Foto: Baardseth Media
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 09.08.2024 

Digitale verktøy gjør HMS-arbeidet bedre

Effektive, digitale verktøy er viktig for å bidra til et godt HMS-arbeid på byggeplasser. Men de må ikke erstatte fysiske befaringer og samtaler med ansatte, understreker Secilie Kui i Arbeidstilsynet.

Selv om det settes stadig mer søkelys på HMS i bygge- og anleggsvirksomheter, er den fremdeles den mest ulykkesutsatte næringen i arbeidslivet, uttaler Secilie Høybakken Kui i Arbeidstilsynet.

I 2023 omkom seks personer, og i snitt har det vært åtte arbeidsskadedødsfall i bransjen de siste årene.

– Det er ingen registrerte arbeidsskadedødsfall så langt i år, så vi kan håpe at dette er en indikasjon på at det jobbes mye bedre med å forebygge ulykker. Hittil i 2024 er det varslet 108 arbeidsulykker til Arbeidstilsynet innen bygge- og anleggsvirksomhet og her er det stor underrapportering, sier Kui.

Byggebransjen er den bransjen hvor Arbeidstilsynet gjennomfører flest tilsyn, og hvor det avdekkes flest alvorlige brudd. I 2023 ble det gitt 554 vedtak om overtredelsesgebyr. Det er særlig knyttet til usikret arbeid i høyden. Mange virksomheter har heller ikke internkontroll og systemer for å ivareta HMS-arbeidet.

– Kravet til det systematiske HMS-arbeidet er det samme for alle virksomheter, men hvor omfattende dette bør være kommer an på både størrelse og risikoforhold, sier Kui.

HMS-reg

Gode HMS-verktøy er sentralt, og det utvikles stadig nye digitale verktøy som skal gjøre arbeidet bedre og mer effektivt. Kui viser til at HMS-reg er et av systemene som har gjort det mulig for store virksomheter og byggherrer å få bedre oversikt over underentreprenører, kontrakter, gyldighet på HMS-kort, kompetanse, samordningsskjema, mannskapslister med mer.

– Systemet gjør det mulig foreta innregistrering av virksomheter, seriøsitetskontroller og følge opp mange HMS-krav. Det er flere HMS-system som har funksjoner for å foreta Sikkerjobbanalyse SJA. Dette gjør analysen raskere å gjennomføre, dokumentere og den er sporbar. Digitale avvikssystemer gjør også at det blir enklere å jobbe mer systematisk med å følge opp disse. Digitale verktøy vil også hjelpe virksomhetene med å innhente informasjon i henhold til EUs bærekraftdirektiv, sier Kui.

Kui understreker at de digitale HMS-systemene aldri blir bedre enn det som legges inn og følges opp. Oppfølging gjennom kontroll, revisjoner og kontraktsoppfølging er nødvendig. Digitale systemer vil heller aldri kunne erstatte arbeidet med fysiske befaringer og samtaler med ansatte på byggeplassen.

Høyt engasjement

Kristin Wold Jenssen er HMS-sjef i Backe Entreprenør AS. Hun kaller HMS i byggebransjen et samarbeidsprosjekt, og opplever at Backe er del av en grunnstamme av store og seriøse aktører med høyt engasement for HMS.

– Vi har dedikerte fagressurser som jobber aktivt for å utvikle stadig bedre og sikrere arbeidsmetoder og hjelpemidler, og gjennom arenaer som SfSBA og EBAs HMS- utvalg deler vi læring etter ulykker og gode HMS-løsninger i hele bransjen. Denne delingskulturen bidrar klart til kontinuerlig forbedring av det generelle sikkerhetsnivået, og gjør at både små og store aktører får gode forutsetninger for å jobbe i henhold til beste praksis, sier hun.

Wold Jenssen forteller at det finnes digitale sikkerhetskurs, maler for risikovurderinger, hjelpemidler for planlegging, vernerundemaler, sikkerhetsinstrukser og sjekklister man lett kan få tilgang til via mobil eller iPad.

– Det er mange år siden vi tok i bruk digitale verktøy for registrering, analyse og oppfølging av HMS-avvik og -trender. Når det gjelder trendanalyser ser jeg et enormt potensial i å kunne bruke KI til å fange opp trender, både fra planleggingsverktøy og verktøy for oppfølging og avvikshåndtering, for å se nærmere på hvilke tiltak som gir størst effekt for å forebygge ulykker. Gjerne på tvers av selskaper og systemer, sier Wold Jenssen.

Brukerterskel

I Backe har deres spillbaserte HMS-introduksjon til byggeplass blitt svært godt mottatt, og de opplever at den digitale læringsmetodikken både gir økt engasjement og godt læringsutbytte.

Digitale verktøy kan komme med en viss brukerterskel, men Wold Jenssens erfaring er at terskelen blir stadig mindre. Folk er vant til å bruke digitale verktøy, og verktøyene blir stadig mer brukervennlige.

HMS er en integrert det av bærekraftsbegrepet ettersom det handler om å ta vare på mennesker, både på kort og lang sikt. Sikkerhetstiltak på byggeplass implementeres for å unngå ulykker, mens forebyggende tiltak med tanke på for eksempel støy, støv, og ergonomi bidrar til å ivareta god helse gjennom et langt arbeidsliv for alle som jobber i bransjen.

– Vi kan ikke slå oss til ro så lenge det fortsatt skjer alvorlige ulykker og tilløp til ulykker. En byggeplass er i kontinuerlig endring, så HMS må skapes og følges opp hver dag, sier Wold Jenssen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring