Isolasjonsmaterialer kan være svært forskjellige, og potensielt også opptre forskjellig i en brannsituasjon. Derfor er det viktig å understreke at selv om materialet i seg selv er likt i for eksempel matter og løs ull, dekker ikke dokumentasjonen for det ene egenskapene for det andre.
Dokumentasjon er alfa og omega innenfor brannsikring, forklarer Ove Sør-Reime, Daglig leder i CBI Norge AS:
– Vi leverer løsull, løsull av Isocell celluloseisolasjon. Vi har brannklassifiserte konstruksjoner med løsull uten mekanisk innfesting i både vegg, tak og etaskjeskille. Vårt produkt har brannklasse B, men har testresultater som beviser at vår type løsull holder seg på plass i ett brannforløp og beskytter konstruksjonen. Utført test viser at etter 1,5 t med 1 000 grader i ovnen så er overflatetemperaturen på ueksponert side kun øket med 7 grader. Kravene i testen sier de ikke skal overstige 180 grader. Også i testene er plateinnkledningen brent bort og Isocell celluloseisolasjonen har stått eksponert for brannpåkjenning uten å falle ut eller brenne bort.
Brannklasser
Flere med løsull av brannklasse A1 ikke har den nødvendige dokumentasjonen. Glassull smelter ved ca 650 grader, denne temperaturen oppsto i ovnen etter bare 8 minutter. Det som i teorien skulle vare i 60 min med vår løsull og oppbygning varte i hele 1,5t. Og det kan vi dokumentere gjennom testrapporter fra RISE (tidligere SINTEF brannlab. og SP Fire Research AS).
– Dermed er det dokumentasjon fra tester som blir viktige her?
– Ja, for det er kun når man utfører konkrete tester at man får på plass resultater som tilsvarer det virkelige livet. Det er også en problematikk rundt forskjellen mellom matter og løsull; Vi ønsker mer løsull på grunn av egenskapene ved vår Isocell celluloseisolasjon iht brannmotstand blandt annet. Men mange selger sin løsull av mineralull og brannklasse A1 på vegne av tester utført med matter, og det kan få fatale følger, understreker han.
Det kan nemlig være store forskjeller i hvordan materialet oppfører seg under en mulig brann, forteller ekspertene Fremtidens Byggenæring har snakket med. Isolasjonsegenskapene, altså i dette tilfellet hvordan materialet oppfører seg i tilfelle av en brann, kan være bokstavelig talt livreddende – eller det motsatte. Tester – i dette tilfellet til å tilfredsstille kravene i brannklasse A 1, kan altså ikke uten videre brukes som dokumentasjon på at produkter som inneholder samme ull, tilfredsstiller kravene i andre sammenhenger eller i en annen form enn det de er testet for.
Nedfall
– Men når materialet som er brukt, tilfredsstiller kravene i brannklasse A 1, er vel alt i orden?
– Nei, det er ikke slik dessverre. Grunnen er problematikken rundt nedfall og smeltepunkt i forbindelse med en brann. Ved en brann vil nemlig kledningsplatene brennes opp ganske raskt, og flammene vil komme i kontakt med isolasjonen. Dersom ullen ikke holder stand mot den høye temperaturern, vil det kunne bety at den rett og slett faller ned fordi det er platene som har støttet den opp etter innblåsingen eller den kan rett å slett smelte vekk på grunn av den høye temperaturen. Dermed får du direkte gjennomslag av brannen nærmest umiddelbart. Dersom du i stedet hadde brukt materiale som holder mot 1.000 grader og mer, har vi eksempler på at de holder stand mot brannen minst en time, og i vårt tilfelle opptil halvannen time. Dette kan være helt essensielt i forbindelse med et branntilfelle, og derfor mener vi at det faktisk bør skje en endring i veiledningen til Teknisk Forskrift. Vi har tatt saken opp med Dibk (Direktoratet for byggkvalitet), og er i prosess med dem nå. Vårt ståsted er at det innebærer så stor risiko for fremtidige brukere av lokalene at det ikke bør tillates bruk av løsull uten dokumenterte brannklassifiseringer. Vi ønsker at isolasjonsmaterialer skal klassifiseres etter dokumentert ytelse og ikke som brennbar eller ubrennbar. Vårt produkt er i samme klasse som isopor for eksempel, brennbar isolasjon. Hvordan kan det forsvares når Isocell Celluloseisolasjon har bevist sine ytelser mot brann og høye temperaturer? Hva skjer med isopor i et brannforløp? Hva skjer med glassull i ett brannforløp som er ubrennbart? I beste fall er dette konkurransevridende med en slik inndeling av brennbar og ikke brennbar isolasjon, det sier rett å slett ingenting om ytelser og i noen tilfeller kan det være motsatt.
– Det vil være mange som er uenige i dette, spesielt dem som selv leverer glassull?
– Ja, det er klart. Og siden vi selv leverer løs celluloseisolasjon, vil kanskje noen tenke på oss som inhabile. Men ekspertene er altså enige med oss, og vårt primære anliggende i denne saken, er at vi er opptatt av brannsikkerheten. At dette så også har noe med produkter å gjøre, får være så sin sak, sier han. Det springende punktet er at han mener at all løsull må testes i de konstruksjoner det skal benyttes og tester fra matter av samme brannklasse ikke kan benyttes for løsull. Her er det mange entreprenører som tar valg på bakgrunn av feilaktig info fra produsent/ salgsledd, mener han. I mange tilfeller opplever vi også prosjekterende ledd ikke har nødvendig kjennskap til hvilken dokumentasjon som kreves, mange ser brannklasse A1 som nok. Noe det definitivt ikke er, fortsetter han.
Brennbar eller ikke
For å tilfredsstille brannklasse A 1 skal ikke materialet være brennbart. Løsull av Isocell celluloseisolasjon som CBI Norge leverer holder brannklasse B, og er altså klassifisert som brennbare materialer.
– I våre tester er resultatet langt bedre enn tidligere mineralull tester som har brannklasse A1 og er sågar ubrennbar. Mens vi har brannklasse B og er brennbar. Men om man legger til problematikken rundt den faktiske temperaturen ved en brann, vil det bety at løsull laget av vårt materiale langt overskrider egenskapene til mineralull som kanskje kan ha ull av god kvalitet, men som likevel ikke fungerer skikkelig dersom en brann skulle bryte ut, forklarer han. I tillegg reiser han også spørsmålet om hvem som er ansvarlig når utfallet av en brann er katastrofalt og det er benyttet produkt med brannklasse A1, men ikke med klassifisering til den type konstruksjon som behøves?
Isolasjonsegenskaper
Vi i Fremtidens Byggenæring har også kontaktet SP Fire Research (RISE), for å hente inn en uavhengig uttalelse om disse spørsmålene. Det gjengis nedenfor:
«Både løsull og matter kan ha gode isolasjonsegenskaper i vanlig brukstilstand. Det kan imidlertid være forskjell mellom de to med hensyn på nedfall av isolasjon etter at tildekkingen i form av kledningsplater er brent bort i et brannscenario. Om nødvendig kan det benyttes ulike former for mekanisk fastholding av isolasjon mellom stendere/bjelkelag som f. eks. trelekt, ståltråd eller netting. Begge isolasjonstypene kan ha tilfredsstillende egenskaper med hensyn på brannmotstand så lenge de er testet og dokumentert på samme måte som de anvendes i praksis. Det er likevel viktig å understreke at dokumentasjon for den ene typen ikke automatisk er dekkende for den andre selv om materialet i seg selv er likt.»
Espen Daaland Wormdahl, SP Fire Research (RISE).
Fakta om Isocell celluloseisonlasjon:
Har brannklassifiserte konstruksjoner med løsull uten mekanisk innfesting i både vegg, tak og etaskjeskille. Produktet har brannklasse B, men testresultater beviser att denne type løsull holder seg på plass i ett brannforløp og beskytter konstruksjonen. Etter 1,5 t med tusen grader i ovnen, har overflatetemperaturen på ueksponert side kun økt med 7 grader grader mot kravene i testen, som sier de ikke skal overstige 180 grader. I testene er plateinnkledningen brent bort og Isocell celluloseisolasjonen har stått eksponert for brannpåkjenning uten å falle ut eller brenne bort.