Foto: Ramirent
Publisert: 06.09.2024 

– Det er helt åpenbart umoderne for en bedrift ikke å sette dette på dagsordenen

Årets bransjerapport viser en positiv utvikling når det gjelder mangfold i bygg- og anleggsbransjen. Likevel kommer det frem at det finnes fordommer som ikke er blitt løftet til overflaten. – Det er et langsiktig arbeid, sier Tom Ivar Myhre, direktør for bærekraft i Backe og styreleder i Diversitas.

– Unge arbeidstakere er grunnleggende opptatt av at vi ser og forstår enkeltindividet. Moderne bedrifter setter mangfold og inkludering på dagsorden, forteller Tom Ivar Myhre, direktør for bærekraft i Backe og styreleder i Diversitas.

Diversitas er Norges ledende nettverk for mangfold og kjønnsbalanse i bygg- og anleggsbransjen. Nettverket jobber målrettet med å øke bransjens attraktivitet, og skape en holdningsendring som skal sikre kompetansevekst i årene som kommer.

– Den fremste grunnen til at dette arbeidet er viktig, er at jeg vil jobbe et sted, være leder i en virksomhet, og være i en bransje hvor alle skal kunne kjenne på en trygghet til å være den de er, forklarer han.

Positivt utvikling for likestilling mellom kjønn

I bransjeundersøkelsen oppgir 70 prosent at arbeidsplassen deres er helt eller ganske tilpasset kvinner, og 8 av 10 oppfatter arbeidsplassen sin som inkluderende.

Respondentene oppgir at en arbeidsplass som vektlegger likestilling, gir bedre arbeidsmiljø (67 prosent), bedre løsninger (51 prosent) og at graden av machokultur på arbeidsplassen blir lavere (56 prosent).

– Tidligere, da enkelte i bransjen nærmest sa nei til kvinner i bygg og anlegg, sa de i praksis fra seg halve rekrutteringsgrunnlaget, forteller Myhre.

I årets undersøkelse svarer 85 prosent at de er positive til å ansette både kvinner og menn på sin arbeidsplass, som viser en svært positiv utvikling.

Behov for holdningsendringer knyttet til seksuell legning og religion

Likevel må bransjen jobbe videre med å tilrettelegge for en mindre homogen masse, og jobbe frem holdninger som gjør arbeidsplassen trygg og inviterende for enda flere.

– Vi må nok fortsatt erkjenne at vi bærer med oss arv fra en kultur som har vært mannsorientert og homogen. Det ligger fremdeles fordommer her som ikke er løftet til overflaten, forklarer Myhre.

Dette kommer også frem i rapporten. Blant respondentene er det kun 50 prosent som er positive til å få flere kolleger med ulik seksuell legning på sin arbeidsplass, og kun 43 prosent som er positive til å ansette kolleger fra ulike religioner.

Myhre presiserer at holdningsendringer er et langsiktig arbeid, men et steg i riktig retning for alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen er å være litt mer nysgjerrig på hvem de andre på arbeidsplassen er.

– Spør hvordan de har det. Dette skaper samtaler – og kan føre videre til refleksjon.

Bransjen trenger praktiske tilpasninger for mangfold

En mer praktisk oppgave på veien videre, er at arbeidsplassene i større grad kan tilby arbeidstøy tilpasset ulike mennesker, og at eksempelvis rigg- og brakkefasiliteter er tilrettelagt for bønnestund.

– Byggenæringen er nødt til å tiltrekke seg arbeidere fra andre kulturer nå og fremover. Bransjen trenger mer arbeidskraft, og vi må tiltrekke oss et mangfold, sier Myhre.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring