Bilde fra Bygg Reis Deg 2019. Foto: Bygg Reis Deg
Publisert: 10.05.2021 

Bygg Reis Deg og Norges Varemesse krever at regjeringen sidestiller messer med handel i gjenåpningen av Norge

Et kjøpesenter som tar imot millioner av besøkende i året får holde åpent. De store messehallene som tar imot noen hundre tusen i året må holde stengt. Bransjegruppen for store innendørsarrangementer krever likebehandling.

Bygg Reis Deg skal arrangeres på Norges Varemesse, 20-23 oktober. For å forberede- og gjennomføre et så stort arrangement kreves det forutsigbarhet og gode rammebetingelser. For å få til dette har de etablert en bransjegruppe bestående av: Norges Varemesse, Oslo Spektrum, Grieghallen i Bergen, Trondheim Spektrum, Stavanger Forum, Compass Fairs, Boligmessen, Bygg Reis Deg og Stiftelsen Nor-Fishing.

I forrige uke kunne vi registrere at kjøpesentrene fikk åpne i Oslo og østlandsområdet. Arbeidsgruppen hadde et møte med helsemyndighetene, men fikk ingen konkrete svar på hva de som messearrangør skal forholde oss til utover høsten.

– Smittevernet på messene er minst like godt som på kjøpesentrene. På Norges Varemesse i Lillestrøm har vi 40.000 kvm å ta av, så avstand blir ikke noe problem. I tillegg blir smittesporingen enklere fordi alle besøkende har registrert seg på forhånd, sier Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Norges Varemesse. Hagen mener regjeringen gjorde et arbeidsuhell når den valgte å behandle messene på linje med konserter, teater og lignende innendørsarrangementer.

– Regjeringen og helsemyndighetene må sammenligne messene med handelsnæringen. Det gjør de i Danmark, hvor messene nå gjenåpnes, sier Hagen.

Bygg Reis Deg arrangerte sin siste messe i oktober 2019 med over 530 utstillere og 43.500 besøkende. Av disse var det 150 utstillere fra utlandet.

– Det sier seg selv at det er utfordrende å planlegge- og utvikle årets arrangement når vi ikke har tydelige rammebetingelser å forholde oss til sier administrerende direktør, Gunnar Glavin Nybø i Bygg Reis Deg AS. Derfor har vi forsøkt å få kontroll over situasjonen med utgangspunkt i det vi vet med sikkerhet. Sammen med de øvrige aktørene i arbeidsgruppen har vi laget en gjenåpningsplan for konserter, konferanser og messer på bakgrunn av FHI sitt vaksinasjonsscenario. Nå venter vi på myndighetenes tilbakemelding og håper at Nærings- og fiskeridepartementet kan bidra til at messer sidestilles med øvrig handel og at regjeringen tydeliggjør smittevernstiltakene i trinn 3 og 4 i sin gjenåpningsplan, slik at øvrige innendørsarrangement får samme forutsigbarhet som utendørsarrangementer har fått avslutter Nybø.

Messearrangørenes rolle i gjenåpningen av Norge er betydelig. Aktørene og ringvirkningene av deres aktiviteter står samlet for en verdiskapning på omtrent 6 milliarder og en sysselsettingseffekt på over 3000 arbeidsplasser. Messene er særlig viktig nå som bedriftene skal i gang igjen etter pandemien.

– Bare for Bygg Reis Deg messen anslår vi verdiskapningen til å være rundt 300 millioner. Dette handler blant annet om transport, servering, overnattinger og en rekke tjenester knyttet til leveranser til messene. Anslaget er moderat. I tillegg er messene viktig for deltakerbedriftenes konkurransekraft, innkjøp av varer og etablering av nye samarbeid og utviklingsprosjekter.

– Vi er positiv til å kunne bidra til å få fart på Norge gjennom våre arrangementer, Bygg Reis Deg og Det Norske Byggemøtet 2021. Vi har via støtte fra Innovasjon Norge sørget for å omstille oss til et hybrid arrangement for å nå ut til enda flere utstillere og besøkende, men det er ingen tvil om at det er det fysiske messearrangementet som er mest etterspurt og det er det folk savner aller mest. Vi har et tett samarbeid med Norges Varemesse og har utarbeidet en smittevernveileder i samarbeid med Standard Norge for å  skape trygge omgivelser for vare- og handelsmesser, så nå er det bare for regjeringen å trykke på startknappen ved å behandle oss på lik linje som øvrig varehandel avslutter Nybø.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring