Illustrasjon: NREP
Publisert: 22.11.2022 

Bygger verdens første utslippsfrie logistikkbygg

Det 20 000 kvm store anlegget i Sverige vil være verdens første karbonnøytrale logistikkbygg. Nå leter NREP Logicenters etter en tomt for å gjøre det samme i Norge.

Godstransport og logistikk står samlet for mer enn en femtedel av norske utslipp. Det er dermed stort behov for å utvikle logistikkløsninger som er med på å redusere utslipp raskt.

NREP Logicenters, som forvalter to millioner kvm logistikkareal, vil avkarbonisere logistikken. Eiendomsutvikleren bygger verdens første logistikkanlegg med mål om å oppnå netto null på tvers av direkte, indirekte og operasjonelle utslipp – og uten karbonkreditter – over livsløpet. Bygget skal fungere som et læringslaboratorium for grønne løsninger, og blir et eksempel til etterfølgelse.

– Vi samarbeider med bransjens ledende innovatører for å flytte grensene for hva som er mulig og levere verdens grønneste logistikkutvikling. Ved å ta i bruk de mest avanserte produktene som er tilgjengelig, vil prosjektet være en pilot for nye løsninger. Dermed skaper vi et helt nytt, kommersielt levedyktig paradigme innen karbonnøytral eiendom – som også kan brukes i Norge, sier Jørgen Bråten Nordby, investeringsansvarlig for NREP Logicenters i Norge.

NREP håper at andre snart vil følge etter. Det vil muliggjøre en oppskalering av grønne løsninger og redusere kostnadene på sikt. Med noen høyteknologiske grep blir anlegget i Bålsta utenfor Stockholm det første og største steget på veien mot karbonnøytral logistikk:

  • Bruken av lavutslippsmaterialer gir et reduksjonspotensial på rundt 60 % sammenlignet med typiske logistikkbygg.
  • Tradisjonelle stålvegger og -tak erstattes med en krysslaminert trekonstruksjon og fasade.
  • Bygget tar i bruk en ny type organisk isolasjon som binder mer CO₂ enn den slipper ut under produksjonsprosessen.
  • I grunnmuren brukes grønn sement, som muliggjør ca. 30 % CO₂-reduksjon sammenlignet med en typisk grunnmur for lagerbygg.
  • Designet for demontering og ombruk vil sikre høy gjenbruksfaktor mot slutten av byggets levetid.
  • I driftsfasen er det et potensial for å bli et plusshus, ved bruk av solcelle-, varmepumpe- og batterilagringsløsninger for å optimalisere den grønne energibruken på bygget og returnere overskuddsenergi tilbake til nettet.
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring