Gunnar Bøyum, konsernsjef i Aspelin Ramm. Foto: Nicki Twang
Publisert: 31.08.2021 

– Byutvikling har et enormt kompetansebehov og må tenke nytt

De tre finalistene til årets Aspelin Ramm-pris imponerer juryen med å ligge et hestehode foran bransjen. Vinneren kåres under Oslo Urban Week 8. september.

På syvende året løfter Aspelin Ramm frem den neste generasjonen av norske masterstudenter som har nytenkende ideer om fremtidens byutvikling. Målet til Aspelin Ramm er å øke kunnskapsnivået rundt by- og eiendomsutvikling, og å stimulere unge mennesker til å velge bransjen.

Årets finalister er Yngve Bråten (UiO), som skriver om hvordan Oslos klimastrategi skaper barrierer for dem som har funksjonsnedsettelser, Andreas Fornes (NTNU), som tar for seg sosial merverdi for både innbyggere og utbyggere i transformasjonsområder, og Fredrik Justnes og Sigurd Røgeberg Magelssen (NTNU), som har tatt utgangspunkt i «hybrid-metoden» for å etterspørre mindre rasjonalitet og mer demokratisering i moderne byutvikling.

– Dette årets tre finalister kjennetegnes av oppgaver som viser hvordan bærekraftig byutvikling handler om å nyansere og forstå hvilke dilemmaer vi står overfor, sier Marianne Skjulhaug juryleder og dekan ved Fakultet for arkitektur og design NTNU.

Sammen med de øvrige jurymedlemmene Per G. Røe, leder for institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, Elin Børrud, professor ved institutt for landskapsplanlegging ved NMBU og Aspelin Ramms konsernsjef Gunnar Bøyum, har hun gjennomgått 21 søknader.

– Alle årets søknader har holdt et høyt nivå. Vi har sett oppgaver som er utrolig gode, som tar opp spørsmål som er i forkant av hva vi tenker er byutvikling i dag. Det er kjekt å se at studenter ofte ligger et hestehode foran oss, sier hun.

Tvunget til ettertanke

Gunnar Bøyum er godt fornøyd med hvordan konkurransen gir et unikt innblikk i hva det er som rører seg i feltet.

– Det som er så hyggelig med denne konkurransen, er at vi får høre stemmer og innspill fra folk som ikke har påbegynt karrieren ennå. Det er både kreativt og ekstremt nyttig. Vårt felt har et enormt kompetansebehov og må tenke nytt, sier han.

Bøyum mener det er essensielt for bransjen å bli utfordret av nye, unge stemmer, som kan se problemstillinger fra helt andre perspektiv. Slik forhindrer man å klamre seg fast til inngrodde tenkemåter.

– Det gjør det vanskeligere å fortsette med det samme som vi alltid har gjort. Det tvinger oss til ettertanke, sier han.

Fokus på tverrfaglighet

Tradisjonelt har rekrutteringen til eiendoms- og byutvikling vært dominert av ingeniører og økonomer. I dag ser man mer tverrfaglighet og flere fag er relevante når byer skal planlegges. Nå er det for eksempel ikke uvanlig å finne en antropolog på et kommunalt plankontor. Denne utviklingen gjenspeiles av årets finalister, som kommer fra forskjellige fold i akademia.

I juryarbeidet er det derfor blitt lagt stor vekt på tverrfaglighet.

– Vi lever i en kompleks verden, og det er mange fagdisipliner som er viktig i arbeidet med by- og eiendomsutvikling. Finalistene evner å se problemstillinger fra flere ståsteder, og holder gjennomgående veldig høyt nivå, sier Bøyum.

– De har hver for seg levert veldig bra oppgaver innenfor sine forskjellige fagfelt og studiesteder. Finalistene viser evnen til å se byutvikling med tverrfaglig bredde.

 I juryen:

Marianne Skjulhaug Juryleder og dekan ved Fakultet for arkitektur og design (NTNU)

Gunnar Bøyum Konsernsjef Aspelin Ramm

Per Gunnar Røe Professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO)

Elin Børrud Professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring