Den verdensberømte arkitekten, Julien De Smedt, eier av JDS Architects blir en av de store foredragsholderne under lanseringen av Building Green i Oslo. Han oppfordrer til å rehabilitere allerede eksisterende bygninger og mener at det er denne veien vi må gå for å sikre en bærekraftig arkitektur- og byggebransje i fremtiden.
Sirkulær økonomi er en av mange trender som utmerker seg innenfor bærekraftig arkitektur og byggevirksomhet. Vi ser at bygninger forfaller før de rehabiliteres, som verken er miljøvennlig, økonomisk eller sosialt lønnsomt. Den belgiske stjernearkitekten, Julien De Smedt, grunnlegger av JDS Architects, anerkjenner dette problemet.
– En av de største forurensningene i industrien er tapet av originale strukturer og at de erstattes av nye. Det er viktig å skape noe som er bærekraftig og som kommer til å vare, samtidig som man prøver å bevege seg mot å jobbe mer med bygninger som allerede eksisterer. Dette er en utfordring når jeg er en ambisiøs arkitekt fordi det er naturlig å ønske å skape nye bygninger. Det er viktigere for kloden vår å gjenbruke det vi har for å redusere avfallet.
Han forklarer at fra en arkitekts perspektiv er det viktig å se på det sosiale, økonomiske og miljøvennlige aspektet som en helhet ved bærekraft. Til høsten gjester Julien De Smedt Building Green, som for første gang vil bli holdt på det Gamle Museet i Oslo fra 17. – 18. oktober. Her vil bærekraftig arkitektur og byutvikling bli satt på dagsorden.
Norge har mange forutsetninger for bærekraftig arkitektur og bygging
Norge ligger langt fremme når det gjelder bærekraft. Den norske byggebransjen viser gode eksempler på miljøvennlige bygninger, som gir merverdi til lokalområdet og innbyggerne. Julien De Smedt er enig i at Norge har mange ressurser:
– Norge har mange gode forutsetninger som gjør det mulig å bevege seg mot nye løsninger. Mye av den norske naturen er uberørt som gir mulighet til å sette gode eksempler innenfor bærekraftig arkitektur og bygging i fremtiden.
Et godt eksempel på bærekraftig utbygging er Holmenkollen. JDS Architects står bak den spektakulære bakken, som er Norges mest besøkte turistattraksjon og en av verdens mest kjente idrettsarenaer. Da Holmenkollen ble bygget så var det en forutsetning å kutte ned på materialer som ble brukt, samtidig redusere hvordan byggeprosessen påvirket miljøet rundt.
– Holmenkollen er laget av stål. Vi klarte å minske forbruket til en tredjedel av hva man normalt pleier å bruke samtidig som vi fokuserte på at bakken ikke skulle ha umiddelbar innvirkning på landskapet. Det var kjernen av prosjektet.
Vi har fortsatt en lang vei å gå
Bærekraft er i vinden og alle snakker om det, men vi har fortsatt en lang vei å gå, mener arkitekten Julien De Smedt. Det har blitt en standard å være miljøvennlig innenfor arkitekt og byggebransjen, men det er ikke tilstrekkelig for fremtiden. Neste nivå blir å rette oppmerksomheten vår mot eksisterende strukturer.
– Dette er et problem, og det er mye som må gjøres. Jeg er først og fremst kjent for å skape nye bygninger. Derfor er det en spennende utfordring og et nytt kapittel i min karriere å undersøke hvordan man kan på best mulig måte rehabilitere og ombygge originale bygninger. Jeg mener dette er en nødvendighet.