Cruda utvikler produkter og bygger anlegg som gjør resirkulert treavfall til biokarbon for metallindustrien. I dag bruker metallindustrien opp mot 1 million tonn fossilt kull i sine prosesser og står for opp mot 10 prosent av Norges årlige CO2 utslipp. For at industrien skal kunne spille en viktig rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn, er deres strategi å erstatte en betydelig del av de fossile innsatsfaktorene med biokarbon. Crudas skal tilpasse produkter og levere lønnsomme løsninger for at metallurgisk industri når sine mål.
Standard Bio og Mana har funnet komplimentere krefter i hverandre, med Standard Bio som innovativ teknologipartner og med Manas industriplaner og tilgang på opptil 250 000 tonn med trevirke. Sammen har selskapene flere teknologiprosjekter for biokarbon for metallindustrien, prosjekter som blant annet delfinansiert av «Grønn Platform» ordningen. Gjennom Cruda skal partnerne øke satsningen og ta løsningene til markedet og er allerede kommet langt med flere av de største aktørene i markedet.
Bare i Norge er markedet for biokarbon estimert til mellom 3 og 4 milliarder kroner i 2030, og i europeisk sammenheng er markedet forventet å være 168 til 224 milliarder i samme periode.
– Mana skal utvikle nye bærekraftige posisjoner. Ved å etablere Cruda sammen med Standard Bio leverer vi på kjernen av Manas strategi. Her vil vi bygge infrastruktur for å drive fram grønn transformasjon og ny teknologi. Det er en viktig milepæl, og vi trer nå i et spennende marked vi har stort tro på, forteller Mats Ellingsen Nygård, Project Director Biocarbon, i Mana.
Teknologien er en pyrolyse-prosess som varmer trevirke til 5-600 grader i oksygenfattig atmosfære, og resultatet er et rent kull-produkt med over 90 prosent innhold av karbon. Deretter behandles karbonet slik at det får riktige egenskaper som passer til kundekrav. Cruda fokuserer i første omgang på kunder innen silisium- og mangan segmentet, og vil sammen med Mana og andre industripartnere ambisjoner om å utvikle produksjon av mer enn 200 000 tonn biokarbon basert på ulike former for trevirkeavfall. Dersom en lykkes med denne strategien vil en bidra til mer enn 640 000 tonn CO2 reduksjon sammen med metallindustrien bare i Norge.
- Standard Bio har lenge jobbet med å utvikle verdifulle applikasjoner for biokarbon sammen med forskningsmiljøer og kommersielle aktører, og har utviklet unike teknologier og prosesser for industri og landbruk. Kombinert med Mana og NG Group sin sterke posisjon innen resirkulering av trevirke og industrielle erfaring, vil dette samarbeidet kunne skape store verdier for metallurgisk industri og bidra til den nødvendige dekarbonisering som må til, sier daglig leder Bjørn Moldskred i Standard Bio.
Mana er en et selskap som er en del av NG Group som skal gjøre avfall til ren energi. Med sine 2200 ansatte og 40 anlegg spiller NG Group (Norsk Gjenvinning-konsernet) en avgjørende rolle i overgangen til en sirkulærøkonomi i Norge og resten av Nord-Europa med tilstedeværelse i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Polen og Storbritannia. NG Group er mest kjent her hjemme for gjenvinning av avfall, men tar stadig nye markeder og utvikler nye forretningsmodeller som bidrar til den grønne overgangen til en sirkulær fremtid.
Standard Bio er et norsk biokarbon selskap som utvikler produkter, teknologi og prosesser for å omdanne ulike bioavfall til biokarbon som kan brukes i metallurgisk industri, landbruk, batteri, bygningsmaterialer og mye annet. Standard Bio har utviklet biokarbon-baserte produkter som erstatter torv i jordblandinger, biocarbon som inngår i gjødselprodukter og som fôrtilskudd til husdyr og kjæledyr. Selskapet har også levert teknologi og prosessutstyr både til kunder i Norge og Spania.