Publisert: 05.12.2017 

Smarte hjem blir enklere og sikrere

Lydanlegg, persienner og kjøleskap – det er ikke ende på hvor mange produkter som kan kobles til i et smarthus....

Lydanlegg, persienner og kjøleskap – det er ikke ende på hvor mange produkter som kan kobles til i et smarthus. All teknologien og et utall medfølgende app-er øker kompleksiteten. En trend er at flere tilbyr integrerte løsninger med én sentral styring.

Etter hvert vil du problemfritt kunne legge til nye produkter fra ulike leverandører i ditt smarte hjem, og fremdeles styre alt fra én app. Vi er ikke helt der ennå, men vi er på vei.

Smarte hjem i Rogaland

Smartly AS er et datterselskap i Lyse-konsernet, men også et konsept. De setter sammen produkter og løsninger fra anerkjente leverandører. Det skal gjøre hjemmet smartere, mer energieffektivt og enklere å betjene.

– Lyse har en egen innovasjonsavdeling som tester ut løsninger for morgendagen. Når de kommer opp med nye produkter og løsninger vil de bli kommersialisert gjennom oss eller andre selskap, sier Kristian Helland, direktør i Smartly.

Utviklingen av IoT gjør at det kan bli en jungel av smarte apparater i hjemmet. Noen er veldig interessert i teknologi, og kan også sette sammen komponenter selv. Folk flest er mer opptatt av at det skal fungere.

««Det er en utfordring at alle må betale for noen få elbileieres lading i fellesgarasjen.»»

- Kristian Helland

– Vi tilstreber å lage et brukervennlig grensesnitt, slik at man enkelt kan styre alle smarte løsninger fra et nettbrett, en smart mobil eller med leverandørens eget brukerpanel. Dessuten har vi en egen serviceavdeling som man kan kontakte døgnet rundt, om det skulle være problemer med å bruke løsningene våre, sier Helland.

– Smarte apparater er på nett, da kan de hackes?

– Det er klart. Hele bransjen står overfor utfordringer som vi må ta på største alvor, hvis ikke risikerer vi å miste troverdighet, sier Helland.

– Lyse konsern er veldig opptatt av datasikkerhet og personvern og har en egen prosjekt- og driftsenhet som jobber med dette. Når det gjelder sikkerhet stiller konsernet strenge krav til alle sine datterselskaper og til leverandørene, sier han.

Betaling etter forbruk

Beboere av smarthus har gjerne en elbil – og den skal lades. Om 50 Teslaeiere skal lade bilen på samme tidspunkt vil det bli for stor belastning på strømnettet. Smartly samarbeider med Schneider Electrics om å ta frem intelligente ladeløsninger.

– Det er en utfordring at alle må betale for noen få elbileieres lading i fellesgarasjen i et sameie eller borettslag, sier Helland.

Løsningen er nye ladere hvor beboer betaler en energiandel som dekker det ekstra strømforbruket.

– Laderne kommuniserer med hverandre og gir informasjon om tilgjengelig strøm i borettslaget, og de fordeler automatisk kapasiteten på bilene som er tilkoblet. De driftes hele døgnet av Smartly, forteller Helland.

Problemstillingen med at alle betaler for noens forbruk har man også med fjernvarme. Alle husstander skal ha montert intelligente strømmålere i løpet av 2018, for elektrisitet er det en selvfølge med individuell avlesing.

– Slik er det ikke for fjernvarme som leveres til et punkt i huset. Styreleder får én regning, og man ikke vet hvem som bruker hvor mye. Beløpet blir fordelt jevnt på alle beboerne, gjerne etter boligareal, sier Helland.

– Med smarte energimålere får man individuell avlesing. Jeg er overbevist om at når hver i sær får vite hvor mye de forbruker – og må betale for sitt eget forbruk – så blir de også mer bevisst på energibruken, sier han.

Strømsparende protokoll

Intin AS på Øyrane i Førde har en klar målsetting om å bli en ledende faghandel i Norge på ny smarthusteknologi. Grunnleggerne har ingeniørutdanning, men har stor forståelse at folk flest vil ha enkle løsninger.

««Du kan få informasjon om når ungene låser seg inn og ut av huset.»»

- Geir Henning Nore

– Det er veldig mange som utvikler smarte produkter og sitter på hver sin øy. Når hvert produkt får sin egen protokoll og sin egen app blir det mye å holde rede på for brukerne, sier markedsansvarlig Geir Henning Nore i Intin AS.

Intin bruker den åpne protokollen Z-Wave for styring av sine smarthus. Z-Wave baserer seg på en kilde-rutet meshnettverksarkitektur. Enheter kan kommunisere med hverandre via mellomliggende noder. Det finnes per dag 2100 ulike kompatible produkter.

– Man kan koble på svært mange funksjoner, du styrer blant annet lys, varme, ventilasjon – og vanning i hagen. Jeg tror det er den protokollen som også fungerer best for velferdssektoren, sier Nore.

– Dette er et trådløst system som er lett å installere i både eksisterende og nye boliger. Eldre bor hjemme lenger, og hjemmeautomasjon letter hverdagen for dem. Dessuten er det betryggende for pårørende at de kan få beskjed om noe hender, sier han.

Trygghet er også i fokus når det gjelder Danalock, en smart dørlås som kan fjernstyres. Den er liten og kan enkelt monteres på innsiden av døren.

– Danalock er et banebrytende låssystem. Du kan få informasjon om når ungene låser seg inn og ut av huset. Man trenger ikke være fysisk til stede i huset for å lukke noen inn, som en håndverker eller en hjemmesykepleier, forteller Nore

– Noen har aldri så lite vegring for det som er nytt og annerledes. Sylinderlåsen kan stå på utsiden, slik at man kan bruke nøkkel i tillegg til fjernstyringen, sier han.

Selvvannende blomsterpotte

Et smart hjem skal være komfortabelt, enkelt og bruke lite energi. Avanserte systemer styrer automatisk energiforbruk, dørlåser, videokameraer og kaffetrakter, men å fylle huset med duppeditter er ikke nødvendigvis det samme som å lage et smart hjem.

Eplehuset leverer en rekke produkter med HomeKit-støtte og brukervennlig styring via iPhone, Apple TV, Apple Watch, med Siri eller en liten knapp. Elgato Eve-serien gir oversikt over strømforbruk, luftkvalitet, temperatur og om vinduer og dører er åpne, lukket eller låst.

Man kan også koble til en blomsterpotte med sensorer og innebygd selvvanningssystem. Den monitorerer temperatur, lys, jordfuktighet og gjødselnivå og sørger for riktig mengde vann når planten trenger det. Teknologisk er det enkelt. Last ned app-en og koble til en iOs-enhet, og søk den bestemte planten. Ellers er det som en vanlig potteplante. Sett ned planten, ha opp i jord (så røttene og sensorene er dekket) og fyll på vann. Parrot Pot kan stå opptil én måned uten oppsyn.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring