Det er ikke gressmatten det er snakk om. På toppen av flere miljøtiltak som Bislettalliansen gjennomfører får det ærverdige stadion nå installert solcellepaneler. Anlegget skal produsere 150 000 kWt per år.
– Det er ikke spesielt høye hus rundt stadion og det er gode solforhold – også om vinteren. Solcelleanlegget har en garantert levetid på 20 år, med en nedbetalingstid på rundt 12 år er dette god økonomi, sier stevnedirektør Steinar Hoen i Bislett Alliansen
Gunstige solforhold – også om vinteren
Abmas Elektro AS har fått jobben med å installere 656 solpanel fra Panasonic på taket av Bislett stadion.
– Panelene blir montert i øst-vest-retning, men alle vil ikke bli like godt eksponert mot solen. Et signalbygg skal også etterleve estetiske verdier, sier daglig leder Jan Erik Johansen i Abmas Elektro AS.
Det valgte anlegget består av høyeffektive paneler som absorberer mest mulig sollys, og ergo produsere mest mulig strøm. Solcelle-modulene skal plasseres mellom takbjelkene på tribunetakene, og blir ikke synlige fra gateplan.
– Det er høyeffektive solceller der hvert panel leverer 325 W. Til sammen skal de produsere 150 000 kWt per år, det skal dekke 15 % av anleggets energibehov.
«Vi viser at det går an å løse det teknisk, at det er økonomisk forsvarlig – og at det er kult.»
- Steinar Hoen
De er i gang med installasjonen, og det er ikke spesielt komplisert arbeid. De skifter takdekket slik at det får like lang levetid som panelene.
– Den største utfordringen er at stadion ligger midt i byen og det er mye trafikk rundt. Men det løser seg greit, sier Johansen, som regner med at solcelleanlegget er på plass før ferien.
Prosjektet gjennomføres som en totalentreprise og anskaffelsesverdien er tre millioner kroner.
Verdens mest bærekraftige idrettsstevne
For vel et år siden inngikk Bislett Alliansen og miljøstiftelsen ZERO et strategisk samarbeid for å gjøre Oslo Bislett Games til verdens mest bærekraftige friidrettsstevne. Sammen har de gått gjennom alle deler av arrangementet på jakt etter smarte måter å kutte utslipp på.
– Dere gikk høyt ut med miljøambisjoner. Har dere klart å oppfylle dem?
– Om vi har. På et år har vi kuttet klimagassutslipp med 39 %, transportkostnader med 30 % og økt kildesorteringsgraden med 40 %, sier Hoen.
– Når vi går så høyt ut er det alltid noen som vil se oss nærmere etter i sømmene. I fjor høst kunne Veritas (DNV GL) verifisere måloppnåelsen av ISO 14064-1, sier en fornøyd stevnedirektør.
All transport i forbindelse med Oslo Bislett Games skal være helt utslippsfri. Utøverne reiser med tog fra flyplassen, bor rett ved Oslo S og tar trikken til Bislett stadion.
– I tillegg bruker vi elbiler og hydrogenbusser for å frakte utøverne til og fra trening, sier Hoen.
«KID er veldig imøtekommende når det gjelder å gjøre byens idrettsanlegg mer miljøvennlige.»
- Haakon Berg Jensen
Bislett Alliansen har blant annet inngått en toårig samarbeidsavtale med Norsk Gjenvinning som har utarbeidet egne avfallsbeholdere som nå er utplassert på stadion. Og søppelbilene er selvsagt elektriske.
– Signaleffekten er viktig. Vi har det råeste kildesorteringsanlegget som finnes. Vi viser at det går an å løse det teknisk, at det er økonomisk forsvarlig – og at det er kult. Inne på stadion vil det være en monitor for solcelleanlegget. Når du løper rundt kan se på pulsklokken hvor mye du har produsert – og så titte opp på skjermen for se hva anlegget har produsert, forteller Hoen.
Miljøhovedstaden er engasjert
Oslo, som er Europas miljøhovedstad neste år, har ambisjoner CO2-utslipp med 50 % innen 2020 og 95 % innen 2030.
– Bislett Alliansen sammen med Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo skal vise vei i det grønne skiftet. Bislett stadion er blitt et Miljøfyrtårn, sier Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef eiendom i Kultur- og idrettsbygg KF.
– Foretaket har som mål å fremme bruk av ny og innovativ miljøteknologi og har fokus på grønne anlegg. I dette arbeidet samarbeider vi med mange ulike kompetansemiljøer utenfor vår egen organisasjon. Vi er opptatt av å være en pådriver for å gjøre byens idrettsanlegg mer miljøvennlige, sier han.
«Det er høyeffektive solceller der hvert panel leverer 325 W.»
- Jan Erik Johansen
KID har fått midler fra Klimafondet til å installere solcellepaneler på taket på Bislett stadion. Kommunen vil få erfaring med bruk av solcellepaneler i sine anlegg
– Vi legger til rette for miljøtiltak, og følger også interessert med på hva Bislettalliansen selv gjør. Det kan ha overføringsverdi til andre anlegg, sier Berg Jensen
– Deres engasjement er inspirerende. I fjor gikk vi inn en avtale med dem om å levere grønn energi. All varme og strøm som leveres til Bislett stadion skal komme fra fornybare kilder, i tillegg gjennomføres det tiltak for å redusere energiforbruket, sier Jensen.
Bra for miljøet, økonomien og utøverne
Alle agenter og managere ble kontaktet i forkant av stevnet i fjor, de ble varslet om at dette kom til å bli et annerledes arrangement.
– Utøverne har opplevd dette som veldig bra. Trikken går litt sjeldnere og det er et par hundre meter ekstra å gå fra holdeplassen. Samtidig er det hyggelig å ta trikk, og de kommer raskere frem gjennom ettermiddagstrafikken.
Det viktigste grepet for klimaregnskapet var å flytte Oslo Bislett Games og Diamond-league-stevnet i Stockholm til samme helg. Da holder det med én flytur til og fra Skandinavia for over 120 utøvere med støtteapparat.
– De tok toget mellom byene, men den totale reisebelastningen blir mindre – noe deltagerne setter pris på. Det er bra for miljøet, men det er også gunstig økonomisk – vi sparte 30 % på våre reisekostnader. Og utøverne fikk to muligheter samme langhelg til å skaffe seg viktige DL-poeng. Dette er bærekraft i praksis, slår Hoen fast.