Forsvarsbygg mottok 30. juni 2022 oppdrag om utvikling av og tilrettelegging for alliert trening og øving i forsvarssektorens skyte- og øvingsfelt i Indre Troms. Til vinteren så vil infrastruktur, bygg og telt være klar til bruk for allierte.
Standardisering gir bedre kostnadskontroll
– Forsvarsbyggs mål er å understøtte Forsvarets virksomhet gjennom blant annet å utvikle nye kapasiteter innenfor eiendom, bygg og anlegg, slik som vi gjør på Akkasæter ved Mauken-Blåtind skytefelt, sier avdelingsdirektør Stine Fjærli Sjøthun i Forsvarsbygg.
Campen som etableres i Blåtind skytefelt har kapasitet til 1200 personer og skal stå ferdig i 2026. I tillegg bygges det nytt kjøkken, velferds- og undervisningsfasiliteter, et lager- og vedlikeholdsbygg, samt et lite verksted.
– Gjennom «Akkasæter-modellen» har vi et grunnlag for å videreutvikle standardiserte løsninger for etablering av slike camper, noe som vil gi grunnlag for flere kosteffektive fremskaffelser av perso-nellrelaterte bygg og anlegg, der bruken er til øvelser og alliert mottak. Vi samarbeider tett med For-svaret, og videreutvikler konseptet sammen, sier Fjærli Sjøthun.
Standardiseringen er svært viktig når målsetningen er kortere planleggingstid og bedre kostnadskontroll.
Nasjonal evne til styrkeoppbygging
– Tiltakene samlet gir betydelig styrket evne til alliert mottak, øving og integrasjon med norske styrker, forteller Per Andre Spets, prosjektsjef Alliert Infrastruktur i Hærstaben.
Han jobber tett med Forsvarsbygg for å utvikle Akkasæter som en mønstermodell for andre camper i landet.
– Samtidig med at de allierte kommer for å forsterke Norge, vil vi ha bedre forutsetninger for rask og effektiv styrkeoppbygging. Den nye infrastrukturen vil også styrke Hærens evne til utdanning og rekruttutdanning, spesielt med det store innrykket av rekrutter i august 2025, sier han.
Langtidsplanen til Forsvaret gir høyt tempo og gjennomføringsevne
Spets henviser også til den nye Langtidsplanen til sektoren om økt tempo og styrket gjennomføringsevne.
På tross av at prosjektet i Akkasæter er utført på fjellet i Nord-Norge, i myra med stor masseutskifting, uten grunninfrastruktur (vann, avløp, strøm) er det gjennomført i høyt tempo og med stor gjennomføringsevne.
– En forutsetning for raskere gjennomføring er å å tenke nytt med utradisjonelle andre arbeidsmetoder. Raske beslutningskjeder er nødvendig for effektiv prosjektgjennomføring og det er utviklet standardløsninger for alle byggene.
Stor kapasitet for mottak av allierte
Forsvarsbygg og Forsvaret har allerede etablert teltleirer på flere lokasjoner i Indre Troms, som til sammen kan huse over 4000 personer. Denne kapasiteten er viktig både for øving og trening, samt som beredskap for nasjonal styrkeoppbygging og alliert mottak.
Det siste året er det tilført 25 000–30 000 kvadratmeter med telt, i tillegg til eksisterende infrastruktur. Denne infrastrukturen, med 7000 sengeplasser, står ledig i 6–9 måneder av året og kan benyttes til nasjonale behov. Infrastruktur brukes hele året av både allierte og norske styrker.