Illustrasjon: Østre Linje arkitektur og landskap
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 26.01.2024 

– Flere tiltak for å redusere klimafotavtrykket

Stor elevvekst gjør at Sarpsborg kommune må bygge på Grålum barneskole. Bergvarme og solceller bidrar til kutt i utslippene.

I løpet av 2024 år skal elevene på Grålum barneskole få en større og mer bærekraftig skole. Sarpsborg kommunen er byggherre, og avsatt ramme i budsjettet er 115 millioner kroner. Frigaard Entreprenør vant anbudskonkurransen og gikk i gang i mai. Elevene går på skolen under byggingen, noe som stiller store krav til logistikken.

– Området har hatt mye utbygging og stor elevvekst de siste årene. Prognosene tilsier at det vil vokse ytterligere. I dag er det 480 elever på skolen, den bygges for rundt 570 elever, sier prosjektleder i Sarpsborg kommune, Jørgen Brandt Rasmussen.

Tilstanden på deler av den gamle skolen var i så dårlig forfatning at den ikke kunne rehabiliteres. De river derfor en liten del av skolen og etablerer et større tilbygg som slås sammen med den eksisterende skolen. I del to av prosjektet skal den eksisterende skolen delvis rehabiliteres. Det skal etableres administrasjonsrom, arealet til arbeidsplass for ansatte skal utvides, det skal etableres garderober for ansatte og byttes til lavtempererte radiatorer.

– Skolen har frem til nå hatt elektrokjel/oljekjel som oppvarmingskilde. Nå går vi for bergvarme i hele prosjektet. Da må vi bytte til et lavtemperert anlegg for å utnytte bergvarmen maksimalt, sier Rasmussen.

Energisparende bergvarme

Skolen skal benytte bergvarme, forteller Lars-Henning Olsen, virksomhetsleder utbygging i Sarpsborg kommune.

– Bergvarme gir energisparing. Det blir billigere å drifte. Man dytter én kilowattime ned, og får tre tilbake. Det er det beste energiøkonomiseringstiltaket vi kan gjøre, sier Olsen.

Med tiltakene som settes inn beregner de en energireduksjon på 450 000 kilowatt på hele bygningsmassen. Den viktigste besparelsen står solcellene de skal ha på taket for.

– Solcellepanelene alene skal gi en reduksjon på 250 000 kilowatt, sier Bjørn Kristian Bjercke, eiendomsforvalter i Sarpsborg kommune.

Sarpsborg kommune har vedtatt en miljøplan, der de beskriver konkrete mål for hvordan de kan redusere klimagassutslipp. Et av kravene er blant annet at nye bygg skal ha 20 prosent lavere energibehov enn det byggteknisk forskrift, per nå TEK 17, tilsier.

– I prosjektet med Grålum barneskole har vi flere tiltak for å minske klimafotavtrykket. Bergvarme og solcellepanel er viktige tiltak. Fossilfri byggeplass er et annet tiltak. Foreløpig har vi ikke god nok tilgang på strøm og el-maskiner, men stort sett alle maskiner på byggeplass bruker biodiesel, sier Rasmussen.

Overgår TEK-krav

Byggherre har stilt krav om at leverandører tilstreber å bruke kortreiste og lett tilgjengelige materialer. Nybygget vil bli satt opp med precutløsninger, som reduserer både byggetid og materialavfall. TEK 17 stiller krav om 60 prosent sorteringsgrad, men Sarpsborg har satt mål om en sorteringsgrad på 85 prosent.

– I den grad det er mulig, vil vi også gjenbruke og ombruke. Dessverre var det mye av den gamle delen som ikke var gjenbrukbar. Noe av rivemassen har blitt brukt som fyllmasse, og byggdrift-avdelingen i kommunen har plukket ned fasadeplater og vinduer som kan brukes til andre bygg i kommunen ved behov. Vi oppgraderte en del av skolen for noen år siden, og det som er aktuelt å ta med derfra, som inventar, blir med videre. Det ses på muligheten for å etablere et gjenbrukslager i kommunen, som skal gjøre det enklere å gjenbruke på sikt. Vi er her i dialog med andre kommuner om et felles gjenbrukslager, men dette ligger nok et stykke frem i tid, sier Lars-Henning Olsen.

Moderne løsninger – gammelt bygg

Å finne gode løsninger i den eksisterende bygningsmassen, byr på utfordringer.

– Vi skal finne moderne løsninger som passer i et gammelt bygg. Med tiltakene som vi setter inn, blir mer energieffektivt, men vinduene er dårligere og veggene tynnere enn de optimalt skulle vært. Det beste hadde vært å bytte vinduer og etterisolere, men med bergvarmeløsningen får vi likevel ned driftskostnadene noe, sier Rasmussen.

I planene ligger det praktiske løsninger som skal legge til rette for mindre bilbruk til og fra skolen. Skolegården får god sykkelparkering for ansatte og elever, og de ansatte har garderober som de kan benytte dersom de har behov for en dusj etter å ha syklet til jobb.

Høsten 2023 er status at den gamle delen er revet og at brønnparken er boret ferdig. Utover vinteren vil de fortsette arbeidet med tilbygget. Dette skal være ferdig sommeren 2024. Deretter starter de innvendige arbeidene. Hele prosjektet skal etter planen skal stå klar i løpet av 2024.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring