Statsbygg håper initiativet vil bidra til å øke næringens kompetanse og bevissthet om informasjonssikkerhet.
– Cyberangrep er en stor trussel mot norske virksomheter. Vi håper så mange som mulig av aktørene i næringene vil støtte opp om dette initiativet når det lanseres over sommeren, sier Statsbyggs direktør for digitalisering og utvikling, Cathrine Mørch.
Behovet for digital sikkerhet er større enn noen gang. I Norge har nettkriminaliteten økt med 72 prosent det siste året, noe som tilsvarer flere hundre cyberangrep mot norske virksomheter i uken.
For å møte dette trusselbildet har regjeringen satt som mål at det skal finnes et felles sikkerhetsmiljø i alle samfunnssektorer. Bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen har ikke hatt dette – før nå.
Viktige oppgaver er å støtte med varsling, koordinering, informasjonsdeling og kompetanseheving. Sikkerhetsmiljøene skal også være Nasjonalt cybersikkerhetssenters (NCSCs) kontaktpunkt ved IKT sikkerhetshendelser i sektoren.
– Ingen har råd til et alvorlig dataangrep, og vi kan ikke bekjempe dette alene. Vi må derfor samarbeide, sier David Ormbakken Henriksen, initiativtaker og Informasjonssikkerhetsleder i OBOS.
Etablerer felles senter til høsten
OBOS, Construction City Cluster, AF og Statsbygg har gått sammen, og fått SINTEF til å evaluere muligheten for et felles sikkerhetsarbeid i bransjen. SINTEF har konkludert med at bransjen ikke er moden for å etablere et fullkomment, felles sikkerhetsmiljø.
Imidlertid virker bransjen å være utelukkende positiv til større samarbeid og mer informasjonsdeling. SINTEF anbefaler derfor at det i første omgang jobbes med å opprette en næringsspesifikk Information Sharing and Analysis Center (ISAC) for bransjen.
– Dette blir nå iverksatt. Vi planlegger å etablere et slikt informasjons- og analysesenter til høsten. Da vil også øvrige næringsaktører bli invitert inn, sier Ormbakken Henriksen.
Han peker på at bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen har en kompleks verdikjede, og at avhengigheten til IT er økende. Bransjen har ikke kommet like lang innen digitalisering som mange andre næringer, noe som gir ekstra sårbarhet.
– Construction City Clusters mål er å styrke konkurransekraften og samhandlingen i bransjen. Initiativet fra OBOS viser hvordan praktiske problemer i arbeidshverdagen noen ganger løses best i fellesskap. Vi er glade for at OBOS og andre bransjeaktører i klyngen har gått sammen for å skape en konkret løsning, sier Naomi Ichihara Røkkum, daglig leder i Construction City Cluster:
– Et cybersikkerhetsamarbeid er avgjørende for den videre digitaliseringen av bransjen, understreker Røkkum.