Publisert: 13.05.2019 

Bygger nytt felleshus med gamle materialer

OBOS skal bygge et midlertidig felleshus av gjenbruksmaterialer for beboerne på Fornebu.

Det nye huset skal stå på et område mellom Fornebu S og Nansenparken, hvor det om noen år skal bygges 600 leiligheter og rekkehus. Det fremtidige boligprosjektet er et FutureBuilt forbildeprosjekt med høye miljøambisjoner. 

Som en del av vinnerforslaget i arkitektkonkurransen for boligprosjektet 9.4 ble det presentert et felleshus i tilknytning til en felleshage for urban dyrkning. Felleshagen ble i fjor etablert med 50 parsellhager og OBOS er nå i gang med bygging av en midlertidig utgave av huset. 

Felleshuset er første steg på veien for å utvikle boligfeltet. Tiltak som fremmer felleskap har høy prioritet i prosjektet.

undefined
 

– Dette er et prosjekt som vi ønsker skal bli et eksempel på hvordan vi kan bygge mer bærekraftig og miljøvennlig i fremtiden. Det er viktig at byggebransjen henger seg på klimakampen og gjør de tiltakene vi kan og er nødt til, sier prosjektsjef i OBOS Fornebu, Tor Ever Lindeland.

OBOS har brukt overskuddsmaterialer fra byggeprosjekter i nærområdet og materialer fra ulike rivningsprosjekter. Taket på felleshuset vil bli tekket av flatvalsete ventilasjonsrør fra Etterstad skole som blir revet. På gulvet blir det lagt marktegl fra flere bygårder i Oslo. 

Det er inngått et samarbeid med elever fra Natur videregående skole som har hentet ut trevirke til de bærende strukturene og bistår i arbeidet med å føre opp dette. 

Felleshusprosjektet skal stå klart til Urban Future Global Conference i mai, som arrangeres i forbindelse med at Oslo er utpekt som europeisk miljøhovedstad 2019.

Må finne nye løsninger

Allerede fra 2020 vil EU, inkludert Norge, kreve at minst 70 prosent av alt bygningsavfall skal gjenvinnes. For at dette skal være mulig, er man avhengig av nye løsninger for å håndtere bygningsavfall som trevirke og betong.

URBAN FARMING: Illustrasjonsbilde av boligprosjektet 9.4 med felleshage og -hus i midten.
URBAN FARMING: Illustrasjonsbilde av boligprosjektet 9.4 med felleshage og -hus i midten.
Illustrasjon: OBOS

– I dag kastes og brennes det rundt to millioner tonn materialer fra byggeprosjekter i løpet av ett år i Norge, noe som ikke er gunstig for miljøet. Underveis i prosessen med å utvikle felleshuset har vi blitt kjent med utfordringen som ligger i å fremskaffe gjenbruksmaterialer, som gir oss erfaringer vi kan ta med oss videre i andre byggeprosesser, sier Tor Evert Lindeland. 

Felleshuset vil få en rekke løsninger som reduserer klimagassutslippene, blant annet vil huset bli selvforsynt med strøm fra solcellepaneler på taket. Det vil også bli konstruert slik at det kan løftes og flyttes til andre utbyggingsområder på Fornebu i fremtiden.

Tilgjengelig for alle

Huset kan benyttes av beboere eller andre som ønsker å ta det i bruk. Felleshuset vil også bli brukt av parsellhageforeningen på Fornebu. OBOS ser også for seg at huset kan brukes av ulike foreninger og organisasjoner, til undervisning, ungdomsaktiviteter og firmaarrangementer.  

Huset er tegnet av Dyrvik Arkitekter og Transborder Studio. Entrepenør Hogne Myrvold står for byggingen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring