Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring
Thor Lynneberg
Publisert: 28.10.2021 

Digitalisering: – Vi må trekke i samme retning

Et nytt samordningsråd er midt i blinken for det videre arbeidet med digitaliseringen av næringen, mener Egil Skavang hos Arkitektbedriftene.

Kommunaldepartementet ønsker et samordningsråd for digitalisering i bygg-, anlegg- og eiendomssektoren. Det skal være en fortsettelse av arbeidet som har gått under navnet ”Digitalt veikart 2.0”.

– Vi oppfatter det som et godt oppspill. Det vil kunne støtte et koordineringsnivå innen digitalisering – ikke bare i byggenæringen, men i hele sektoren. Her er både næringen og myndighetene representert. Næringen trenger å koordinere seg, når det gjelder forskning og utvikling, samt implementering av nye digitale verktøy. Så langt har vi ikke fått til denne koordineringen 100 prosent, så dette synes vi er bra, konkluderer administrerende direktør i Arkitektbedriftene Egil Skavang.

– Det er viktig å koordinere det som skjer i sektoren fremover. Vi ønsker å bruke alle ressursene vi har til utvikling mest mulig effektivt. Når vi blir oppmerksomme på at flere arbeider med de samme tingene, kan vi effektivisere det. Det blir en viktig oppgave for dette samordningsrådet.

Bedre og grønnere bygg

Målet er å tilrettelegge for bedre flyt av digitale produktdata. På den måten blir det lettere å vite hva som er i byggene våre, og spore informasjonen tilbake til produsenten, opplyser kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

– Det gir en rekke fordeler. Bedre flyt av digitale sporbare produktdata vil gjøre det lettere å velge gode løsninger når man prosjekterer. Det kan gi produktivitetsvekst, bedre byggkvalitet, og gjøre det lettere å se valgene man tar i sammenheng med hverandre, for eksempel i form av en bygningsinformasjonsmodell. Samtidig er disse dataene en viktig brikke i omleggingen til en mer sirkulær økonomi.

Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring

Rådet skal bidra til dette gjennom å høste erfaringer, identifisere barrierer, og gjennomføre pilotprosjekter for utvalgte byggevarer, fastslår Astrup.

– Jeg tror dette rådet vil bli et viktig skritt i arbeidet med å digitalisere næringen. Digitaliseringen i BAE-næringen de siste årene har ikke gått så raskt som vi skulle ønsket. Vi har lagt opp til at rådet skal jobbe svært konkret, blant annet ved å gjennomføre pilotprosjekter for bedre digital dataflyt for utvalgte byggevarer. Målet med arbeidet er ikke å lage en overordnet strategi for hvordan man kan digitalisere, men skape små sikre suksesser som tar oss i riktig retning.

– Rådet skal i tillegg opprette to referansegrupper, som det kan spille ball med. En bestående av toppledere fra ulike deler av næringen, og en med representanter fra forskningsmiljøet.

Hos Arkitektbedriftene håper Skavang at initiativet fra departementet overlever stortingsvalget.

– Det er et spørsmål hvordan departementet vil tenke og prioritere fremover. Det er ikke gitt at etableringen av dette samordningsrådet blir videreført, men det kan godt hende. Jeg har tidligere deltatt i utviklingsprogram under Kommunaldepartementet, der det ble regjeringsskifte etter et drøyt år. Programmet fortsatte imidlertid, ut de fem årene det var tiltenkt. Når det er valg, kan de gode og bærekraftige ideene bli med videre. Jeg har stor tro på at dette vil bli gjennomført, fordi det har støtte i byggenæringen.

Har kommet langt

– Aktørene i næringen ønsker å kunne prioritere utvikling på bestemte områder, og det bør være en vurdering som vi gjør på et overordnet nivå, basert på de ressurser vi faktisk har. Når det gjelder ressurser, er det viktig at vi får støtte fra virkemiddelapparatet – godt innrettet mot de prioriteringene som vi i byggenæringen mener er riktige. Rådet vil kunne være et sted for dialog mellom departementet og aktørene i sektoren, fortsetter Skavang.

– Vi har behov for en løpende utvikling på mange felt. Det er for eksempel behov for å holde fast ved åpne, digitale standarder, slik at de ulike verktøyene kommuniserer seg i mellom. Vi hadde en utfordring med at det ble utviklet et format for bygg, og et for geografiske data. Dette medførte at terrengdata og annen informasjon som gjerne brukes i anleggsprosjekter var i et annet format enn hva vi bruker til bygg. Dette måtte vi få til å henge sammen. Vi må bruke all informasjon, på kryss og tvers. Dette problemet er nå løst, men fremdeles er det nok områder som må videreutvikles.

– I dag sender vi for eksempel byggesøknader digitalt, via Altinn, til en hver kommune. Dette arbeidet er imidlertid ikke på noen måte avsluttet. Det er kun et fåtall kommuner som er i stand til å behandle disse søknadene videre digitalt. Der har vi altså et stort utviklingspotensial. Det samme gjelder reguleringsplaner. Her har vi hele områder som må utvikles. Det dreier seg om betydelige oppgaver.

Foreløpig er det uvisst når samordningsrådet blir etablert, men:

– BuildingSmart sitter med sekretariatsfunksjon for rådet. Vi har fått beskjed av dem om at arkitektenes kandidat får plass der, men vi har fått beskjed om å vente med en kunngjøring om det til pressen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring