Formålet med prosjektet er å styrke samarbeidet mellom aktørene i byggenæringen og komme nærmere målet om karbonnøytralitet.
Gjennom denne avtalen skal innholdet i BSI-standardene digitaliseres til et maskinlesbart format for å skape et felles språk som kan leses av både mennesker og programvaresystemer. Denne tilnærmingen vil bidra til å lukke gapet mellom design, konstruksjon og drift, gjennomhele verdikjeden i byggenæringen. Digitaliseringen av standarder er dessuten et viktig steg for å hjelpe næringen med å forberede seg på kompleks miljølovgivning og overgangen til sirkulær økonomi.
Ifølge avtalen skal Cobuilder få tilgang til standardene distribuert av BSI og utvikle formålsdrevne datasett, også kalt datamaler. Datamalene kan brukes av myndigheter og bransjeaktører for å dele digital informasjon om bygningsobjekter på en pålitelig, standardisert måte.Datamalene utarbeides i dataordboken Define. Gjennom en egen styringsgruppe og ulike arbeidsgrupper forvaltes utviklingen av Define av ulike aktører i den internasjonale byggebransjen. Verktøyet administreres og vedlikeholdes av Cobuilder.
Digitalisering krever en felles innsats
– Standarder har en nøkkelrolle innen bygg og anlegg. De bidrar til at byggeforskrifter blir overholdt og gjenspeiler beste praksis innenfor viktige områder, som brannsikkerhet, energibruk og b ærekraft. De bringer innovasjon og er essensielle hjelpemidler for alle aktører i byggenæringen. Det å gjøre standarder tilgjengelige i et maskinlesbart format er selve nøkkelen for å skape et felles digitalt språk som kan hjelpe bransjen til å bli grønnere og mer digital, sier Dan Rossiter, konstituert leder for byggе- og anleggsavdelingen iBSI.
Cobuilder har lignende avtaler med flere standardiseringsorganer i Europa, som f.eks. i Norge, Tsjekkia og Danmark. Et slikt samarbeidsnettverk og bruken av en enhetlig digital struktur basert på lokale og europeiske standarder kan gi mange fordeler for hele den europeiske byggenæringen.
– Det å oppfylle FNs bærekraftsmål, krever en felles innsats på tvers av hele den globale byggenæringen. Vi ser vårt samarbeid med BSI og andre standardiseringsorganer som et viktig steg for å muliggjøre mer effektive og strømlinjeformede prosesser for håndtering av komplekse miljøkrav ved hjelp av moderne digital teknologi, sier Lars Chr. Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder.
Etter Brexit er digitaliseringen av standarder spesielt viktig for britiske produsenter som opererer på det internasjonale markedet. Ved hjelp av digitale data vil de være i stand til å enkelt sjekke og verifisere at deres produkter og tjenester er i samsvar med nasjonale og europeiske krav.
Entreprenører og andre bransjeaktører kan bruke de standardiserte datamalene i prosjekter for å forbedre forretningsprosesser, som kostnadsberegning, design, innkjøpog klimagassregnskap.
BSI er standardiseringsorganet som muliggjør innføring av beste praksis og fremmer innovasjon og tillit. BSI er en global virksomhet med over 77 500 kunder i 195 land innenfor alle sektorer, inkludert bilindustri, romfart, bygd miljø, mat, detaljhandel og helsetjenester. Våre løsninger og tjenester forbedrer ytelsen og støtter FNs mål for bærekraftig utvikling. Vår misjon er å dele kunnskap, innovasjon og beste praksis for å hjelpe mennesker og organisasjoner til å gjøre fortreffelighet til en vane. Dette underbygges av vår rolle som nasjonalt standardiseringsorgan og gjennom vårt prestisjetunge kongelige charter.