Foto: Statsbygg
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 19.11.2019 

Digitale verktøy gjør byggebransjen mer bærekraftig: Gir også færre feil

Når byggebransjen tar i bruk digitale verktøy i større omfang, gir det mange positive effekter, sier direktør for digitalisering og utvikling hos Statsbygg. Digitaliseringen gjør bransjen mer økonomisk bærekraftig og mer miljøvennlig. Dessuten gir det færre feil under byggeprossene.

– Spørsmålet som er sentralt i bærekraft-perspektivet er hva slags beslutninger tar vi nå for fremtiden? Digitalisering er absolutt med på å gjøre byggebransjen mer bærekraftig, men det krever en helt ny måte å tenke på som vi allerede er godt i gang med. Det som er viktig i denne sammenheng er ikke kun byggeprosessen, men å få bedre kontroll på hva som er i byggene våre. Bærekraften i bygg og i byggeprosesser kan økes ved å bruke digitale verktøy til å få bedre oversikt over materialbruk og energibruk, klimagassutslipp, levetid og livsløpskostnader - ikke minst driftskostnader. Prosesser kan gjøres mer effektive og ressursbruken kan rasjonaliseres ved hjelp av digitalisering, sier Anett Andreassen, direktør for digitalisering og utvikling hos Statsbygg.

Digitale verktøy rasjonaliserer materialbruken

Mer bærekraft i byggenæringen handler blant annet om effektiv materialbruk.

– Digitale verktøy kan da gi bedre kontroll i nær sagt alle prosessene i et byggeprosjekt. De kan gi bedre oversikt og katalogisere hva man anvender og hvor man anvender det. Økt bruk av pre-fabrikkerte, standardiserte elementer gir dessuten mer kontroll på avfallsmengdene og hvordan alt skal gjenvinnes og gjenbrukes. Et mål må da også være å redusere avfallsmengdene knyttet til et byggeprosjekt, sier Andreassen.

Foto: Statsbygg

Hun sier byggebransjen og byggeprosesser i relativt høy grad har vært formet rundt tanken om å skape bygg som er enkle å selge videre raskt, med høy profitt.

– Langsiktighet på kvalitet, holdbarhet og funksjonalitet ser ut til å ha gått på bekostning av kortsiktig profitt. Men å velge materialer og løsninger som er varige lønner seg likevel på sikt, og da blir livsløpsverdien til bygget i tillegg høyere, sier hun.

Ved å anvende standardiserte BIM-modeller- med bruk av åpne format, kan i tillegg byggeprosessene effektiviseres: Økt bærekraft kan da skapes på flere måter:

– Slik som bedre kontroll på materialer i et bygg og bedre kontroll på hva slags funksjon alle deler av et bygg skal ha, sier Anett Andreassen.

En BIM-modell kan mates med informasjon om materialer, dimensjoner, funksjoner, lovkrav og maksimalt ønskede klimagassutslipp.

– Digitale modeller og parametrisk design blir mer og mer anvendt i bransjen og åpner for mange flere muligheter for å skape bedre prosesser, mer bærekraft og en bedre livsløpssyklus, sier Andreassen.

Standardisering: Frigjør kreativitet og er mer økonomisk

Men betyr standardisering og automatisering nødvendigvis mer «kjedelige» bygg, og altfor like bygg? Nei, tvert imot:

– Ved å standardisere en del funksjoner og produksjonen av visse typer elementer til et bygg, kan tid og ressurser brukes der verdi skapes. Arkitekter og ingeniører kan finne brukervennlige og gode designløsninger – som fungerer estetisk og er funksjonelle. Ved å standardisere og effektivisere deler av prosessen, frigjøres kreativ kapasitet til det som hever kvaliteten til et bygg, sier hun.

Å bruke for mye tid til å løse standardfunksjoner i et bygg, er dårlig ressursbruk: Her kan digitale verktøy være til stor hjelp, mener Andreassen.

– Det er bedre å bruke kun 20 prosent av ressursene på å få på plass optimale standardfunksjoner, og kontrollere mot krav og standarder. Og heller bruke 80 prosent av tiden på å finne den beste designen på fasader, interiør, lokasjon i bymiljøet, kvaliteten på rommene og brukervennlighet, sier Anett Andreassen.

Anvendelse av smarthus-teknologi og sensorer kan gjøre et bygg mer miljøvennlig og mer energieffektivt.

– Generelt sett så er kun 50 prosent av alt tilgjengelig areal i et bygg i bruk i den normale arbeidstiden. Ved hjelp av sensor-teknologi og software-løsninger som har all relevant informasjon plottet inn, kan areal- og energibruk rasjonaliseres, sier hun.

Digitalisering for å avdekke: Feil og useriøse aktører

Gjennom digitale verktøy blir det i tillegg enklere å avdekke aktører som ikke er seriøse, men også feil og mangler. SINTEF Byggforsk anslår at det hvert år oppdages byggefeil på nyoppførte bygg, som beløper seg til rundt 5 prosent av de totale byggekostnadene.

– Her er digitale verktøy svært nyttige. Ved bruk av nye digitale løsninger er det mulig å holde bedre oversikt over hvem som befinner seg på en byggeplass, hvem som er ansatt i et firma og om alle de nødvendige godkjenningene og sertifikatene er til stede, sier Andreassen.

Bygg som konstrueres med mangler og feil er et stort problem i bransjen, forteller Anett Andreassen.

– Men med digitale verktøy vil antall feil kunne drastisk reduseres. I noen tilfeller kan de elimineres helt, sier hun.

Digibygg-prosjektet: Papirløse byggeplasser og digital trafikksimulator

Gjennom sitt digitale innovasjonsprosjekt Digibygg (iverksatt i 2017. red.merk.), har Statsbygg blant annet gjennomført flere pilotprosjekt med papirløs byggeplass, noe som i dag er et krav i Statsbyggs kontrakter.

– Oppføringen av et tilbygg til Høyskolen i Halden ble brukt som test-sted for papirløs byggeplass. Ingen tekniske tegninger skulle printes ut, og all nødvendig informasjon skulle være i digitalt format på nettbrett eller BIM-kiosk ute på byggeplassen. Her kunne prosjekttegninger og 3D-modeller hentes ut og de var da alltid oppdaterte. Dessuten hadde vi en digital HMS-tavle med full oversikt over alt fra kriseplaner til ansvarsplaner, sier Anett Andreassen.

Dessuten har Statsbygg benyttet digital simulator for trafikkstasjonen på Gol, som gjør det mulig å spille seg gjennom sikkerhetsopplæringen ved hjelp av VR (Virtual Reality)-briller og simulerte AR (Artificial Reality)- omgivelser.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring