Plast og polymerer finner med stadig større selvfølgelighet sin naturlige plass i byggenæringen. Riktige materialer gir renere, bedre og billigere bygg. Og viktigst av alt: Slike materialer kan redusere energibruken betraktelig.
Å snakke om plast som et miljøvennlig alternativ til noe som helst synes heller håpløst. Plast er forbundet med noe vi forsøpler hav og land med. Det er «sånt de lager av råolje». Det er sånt det blir poseavgift av, og som i form av søppel tar livet av sjøfugl og andre dyr. Plast er intet mindre enn et materiale for miljøsvin og tonedøve matprodusenter som pakker inn paprika individuelt, slik at de skal se lekre ut i butikken litt lenger. Alle er selvsagt imot plast.
Men så enkelt er det altså ikke, forteller utviklingsdirektør Thor Kamfjord i det norske forsknings- og utviklingsinstituttet Norner.
Reduserer energiforbruket
– Byggenæringen har behov for å redusere energiforbruket. Næringen står i dag for 40 prosent av energibruken i Europa. Veldig mye av varmen som produseres slippes rett ut av bygningene. Plast og polymere kan spille en veldig viktig rolle som isolasjonsmateriale. Det reduserer energibruken betraktelig.
Smart bruk av plast og polymere kan gi en Kinder egg-effekt, forteller Kamfjord.
– I et prosjekt vi var involvert i var målet å redusere energibruken ved å la bygningsmassen i større grad jobbe som termisk masse. Samtidig ønsket kunden å redusere opplevd støy inne i bygningene. Dessuten ville de ha bedre belysning. Vi utviklet derfor et støy-dempende himlingsmateriale, som lot varmen slippe forbi og lyset flomme den andre veien. Det blir på arkitektspråk «illuminated ceiling», hvor hele takflaten ble lysende. I tillegg unngikk de bruk av isolasjonsmatter mot støy - som normalt hindrer varmen å nå bygningskroppen - gjennom smartere bruk av plast og polymere.
Behov for nytenkning i byggenæringen
Norner er et indistrielt forsknings- og utviklingsinstitutt, med ekspertise på plast og polymere. Flere enn 50 teknologer gjør oppdrag i hele verdikjeden, fra fremstilling og bearbeiding av disse materialene, til slutt anvendelser. De jobber innen en rekke industriområder hvor plast og polymere anvendes. Bygg og anlegg er ett av dem.
«Byggenæringen står i dag for 40 prosent av energibruken i Europa. Plast og polymere kan spille en veldig viktig rolle som isolasjonsmateriale. Det reduserer energibruken i næringen betraktelig.»
- Thor Kamfjord
– Vi er et kompetansemiljø som utvikler eller forbedrer løsninger. Primært gjør vi oppdrag for industrien. Nest etter emballasje, er byggenæringen den industrisektoren som bruker mest plast og polymere i Europa. Vi ser det er behov for nye løsninger. Næringen trenger hjelp til å utvikle mer energieffektive og miljøvennlige løsninger.
– Norner blir ofte hentet inn i prosjekter når det allerede er valgt løsninger som ikke gir ønskede resultater. Et typisk tilfelle er at det har oppstått vannskader. Det kan være kvalitetsbegrensninger hvor vi går inn for å rette feil, eller rette opp noe som ikke virker etter hensikten. Vi ser ofte at disse feilene kunne vært unngått, dersom det hadde vært gjort andre valg tidlig i prosessen – med bedre kvalitetssikring av løsningene. Norner forsøker derfor å komme tidlig inn i prosjektene fremover, når nye bygg skal oppføres.
– Byggenæringen har godt av å bli utfordret litt. Mange nye løsninger vokser frem rundt om i verden. Våre oppdrag er primært utenfor Norge, noe som gir oss et verdifullt nettverk som vi gjerne deler. Dessuten er energisparing og isolasjon viktig innen subsea, olje og gass. Byggenæringen kan hente mye kunnskap derfra, og fra andre næringer hvor spennnede teknologioverføring gir nye muligheter.
Ser muligheter i sirkulær økonomi
Støtte fra Enova vil kunne bidra til at flere byggherrer vil kunne ta seg råd til å investere i energieffektive bygg, mener Kamfjord. Noe større investeringskostnader kan vise seg å være smart. Mange byggherrer og aktører som leier ut næringsbygg spår at det i fremtiden vil bi svært vanskelig å få leietakere inn i bygg som ikke har et godt miljøfotavtrykk.
– Det er en påstand vi hører både her hjemme og internasjonalt. Leietakere ønsker allerede i dag å velge miljøvennlige bygg. De ønsker å fremstå som virksomheter som driver bærekraftig i alle ledd. Vi har en «vugge-til-vugge»-tilnærming i våre prosjekter, ikke «vugge-til-grav». Mange av dagens krav, miljøregnskap og standarder er basert på det siste. Det er viktig at løsningene tar hensyn til at bygg ikke vil vare evig. Vi venter nye løsninger for både demontering av gamle bygg, og riving på fornuftige måter som gjør at vi ikke ender opp med store volum av materialer som ikke kan gjenbrukes. Plast og polymerer kan spille en rolle, fordi de er egnet for gjenvinning. Materialene har lavt vekt, og er enkle å transportere. Det gjør at byggemassen veier mindre, som igjen gir lavere kostnader ved fundamentering. Materialene kan også gjøre det enklere å integrere systemer som avgir og fanger opp varme, som gir besparelser.
«Byggenæringen har godt av å bli utfordret litt. Mange nye løsninger vokser frem rundt om i verden.»
- Thor Kamfjord
– I tillegg bør vi tenke på hvordan vi får ut verdier i bygg som er revet. Vi venter flere krav om det i fremtiden, og ser allerede en stor innsats innen sirkulær økonomi for emballasje. Økte krav vil bidra til at flere tar sirkulær økonomi på alvor. Gjenbruk vil bli viktig, akkurat som utnyttelse av ressurser.
Skryter av statlig innsats
Kamfjord mener det offentlige i flere tilfeller er flinke til å bruke rollen som byggherre til å drive næringen fremover. Han trekker frem det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika som et godt eksempel.
– Vi er imponert over ambisjonene der, spesielt med kravene de har til energibruk. Samtidig har de valgt å bruke helt nye løsninger, blant annet fra flyindustrien. Kompositt-konstruksjoner blir en sentral del av oppføringen. Det reduserer vekt og gir bedre isolasjon. Det reduserer også støy for brukerne. De bruker også BubbleDeck, hvor hule plastballer inngår i betongdekkene for å fortrenge betong, uten å forringe styrkegenskapene. Dette reduserer vekten og bedrer betongens miljøavtrykk. I tillegg så benyttes såkalte TABS (Termiske Aktive Dekker), der innstøpte plastrør med sirkulerende vann gir effektiv kjøling og oppvarming med temperaturkontroll for å redusere energibruken.
– Det er et spennende prosjekt, hvor det offentlige går foran. De tar noen ekstra kostnader for å være med på å utvikle nye løsninger. Det gjør det mulig å velge de beste materialene for de ulike prosjektene. Det er ikke viktig for oss at alle bruker plast og polymerer til mest mulig. Det viktige er at vi bruker de beste materialene til en hver tid, slik at resultatet blir optimalt.
– Det er viktig at det offentlige tar slike grep. Det er fornuftig bruk av fellesskapets midler å søke nye løsninger i offentlige bygg. Én ting er at byggene kommer brukerne til gode direkte, men i tillegg bidrar dette til å utvikle ny teknologi og nye løsninger, som andre i næringen senere kan ta i bruk. Det stimulerer til innovasjon, og jeg ønsker meg mye mer av det. Det offentlige er en svært viktig bestiller, og ved bruk av nye materialer, teknologi og løsninger kan de stimulere til nytenkning og sørge for at volumet blir så stort at prisene går ned.