Et halvt år etter at Elkjøp ble den første av de store kjedene til å satse på solceller, kommer solcelletakstein i butikkene.
Elkjøp har de siste årene ekspandert fra å satse på brødristere til hele kjøkken. Nå utvider de den store elektrovarekjeden fra solceller til solcelletakstein.
Taksteinen i herdet solcelle-sikkerhetsglass tjener som et tett og varig tak i 50 år eller mer. Samtidig produserer taket energi som betaler det ned hver dag solen skinner.
– Dette måtte vi jo bare være med på! Å bidra til at kundene våre benytter bygningsmaterialene som faktisk skaper energi, og ikke bare er en belastning, er spennende både for oss i Elkjøp og for de som handler hos oss, sier konsernsjef i Elkjøp Nordic, Jaan Ivar Semlitsch.
Hvert år byttes mellom 6.000 og 15.000 tak i Norge.
– Det er ganske åpenbart at dette er fremtiden. Det er jo unødvendig å frakte strømmen fra langt unna der hvor den brukes når man lett kan utnytte solen som uansett treffer taket. I løpet av noen tiår vil alle tak lage strøm. Det begynner nå, sier Andreas Thorsheim, adm. direktør i Otovo.
Det er varehusene på Slependen og ved Sørlandssenteret som er først ute med solcelletaksteinene. Disse vil finnes i Otovos butikk-i-butikk-løsning. I tillegg vil man kunne kjøpe produktene via Elkjøps nettsider, eller direkte på Otovo.no.
– Interessen for solcelleproduktene har vært meget stor i disse butikkene. Sørlandet og Akershus er de regionene som nå leder an i å ta i bruk solenergi i Norge, sier Semlitsch hos Elkjøp.
Utvider markedet
På Otovo.no sjekker flere titalls tusen brukere hvor egnet deres tak er for solceller hver måned. Omlag en tredjedel av søkene dreier seg om solcelletakstein. Solcelletakstein er mest aktuelt for de som uansett skal bytte tak.
– Da blir tilleggskostnaden bare prisen av solcelletaksteinen, ettersom de øvrige kostnadene er like som ved et vanlig takbytte. Dette utvider markedet veldig, sier Thorsheim
Solcelletaksteinen produseres av det sveitsiske solcelleselskapet Sunstyle. Taksteinene legges som tradisjonell skifer, hvor hver stein overlapper de under.Taksteinen er i første omgang tilgjengelig i svart glass.
Klar for Alpe-forhold
Taksteinen er kvadratiske, måler 87x87 centimeter og er 6 millimeter tykke. Panelene har monokrystallinske silisiumceller og yter 164 watt per kvadratmeter under normal norsk solinnstråling.
Sunstyle-panelene er i tillegg veldig sterke. De tåler en last på 1,5 tonn per kvadratmeter - tre ganger så mye som et tradisjonelt solcellepanel og vesentlig mer enn tradisjonell takstein.
Faktisk kan man ha så mye som 50 meter med snø på taket uten at panelene gir etter!
Også direkte treff i hundre kilometer i timen av haglstein og isklumper på 40 millimeter i diameter tåler panelene.
– Solcellene ble utviklet for Alpene av et sveitsisk firma. Nordisk klima er ikke noen utfordring for dem, sier Andreas Thorsheim.
Taksteinen i svart glass er nå lagerført og klar for montering i vår/sommer-sesongen.