Publisert: 14.05.2018 

Limtre i skuddet hos norske arkitekter

– Vi har i en tid hatt pågang fra arkitekthold om å få se nærmere på både fabrikken og ikke...

– Vi har i en tid hatt pågang fra arkitekthold om å få se nærmere på både fabrikken og ikke minst verdens høyeste trebygning, som er under oppføring i Brumunddal. Likevel ble vi virkelig overveldet over den enorme oppslutningen det skulle vise seg å bli.

Markedssjef Tor Olav Lierhagen i Moelven Limtre var rent hektisk, der han befant seg i midten av om lag 25 arkitekter fra hele Norge som har tatt turen til Moelv denne tidlige maidagen. Han snakket villig med den ene etter den andre, og hadde heldigvis et særdeles kompetent team rundt seg som kunne gå i dybden med de ivrigste. Spørsmålene var mange, og det samme var innfallsvinklene. Miljøspørsmålene haglet: Alt fra å påpeke at Norge har en svært bra tilvekst av tre til å undres over om limet som ble brukt er giftig. Til det siste ble det kontant svart at man burde sikkert ikke drikke det, men at det var målt at det i svært liten grad avsondrer stoffer som er skadelige.

Limtre i vinden

–Er det slik at limtre er i ferd med å virkelig ta av?

– Vel, nå har vel vi i Moelven Limtre kjent på at det har blitt stadig mer populært. Men når vi altså åpnet for å ta imot arkitektene, viste det seg at det var over hundre som gjerne ville komme, og vi kunne altså ikke ta imot mer enn en fjerdedel. Så det ble nødt til å bli en begrenset gruppe, slår han fast.

Omvisningen gikk grundig til verks, og viste de fremmøtte alle deler av limtreproduksjonen. Fra lagring av innkjøpt materiale til de ferdige elementene. Arkitektene fikk grundig innføring i hvilke egenskaper limtreet har, og at det i prinsippet ikke er noen begrensing på hvor mange lag man kan lime i høyden.

– Hvor lange spenn kan man legge opp til, ville en i forsamlingen vite?

– Faktisk opererer vi også her med minst like lange spenn som konkurrentene. Fra 6-7 meter og oppover. Vi kan per i dag levere mye lengre spenn, men har ikke etterspørsel etter dette foreløpig, var svaret.

Verdens høyeste

Det som er blitt kalt «Verdens høyeste Trehus», og som er under oppføring i Brumunddal, vil stå klart i mars 2019. Man ligger foreløpig greit an, og det vil bli ferdig i tide, forklarer Lierhagen:

– Nå er alle de 18 planlagte etasjene på plass, men det står så klart fortsatt igjen en del bygging før det står ferdig, og både kontorer, forretninger og hotell kan taes i bruk.

– Men dette har betydd en stor oppmerksomhet for Limtre og Moelven?

– Jada, det er klart at det har vakt oppsikt, og det setter vi pris på, sier markedssjefen, før han iler videre for å ta imot hovedbølet av arkitekter som har hatt en pust i bakken og en matbit ved Prøysenstua.

Moelven Limtre

Limtre er et godt alternativ til betong og stål i bærende konstruksjoner i de fleste typer bygg, erklærer Moelven Limtre stolt på sine hjemmesider.

I forhold til sin vekt er nemlig limtre det sterkeste konstruksjonsmaterialet. Dette er en stor fordel, særlig ved store spennvidder og med vanskelige grunnforhold. Limtre er også lett å bearbeide og enkelt å kombinere med andre materialer og tilbehør.

Limtre er pent og rent, er enkelt å bearbeide og gir mange muligheter til utforming av spektakulære konstruksjoner. Arkitekter og konstruktører har store muligheter til å skape arkitektonisk tiltalende løsninger ved bruk av limtre til alle typer bygg. Det var da kanskje også derfor man fra arkitekthold ønsket å møte så mannsterke opp denne maidagen.

Byggeskikk

Limtre er dessuten godt forent med nordisk byggeskikk. Det er meget sterkt, stivt og formstabilt, og har kapasitet for store laster og spennvidder. Bærekonstruksjoner i limtre er betydelig mer brannsikre enn stålkonstruksjoner, og det finnes et stort utvalg av standarddimensjoner. Dette siste, med brannsikkerheten, var også et tema som ble berørt under omvisningen, for mange ville kanskje tro at tre neppe kan være sterkere enn stål i forhold til brannsikkerhet, men slik er det altså.

Limtre tåler normalt aggressive miljøer bedre enn andre konstruksjonsmaterialer. Vedlikeholdet kan begrenses til et minimum – ikke minst gjelder det i vanlige boliger der ytre påvirkninger er relativt små.

Limtre fra Moelven er CE-godkjent (godkjenning nr 1070-CPD-501) og produseres av norsk og svensk trelast av meget god kvalitet. Moelven Limtre er sertifisert i h.t. NS-EN ISO 9001-2015 og NS-EN ISO 14001:2004 for utvikling, konstruksjon, produksjon, salg og montasje av limtrekonstruksjoner.

Spennende

De fremmøtte arkitektene møtte et kompetent og skarpskodd team som fortalte i detaljer om hvordan produksjonen er bygget opp, og man fikk bokstavelig talt – planke for planke – vist hvordan både kompetanse og kvalitetssikring ble limt sammen til et materiale som fikk mang en arkitekt til å få tankefulle rynker i pannen.

Nettopp høyhuset i Brumunddal har nok reist fokus – etasje – for etasje – på limtre som byggemateriale, og man skal vel ikke være spesielt klarsynt for å spå at det nok vil komme flere prosjekter etter dette. Faktisk fikk også den besøkende gruppen på Moelv se et utvalg limtre av bøk – som er enda sterkere enn det limtreet som vanligvis brukes.

I tillegg til limtre brukes også det som har det litt misvisende navnet – heltre – hvor en konkurrent av Moelven er i ferd med å bygge det de kaller «Verdens største fabrikk». Per i dag kjøper Moelven dette produktet i utlandet, men det er visstnok samtaler de to konkurrentene i mellom på det punktet.

Miljøfokus

– Det er også viktig å være klar over at limtre er veldig miljøvennlig, ble det fremholdt. Og henvisningen var klar: Tre har langt bedre CO2 regnskap under sin «produksjon» enn for eksempel betong har. At betongen så tar noe CO2 tilbake både mens den er i bruk i bygninger og eventuelt i knust form mot slutten av sitt livsløp, lot ikke til å affisere tre-entusiastene på Moelv. Sikkert er det i alle fall at Limtre er i fokus som aldri før. Flere større konstruksjoner er underveis, og her får man trolig et godt eksempel på hva «kritisk masse» vil kunne være: Når det blir mange nok konstruksjoner som er på plass, vil det alene kunne føre til økt ønske om mer. Omvisningen av et større knippe arkitekter vil nok ikke akkurat telle negativt i så måte.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring