Foto: BNL
Publisert: 27.10.2020 

Byggenæringen tar smittevern på alvor

– Innstrammingene knyttet til karantenereglene for utenlandske arbeidstakere vil berøre vår næring i stor grad. Vi har stor respekt for at vi er midt oppi en nasjonal dugnad som handler om å hindre smitte, samtidig er det viktig byggenæringen holder hjulene i gang, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

Det er rundt 250 000 arbeidstakere i den utførende delen av vår næring. Av disse er ca. 70 000 utenlandske arbeidstakere. - De nye bestemmelsene vil ha stor innvirkning på næringens produksjon, sier Sandnes.

Nå må bedriftene tilpasse seg de nye bestemmelsene.

– BNL jobber med å få oversikt over konsekvensene av de nye bestemmelsene. Dette er en krevende situasjon som bidrar til uforutsigbarhet for en ordrebasert næring, sier Sandnes.

Dagens byggeaktivitet er på inngåtte kontrakter, og dette vil utfordre fremdriften på mange prosjekter og kan føre til økte kostnader.

– BNL ønsker god dialog med myndighetene for hvordan vi skal løse dette blant annet er det nødvendig med tilstrekkelig testkapasitet, sier Sandnes.

Her er endringene knyttet til karantene:

  • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 % i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring