Store deler av Ski bygges på nytt. Flere enn 13 aktører har i den forbindelse slått seg sammen i Byutviklingsforumet for Regionbyen Ski. Målet er å gjøre Ski til landets mest attraktive og fremtidsrettede regionby. Intet mindre. Frem mot 2042 er det ventet en estimert en befolkningsvekst på 14 000 nye innbyggere i Nordre Follo, ifølge hovedalternativet i kommunens fremskrivninger.
– Det er interessant at aktørene går sammen på denne måten, for å sikre gode prosesser mot kommunen. Det er åpenbart at disse er konkurrenter, samtidig som de har felles interesser som gjør at de ønsker å trekke i samme retning, forteller seniorrådgiver med fortid hos COWI, Kristoffer Jakobsen, hos Släger.
Kommunikasjonsbyrået fasiliterer prosessene mellom kommunen og forumet.
– Aktørene i byutviklingsforumet sier at de opplever et kommunestyre som tar dem på alvor og at de har en god dialog, noe som er bevispunkter på at forumet fungerer etter hensikten, forklarer Jakobsen.
Får ting gjort raskere
Line Havstein er prosjektsjef i Skanska, og medlem i byutviklingsforumet:
– Det spesielle er at det er såpass mange store, tunge aktører som er involvert. Det er unikt. Skanska fikk en invitasjon fra Släger, i kraft av å være et sekretariat for byutviklingsforumet. Alle de største er med, for vi ser både felles- og egennytte gjennom å delta i dette. Skanska får enda større slagkraft når vi går inn i et felles samarbeid.
– Vi har en felles agenda, og dette blir enklere for eksempel når det gjelder revisjon av plandokumenter – som jo er særdeles viktige når det gjelder å vurdere investeringer i kommunen. Det overordnede rammeverket er svært viktig. Her har vi hatt muligheten til å gi et felles innspill til kommunen. Det tror jeg ikke er så vanlig.
– Dette handler også om hvordan kommunen møter oss. På en side er de en motpart, der vi ønsker å nå frem med våre interesser som utbyggere. På den andre siden er vi også en ressurs, som kommunen i dette tilfelle har visst å benytte seg av. Nå er de i gang med å vurdere tiltaks- og finansieringsplan for neste periode. Der har de brukt vår kompetanse.
Konstruktivt samarbeid
– Kommunen har også vært fremoverlent når det gjelder å se oss som den ressursen vi er. Det blir mer transparente prosesser og færre omkamper for begge parter, som en følge av dette samarbeidet. Kommunen har vært åpen og inviterende, og det er viktig. Dette har vært en suksesshistorie, både for oss og for dem, sier Havstein.
– Indirekte vil dette gavne innbyggerne i kommunen. Aktørene blir bedre kjent, og det samme gjelder kommunen. Dette gjør at vi kan tilpasse oss, og finne bedre løsninger i de ulike prosjektene. En detaljreguleringsplan er egentlig en byutviklingsplan i sin kontekst, på et bestemt sted. Jo bedre prosesser vi har, jo bedre blir prosjektene. Da blir også resultatet bedre for kjøper, og for omgivelsene rundt.
– I vårt prosjekt har dette blant annet resultert i en lekeplass, så gjennom planen får alle barn og unge i området et forbedret gratistilbud. Lekeplassen er et krav i de utfyllende bestemmelsene til områdeplan. Det koster penger å bygge, og kosten belastes prosjektet. Så har vi samarbeidet om programmeringen og funksjoner på lekeplassen. Dette for å hensynta barn og unges behov for fysisk lek og utfoldelse, og tenke gjennom plasseringen av areal til de mest støyende aktivitetene for å så langt mulig ta hensyn til naboer.
– Dette er en samarbeidsform jeg anbefaler, også til andre kommuner. Når det eksisterer et sekretariat blir dette koordinert og mer effektivt – også for kommunen. De snakker selvsagt med oss hver og én i det konkrete prosjektet, men i sum blir byplanleggingen mer effektiv. De ulike interessene er koordinert. Vi snakker som et samlet forum, og de som en samlet kommune. Det er svært tidsbesparende.
– Vi har ingen utløpsdato for dette forumet. Det vil eksistere så lenge det er behov for det. Vi har også delt det opp i ulike arbeidsgrupper, som jobber med ulik tematikk: Profilering, plan og prosess. Alt det vi til en hver tid opplever som relevant. Det er litt til og fra hvor aktive vi er, det handler om hvor stort behovet til enhver tid er.
Skyter fart
Ordfører Cecilie Pind mener Nordre Follo drar stor nytte av byutviklingsforumet:
– Det er gøy å være ordfører når vi ser at det skjer noe. Akkurat nå jobber vi med utvikling av Ski sentrum, og det er det største området som skal transformeres. Dette arbeidet startet tilbake i 2016, så det er klart at dette er ting som tar tid. Nå begynner det imidlertid å skyte fart. Det er kjempegøy. Vi er en uttalt vekstkommune. Det er også vedtatt at Ski skal bli større. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg gleder meg til å se flere byggeplasser rundt omkring. Vi skal vokse, og vi er egentlig litt på helene. Vi må bare komme i gang.
– Hvorfor er dette smart, sett med kommunale øyne?
– Vi legger opp til en dialog med utbyggerne på et helt annet nivå. Det blir en mye bedre samhandling. Vi jobber også veldig tema- og oppgavebasert, som for eksempel digital bylab og forskjønningsprosjekter. Vi har våre oppgaver, og de har deres. I tillegg har vi en felles styringsgruppe. Det var også kun én stemme samlet, i forbindelse med behandlig av kommuneplanen. Det kom ett, felles innspill til den – fra forumet. Det er selvsagt mye enklere å forholde seg til.
– Samtidig tror jeg det er svært viktig med relasjonsbygging mellom administrasjonen og utbyggerne. Tidligere har vi tidvis opplevet at slike prosjekter har vært litt konfliktfyllt. Vi har ikke alltid vært helt enige i forståelsen av ting, eller i forbindelse av fremdrift. Det oppsto gnisninger. Nå opplever jeg at det er mye mer forståelse for rammer og perspektiver. Tryggere relasjoner gir bedre samhandling og samarbeid.
– Vi snakker med like mange aktører som før, men fra Byutiklingsforum snakker med en stemme i overordnede spørsmål. Det er mye enklere for oss. I enkeltsaker går selvsagt dialogen mellom aktuell virksomhet i kommunen og den enkelte utbygger. Samtidig er det viktig at kommunen er oppmerksom på samhandling også med utbyggere som ikke deltar i byutviklingsforum.
– Det er mye enklere for oss å nå ut og frem med våre overordnede ambisjoner. Dette har vært så vellykket at jeg også anbefaler det til andre kommuner. Dette fungerer veldig godt, forteller Pind.