken er EUs økodesign-direktiv.
– Men utskiftningen av eldre belysning er likevel fortsatt en pågående prosess i proffmarkedet. Det store skillet innen belysning skjedde selvfølgelig med overgangen til LED-teknologi. Vi er en av mange aktører som nå leverer fullstendig LED-basert belysning, sier Geir Tønnesland.
Tunable-whites: Gir valgmuligheter gjennom arbeidsdagen
Tunable-whites-LED-belysning har økt i popularitet i proffmarkedet forklarer Tønnesland. Stemningsbelysning er faktisk ikke kun aktuelt for privatmarkedet.
– Tunable-whites gir brukerne muligheten til å endre fargetone og lysstyrke: Enten etter soner i kontorlokalet, eller etter tid på døgnet. Ja, egentlig rett og slett etter behov. Da kan man velge mellom en varmere fargetone og en kaldere fargetone på belysningen, sier han.
Tønnesland sier det gjennom en arbeidsdag vil kunne være forskjellige behov for belysning: For både kaldere og varmere lys.
– Kanskje man vil tune opp, med en kraftigere, «blå-dagslys»-belysning når behovet melder seg for ekstra energi. På starten av arbeidsdagen vil andre kanskje ha behov for en litt mindre sjokkartet start, der belysningen skrus ned til en varmere fargetone, sier Tønnesland.
Kontorlokaler: Lyspaneler velges oftere
Lyspaneler av ulike størrelser og typer, som festes direkte oppe i himlingen, har begynt å bli et mer vanlig valg til kontorlokaler. Spesielt 60x60-formatet er mye brukt, sier Tønnesland. Lyspaneler ble ofte brukt i typiske klinikk-lokaler tidligere, men det er ikke tilfellet anno 2019.
– Belysning påvirker konsentrasjonen og humøret, og det er det mer oppmerksomhet rundt nå. Lyspaneler gir et godt, men samtidig behagelig arbeidslys. Det viktigste ved valg av lyspaneler er uansett at det ikke er et høyt UGR-nivå på belysningen. Blendings-effekten må være lav, for belysningen skal ikke forstyrre øynene. Det er viktig å unngå flimring, sier han.
SG-konserndirektøren sier belysnings-behovene ofte kan være relativt like i både næringsbygg og skolebygg.
– God belysning for en rekke aktiviteter er nøkkelordet. Derfor velges ofte en kombinasjon av flere typer belysning. I tillegg til lyspaneler vil noen foretrekke muligheten til å også ha nedhengt belysning. Andre ønsker downlights som kan gir et spesifikt lys, sier han.
Energibesparende belysning er viktigere fokus
I industrilokaler er det strenge krav til forskriftsmessig belysning. Slike lokaler har ofte sonedelt belysning, etter funksjon i bygget. Men riktig belysning, betyr ikke like mye lys til enhver tid, forteller Tønnesland.
– Sensorstyrt LED-belysning blir mer populært i flere bransjer, også i industrien. I for eksempel lagerhaller kan det installeres sensorer som registrerer bevegelser. Slik får man belysning som skrus på akkurat der aktivitetene er. Det er energibesparende, fordi kun aktive soner blir belyst. Slik har vi det selvsagt på vårt eget lager, sier Geir Tønnesland.
LED-teknologi har mange fordeler: De har med tiden fått lang levetid, de avgir mindre varme (som gir mindre brannfare), de er mer robuste mot temperatursvingninger og vibrasjoner, dessuten er de energi-gjerrige og krever mindre vedlikehold: Selv om LED-pærer er mer kostbare, blir de raskt økonomiske i drift.
– Flere er opptatt av å være energi-effektive i sin daglige drift, og i Norge har vi kommet veldig langt på å konvertere til LED både privat og i virksomheter. Mange av kundene vi leverer til har et bevisst ønske om å få ned energiforbruket – det gjelder også for energiforbruket til belysningen de velger, sier Geir Tønnesland.
SG Armaturen ble etablert i 1990, med hovedkontor og lager i Lillesand i Aust-Agder. Firmaet har filialer i Sverige, Danmark, Finland, Benelux, Frankrike, Tyskland, Østerrike og Storbritannia.